• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rūpju objekts: 1997. gada budžets. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.12.1996., Nr. 221/222 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41618

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par domē (padomē) ievēlējamo deputātu skaitu. Precizējot iepriekš publicēto

Vēl šajā numurā

17.12.1996., Nr. 221/222

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PAŠVALDĪBĀS

Rūpju objekts: 1997.gada budžets

Pagājušās nedēļas nogalē, 13.decembrī, Jūrmalā risinājās Latvijas Pašvaldību savienības organizētā starptautiskā konference “Pašvaldības — varas centralizācijas un finansu krīzes apstākļos”.

Konferencē piedalījās 245 Latvijas pašvaldību pārstāvji, Saeimas deputāti un ārzemju pašvaldību delegāti no Dānijas, Somijas un Zviedrijas.

Galvenajā ziņojumā Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis analizēja valdības un pašvaldību attiecības, uzsverot pēdējā gadā izvērsto varas centralizācijas tendenču pastiprināšanos un to bīstamību Latvijas demokrātijai un pašvaldību darbībai. Pašvaldību savienības priekšsēdis izvirzīja arī savu “minimālo programmu”, kas pašvaldībām būtu jārealizē pašreizējā situācijā:

— Mums ir jāturpina aizstāvēt pašvaldību demokrātiju, jāaizstāv cilvēku iespēja vēlēt vietējo varu. Otrs — mūsu cilvēku darbība politiskajās partijās ir bijusi nepietiekama un tāpēc mēs sākam zaudēt visus līdz šim panāktos iekarojumus likumdošanā. Ja mēs gribam šīs lietas atrisināt konstitucionālā ceļā, mums masveidīgi jāiestājas politiskajās partijās un tās jāpārveido, kā saka, pēc savas sejas un līdzības. Trešais — jāatjauno pilsoniskā sabiedrība, kuru mēs zaudējām 1940.gadā un kuras joprojām Latvijas valstī nav. Izmantojot pašvaldību pārstāvju turpmāko darbību partijās, mums ir jāpārveido valsts budžets tā, lai valdības pasludinātās prioritātes — izglītība, veselības aprūpe, zinātne, cilvēku labklājība — tiešām būtu ar finansējumu nodrošinātas. Plašu pašvaldību finansējuma un decentralizācijas procesa analīzi valsts 1997.gada budžeta kontekstā sniedza Saeimas deputāts Jānis Bunkšs. Konferencē runāja arī ārzemju viesi.

Rikards Prirore (Riccardo Prirore), Eiropas Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa administrators, pastāstīja par pārstāvētās institūcijas veikto darbu Eiropas pašvaldību hartas principu realizēšanā un kontrolē. Arī Latvijā viņš esot ieradies tāpēc, lai secinātu, kā šīs hartas prasības tiek ievērotas mūsu valstī.

Savukārt Stokholmas apgabala padomes projektu vadītājs Bjerns Hanss Kinbergs (Björn Hans Kunberg) iepazīstināja ar Zviedrijas viedokli par abu valstu pašvaldību sadarbības efektivitāti un turpmākajām iespējām.

Konferences dalībniekos lielu interesi izraisīja Somijas vietējās varas iestāžu asociācijas pārstāvja Timo Linkolas (Timo Linkola) referāts (publicējam “LV” šīsdienas numurā).

Debatēs konferences dalībnieki galvenokārt pievērsās pašvaldību finansiālajai situācijai, jo vietējai varai atvēlētā ienākumu daļa valsts budžetā ir samazināta par 16,8 procentiem. Tāpat liela neapmierinātība izskanēja, apspriežot problēmas, ko izraisījusi izglītības un pirmsskolas iestāžu pedagoģisko darbinieku darba samaksas jaunā kārtība un pašvaldību vēlēšanu finansēšanas noteikumi.

Konferences noslēgumā tika pieņemtas vairākas rezolūcijas. LPS kongresu nolēma rīkot nākamajā — 1997.gadā — pēc pašvaldību vēlēšanām.

Vairis Ozols,

“LV” iekšpolitikas redaktors

Redakcijas rīcībā ir konferences dalībnieku Saeimas deputāta Jāņa Bunkša un Viduseiropas un Austrumeiropas kooperācijas koordinatora Timo Linkolas referāti

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!