• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lībiešu modinātājs, pašapziņas stiprinātājs. Mēnešraksts "Līvli". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.1996., Nr. 225 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41687

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar labestību un dāsnumu sirdī

Vēl šajā numurā

20.12.1996., Nr. 225

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atceres, atgādnes

Latvijas ZA goda loceklis Tenu Karma:

Lībiešu modinātājs, pašapziņas stiprinātājs. Mēnešraksts “Līvli”

Pirmais lībiešu periodiskais izdevums — mēnešraksts “Līvli” (“Lībietis”) — radās pirms 65 gadiem. Tā pirmais numurs iznāca Jelgavā, 1931.gada Ziemassvētku priekšvakarā — 23.decembrī. Materiāli palīdzēja Somijas sabiedrība — lībiešu radu tautu kustība. Toreizējais “Līvli” bija poligrāfiski ļoti necils, bet tas bija viscaur lībiešu valodā, bija pirmais lībiskais iespieddarbs, kas iznāca tepat Latvijā. Šis “Līvli” kļuva par vienu no pirmajiem Molotova—Rībentropa pakta upuriem un varēja iznākt tikai līdz 1939.gada augustam. Turpmākie notikumi pārvilka svītru lībiešu otrās atmodas sasniegumiem.

Kopš 1992.gada augusta “Līvli” iznāk atkal. Nu jau lielākā formātā, lappušu skaitā un metienā. Tas tiek iespiests Talsu tipogrāfijā un izceļas ar nesalīdzināmi labāku poligrāfisko un žurnālistisko izpildījumu, ir bagātīgi ilustrēts, skaistā aplauzumā. Tikai — pārsvarā tagad gan latviešu valodā. Atjaunotā “Līvli” pirmā redaktore bija Pitraga lībieša Pētera Dišlera mazmeita Gundega Blumberga, kas ir diplomēta žurnāliste. Viņas darbu, mātes ievadīta un atbalstīta, turpina meita Renāte, kas patlaban studē somugristiku Latvijas Universitātē. Mēnešrakstu finansē “Lībiešu krasts”. “Līvli” ir viens no lībiešu trešās atmodas lielākajiem sasniegumiem.

Par pirmo “Līvli” sīkāku informāciju var atrast atjaunotā “Līvli”pašā pirmajā, kā arī pagaidām pēdējā, 1996.gada novembra/decembra numurā. Jubilejai veltīts sarīkojums notiks 21.decembrī pulksten 12 Lībiešu tautas namā Mazirbē.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!