• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
1996. gada 28. novembra likums "Par nekustamo īpašumu atdošanu akadēmiskajām mūža organizācijām". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.12.1996., Nr. 213/214 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41487

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nacionālās Radio un televīzijas padomes lēmums Nr.231

Par konkursa izsludināšanu apraides atļaujas (licences) saņemšanai televīzijas programmas izplatīšanai decimetru diapazona televīzijas programmu izplatīšanas kanālā Valkā

Vēl šajā numurā

10.12.1996., Nr. 213/214

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 28.11.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:
Par nekustamo īpašumu atdošanu akadēmiskajām mūža organizācijām
1.pants. Likumā ir lietoti šādi termini:

1) akadēmiskās mūža organizācijas — studentu un studenšu korporācijas, akadēmiskās vienības, vienotnes, konkordijas un citas biedrības, kurās locekļi tiek uzņemti uz mūžu, to filistru un vecbiedru biedrības, kā arī minēto organizāciju apvienības;

2) akadēmisko mūža organizāciju īpašuma objekti — šo organizāciju nekustamie īpašumi (zeme, ēkas), kas tām piederēja 1940.gada 17.jūnijā.
2.pants. Atzīt par spēkā neesošiem laikā no 1940.gada 17.jūnija līdz 1990.gada 4.maijam pieņemtos likumus, dekrētus, lēmumus, rīkojumus un citus normatīvos aktus daļā par akadēmisko mūža organizāciju slēgšanu un to īpašuma objektu atsavināšanu.
3.pants. (1) Akadēmiskajām mūža organizācijām atjaunojamas īpašuma tiesības uz objektiem, kas atsavināti, pamatojoties uz šā likuma 2.pantā minētajiem aktiem, izņemot gadījumus, kuri minēti likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās" 12.pantā, likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 12.pantā, likuma "Par namīpašumu denacionalizāciju Latvijas Republikā" 2.panta otrajā un trešajā daļā un likuma "Par namīpašumu atdošanu likumīgajiem īpašniekiem" 6.pantā.

(2) Īpašuma tiesības uz zemi nav atjaunojamas, ja zemes reformas gaitā akadēmiskās mūža organizācijas bijušais zemes īpašums piešķirts pastāvīgā lietošanā fiziskajai personai vai piešķirts īpašumā par samaksu fiziskajai personai, vai piešķirts īpašumā fiziskajai vai juridiskajai personai kā līdzvērtīga zeme agrāk īpašumā bijušās zemes vietā.

(3) Īpašuma tiesības uz namīpašumu nav atjaunojamas, ja tās skar trešo personu likumīgās intereses (nams pakļauts privatizācijai, pēc 1994.gada 1.jūnija uzsākta pārbūve vai kapitālremonts utt.).
4.pants. Akadēmiskās mūža organizācijas īpašuma objekta sastāvs nosakāms atbilstoši īpašumu apliecinošajos dokumentos fiksētajam īpašuma sastāvam. Ja šādu dokumentu nav vai tie nav saglabājušies pilnībā, kā arī strīda gadījumā īpašuma objekta sastāvu konstatē tiesa.
5.pants. Tiesības atgūt nelikumīgi atsavinātu īpašuma objektu ir akadēmiskajai mūža organizācijai, kura vienlaikus atbilst šādiem nosacījumiem:

1) līdz 1940.gada 17.jūnijam bija reģistrēta Latvijas Republikas Sabiedrisko lietu ministrijas Preses un biedrību departamentā;

2) saskaņā ar tiesas spriedumu ir tās akadēmiskās mūža organizācijas tiesību un pienākumu pārmantotāja, kam piederēja attiecīgais īpašuma objekts;

3) līdz 1995.gada 1.janvārim ir reģistrēta Tieslietu ministrijā likumā "Par sabiedriskajām organizācijām un to apvienībām" noteiktajā kārtībā.
6.pants. (1) Pamats jautājuma izskatīšanai par akadēmisko mūža organizāciju īpašuma objektu atdošanu ir attiecīgās organizācijas pieteikums, kas viena gada laikā pēc šā likuma stāšanās spēkā iesniedzams pilsētas domei vai pagasta padomei pēc īpašuma atrašanās vietas.

(2) Akadēmiskās mūža organizācijas īpašuma tiesības pierādāmas ar zemesgrāmatu aktiem un citiem dokumentiem, bet, ja dokumenti nav saglabājušies, — ar tiesas spriedumu.

(3) Nekustamo īpašumu atdošana akadēmiskajām mūža organizācijām veicama kārtībā, kas noteikta šajā likumā un likumos "Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās", "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" un "Par namīpašumu atdošanu likumīgajiem īpašniekiem".
7.pants. Pilsētas dome vai pagasta padome pēc visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas triju mēnešu laikā izskata pieteikumu un pieņem lēmumu par īpašuma objekta atdošanu vai par atteikumu atjaunot īpašuma tiesības.
8.pants. Akadēmiskās mūža organizācijas nav tiesīgas pieprasīt no līdzšinējā valdītāja maksu par atdodamā īpašuma objekta lietošanu līdz īpašuma tiesību atjaunošanai. Līdzšinējie valdītāji nav tiesīgi pieprasīt kompensāciju par īpašuma objekta uzturēšanu.
9.pants. Akadēmiskajām mūža organizācijām atdodamo ēku pašreizējo īrnieku tiesības tiek aizsargātas likumā "Par namīpašumu denacionalizāciju Latvijas Republikā" noteiktajā kārtībā.
10.pants. (1) Strīdus par nekustamo īpašumu atdošanu akadēmiskajām mūža organizācijām izskata tiesa.

(2) Akadēmiskās mūža organizācijas lietās par nelikumīgi atsavināto nekustamo īpašumu atgūšanu atbrīvojamas no valsts nodevas un tiesu izdevumiem.
Likums Saeimā pieņemts 1996.gada 28.novembrī.
Valsts prezidents G. Ulmanis
Rīgā 1996.gada 10.decembrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!