• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Republikas Valsts prezidents - oficiālā vizītē Lielbritānijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.11.1996., Nr. 190/191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41236

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Valsts prezidents - oficiālā vizītē Lielbritānijā(turpinājums)

Vēl šajā numurā

12.11.1996., Nr. 190/191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas

Valsts prezidents —

oficiālā vizītē Lielbritānijā

Vakar, 11.novembrī, ar svinīgu sagaidīšanas ceremoniju Hītrovas lidostā pie Londonas sākās Latvijas Republikas Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa oficiālā piecu dienu vizīte Lielbritānijā.

Prezidenta pirmais ceļš uz angļu zemes bija zīmīgs un dziļi simbolisks: Guntis Ulmanis ieradās Brukvudas kapsētā, lai godinātu leģendārā neatkarīgās Latvijas diplomāta Kārļa Zariņa piemiņu. Kā zināms, Kārlis Zariņš, Latvijas Republikas sūtnis Lielbritānijā, savā amatā palika arī ilgus gadus pēc mūsu valsts okupācijas un inkorporācijas PSRS sastāvā, tādējādi atgādinot par noziedzīgo Latvijas valstiskuma sagraušanu.

Noliekot vainagu mūžībā aizgājušā sūtņa atdusas vietā, Valsts prezidents ne vien parādīja godu ievērojamai personībai, bet arī atgādināja Latvijas Republikas valstiskuma pēctecību. Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Lielbritāniju tika atjaunotas 1991.gada 5.septembrī, un tas bija abu valstu ciešo politisko un ekonomisko sakaru turpinājums pēc vairāk nekā pusgadsimta ilga pārtraukuma. Savā laikā ārkārtīgi svarīgs jaunajai Latvijas valstij pirmajos gados pēc valstiskās neatkarības deklarēšanas bija Lielbritānijas politiskais atbalsts. Grūti pārvērtēt Lielbritānijas politisko un militāro atbalstu nule kā nodibinātajai Latvijas valstij mūsu vēl tik trauslās neatkarības nosargāšanā 1919.gadā.

Svarīgas Latvijai bija arī Anglijas simpātijas pret mūsu valsti divdesmitajos un trīsdesmitajos gados. Divus neatkarīgās Latvijas gadu desmitus līdz padomju okupācijai Lielbritānija bija viena no mūsu valsts lielākajām tirdzniecības partnerēm. Latvija uz Angliju sekmīgi eksportēja savas preces, galvenokārt lauksaimniecības produktus, savukārt no Lielbritānijas ieveda mašīnbūves izstrādājumus un citas augstas kvalitātes preces. Padomju okupācijas laikā Lielbritānija pēc tagadējā premjerministra Džona Meidžora vārdiem “atteicās pieņemt Latvijas valsts paverdzināšanu”.

Kopš tiem laikiem būtiski mainījusies pasaule. Taču Latvijas varmācīgi pārtrauktā un pirms pieciem gadiem atjaunotā valstiskuma kontinuitātes apliecināšana ir principiāli svarīga iezīme visai neatkarīgās Latvijas ārpolitiskajai stratēģijai.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!