• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nodokļu parādu kapitalizāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.11.1996., Nr. 197/198 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41355

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijai tik ļoti pietrūkst Aleksandra Ņikonova

Vēl šajā numurā

20.11.1996., Nr. 197/198

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PROBLĒMA

Par nodokļu parādu kapitalizāciju

Zemkopības ministrijas sistēmā saņemts pirmais iesniegums par privatizējamā uzņēmuma nodokļu parādu kapitalizāciju. To iesniedzis Valmieras uzņēmums SIA “Valmieras auto”, kas privatizēja uzņēmumu pēc likuma “Par īpašuma privatizāciju agroservisa uzņēmumos”. Kā “LV” pastāstīja Zemkopības ministrijas Ražošanas prognozēšanas un finansēšanas departamenta Finansu un investīciju nodaļas vecākā referente Vija Dzene, Zemkopības ministrija akceptē šā uzņēmuma parādu kapitalizāciju, jo “Valmieras auto” atbilst visiem nepieciešamajiem kritērijiem. Vienīgi vēl nav izstrādāta kārtība, kādā notiks šo parādu segšana. Nav precīzi zināms arī termiņš, cik ilgā laikā kapitalizētos nodokļu parādus varēs samaksāt. Par nodokļu parādu atmaksas termiņu un kārtību skaidrībā nav arī Privatizācijas aģentūra, kurā jau ir apmēram piecpadsmit iesniegumi par visiem kritērijiem atbilstošu uzņēmumu parādu kapitalizāciju. Pie šo noteikumu izveidošanas intensīvi strādā gan Zemkopības ministrija, gan arī Privatizācijas aģentūra.

Var būt, un tas ir ļoti iespējams, ka daudziem nav skaidrs šis termins — parādu kapitalizācija. Idejas būtība ir tāda, ka šis nodokļu parāds tiek iekļauts privatizējamā uzņēmuma kapitālā, bet tā ir it kā valsts daļa, un ir jāatrod, kas šo valsts daļu var izpirkt. Bet tad ir jābūt samaksātiem visiem citiem parādiem, jo kapitalizē vienīgi tos parādus, kas bijuši privatizācijas momentā. Uzņēmuma privatizētājam neapšaubāmi pieder kapitalizētās valsts daļas pirmpirkuma tiesības. Salīdzinājumā ar citiem privatizācijas veidiem, šajā ir dažas priekšrocības. Pirmā — refinansēšanas likmi īpašnieks var samaksāt ar sertifikātiem, un nokavējuma nauda tiek dzēsta pilnībā. Tātad — privatizētājs pārņem tikai nodokļu parādu un refinansēšanas likmi, ko dzēš ar sertifikātiem. Otrā — pamatparāds ir jāsamaksā skaidrā naudā, un to var segt arī jebkurš cilvēks “no malas”. Tam gan, tiesa, var būt arī savas negatīvās puses. Galīgo lēmumu par uzņēmuma parādu kapitalizāciju dod Finansu ministrija.

Iespēja kapitalizēt nodokļu parādus tika paredzēta tad, kad mainījās likums “Par nodokļiem un nodevām”. Ministru kabineta noteikumus nr. 265 “Noteikumi par valsts budžetā ieskaitāmo nodokļu maksājumu parādu kapitalizāciju” pieņēma 1996. gada 16. jūlijā. Tajos teikts, ka parādu kapitalizācija var tikt piemērota vienīgi tiem uzņēmumiem, kas tiek privatizēti “saskaņā ar likumu “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju” un likumu “Par īpašuma privatizāciju agroservisa uzņēmumos””, kā arī statūtsabiedrībām ar privāto kapitāla daļu, kurā “valsts daļa vai valsts un pašvaldību daļu kopsumma tās pamatkapitālā nepārsniedz 50 procentu”, ja tiem izveidojies nodokļu maksājumu pamatparāds.

Rūta Bierande,

“LV” lauksaimniecības nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!