• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1996. gada 22. oktobra noteikumi Nr. 408 "Noteikumi par politiski represēto personu uzskaiti, politiski represēto personu apliecību izsniegšanu un minēto apliecību uzskaiti". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.10.1996., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41017-noteikumi-par-politiski-represeto-personu-uzskaiti-politiski-represeto-personu-apliecibu-izsniegsanu-un-mineto-apliecibu-uzskaiti

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi nr. 409

Grozījumi Ministru kabineta 1995.gada 11.aprīļa noteikumos nr.94 "Labklājības ministrijas nolikums"

Vēl šajā numurā

25.10.1996., Nr. 180

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 408

Pieņemts: 22.10.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 408

Rīgā 1996.gada 22.oktobrī(prot. nr.51, 19.§)

Noteikumi par politiski represēto personu uzskaiti, politiski represēto personu apliecību izsniegšanu un minēto apliecību uzskaiti

Izdoti saskaņā ar likuma “Par politiski represētās personas statusa noteikšanu
komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem” 12.pantu

 

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā veicama politiski represēto personu uzskaite un politiski represēto personu apliecību izsniegšana, kā arī minēto apliecību uzskaite.

2. Politiski represētās personas apliecība (turpmāk tekstā — “apliecība”) ir dokuments, kas apliecina politiski represētās personas statusu (1.pielikums).

3. Apliecības izsniedz saskaņā ar likuma “Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem” 3.panta otro daļu un 5.panta otro daļu.

4. Persona, kas vēlas saņemt politiski represētās personas apliecību (turpmāk tekstā — “iesniedzējs”), pati vai ar pilnvarotas personas starpniecību iesniedz vai nosūta pa pastu rajona pašvaldības padomei vai republikas pilsētas domei (turpmāk tekstā — “pašvaldība”) pēc savas dzīvesvietas iesniegumu (2.pielikums), kam pievieno šādus dokumentus:

4.1. likumā “Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem” noteiktajā kārtībā izsniegtu represijas faktu apliecinoša dokumenta kopiju;

4.2. divas fotokartītes 3x4 cm;

4.3. ieslodzījumā, nometinājumā vai izsūtījumā dzimušajiem bērniem — dzimšanas apliecības kopiju un vecāku (vai viena no viņiem) reabilitācijas dokumenta kopiju.

5. Pašvaldība paziņo iesniedzējam par politiski represētās personas statusa piešķiršanu vai par atteikumu to piešķirt, izsniedzot pieņemtā lēmuma norakstu. Pašvaldības atteikumu piešķirt politiski represētās personas statusu iesniedzējs var pārsūdzēt tiesā.

6. Pašvaldības atbildīgā amatpersona, pamatojoties uz pašvaldības lēmumu par politiski represētās personas statusa piešķiršanu, aizpilda pieprasījumu (3.pielikums), uzlīmē uz tā vienu no iesniedzēja fotokartītēm un kopā ar iesniedzēja otru fotokartīti iesniedz Pilsonības un imigrācijas departamenta attiecīgās administratīvās teritorijas nodaļā.

7. Attiecīgās Pilsonības un imigrācijas departamenta nodaļas atbildīgā amatpersona pārbauda Iedzīvotāju reģistrā iesniedzēja vārda un uzvārda atbilstību personas kodam un piecu darbadienu laikā no pieprasījuma saņemšanas dienas iesniedz minēto pieprasījumu kopā ar iesniedzēja otru fotokartīti izgatavotājuzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā) apliecības izgatavošanai.

8. Pēc apliecības saņemšanas no izgatavotājuzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) pašvaldības atbildīgā amatpersona uzaicina iesniedzēju saņemt apliecību un norāda, ka līdzi jāņem pase vai cits personu apliecinošs dokuments, kurā ir Latvijas iedzīvotāja personas kods, un saskaņā ar Ministru Padomes 1992.gada 28.augusta lēmumu nr.365 “Par politiski represētā apliecību” izsniegtā politiski represētās personas apliecība, ja tāda ir.

9. Ja iesniedzējs veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties pašvaldībā, apliecību izsniedz iesniedzēja pilnvarotajai personai.

10. Par apliecības saņemšanu iesniedzējs vai viņa pilnvarotā persona parakstās apliecību uzskaites žurnālā (4.pielikums) un nodod pašvaldības atbildīgajai amatpersonai saskaņā ar Ministru Padomes 1992.gada 28.augusta lēmumu nr.365 “Par politiski represētā apliecību” izsniegto politiski represētās personas apliecību, ja tāda ir;

11. Apliecību uzskaites žurnāla lapām jābūt numurētām, caurauklotām un apzīmogotām ar pašvaldības zīmogu.

12. Lēmums par politiski represētās personas statusa piešķiršanu, politiski represētās personas statusu apliecinošie dokumenti un pieprasījums, kā arī saskaņā ar Ministru Padomes 1992.gada 28.augusta lēmumu nr.365 “Par politiski represētā apliecību” izdotā politiski represētās personas apliecība glabājama attiecīgajā pašvaldībā.

13. Pašvaldība nodrošina politiski represēto personu uzskaiti savā administratīvajā teritorijā, iekļaujot šo noteikumu 11. un 12.punktā minētos dokumentus pašvaldības lietu nomenklatūrā. Pēc lietu pabeigšanas minētie dokumenti glabājami pašvaldības arhīvu fondā.

14. Ja politiski represētā persona nozaudējusi izsniegto apliecību, tā ir prettiesiski atņemta vai iznīcināta, politiski represētajai personai jāiesniedz pašvaldībā, kas izsniegusi nozaudēto, atņemto vai iznīcināto apliecību, attiecīgs iesniegums un divas fotokartītes 3x4 cm.

15. Pašvaldība oficiālajā preses izdevumā “Latvijas Vēstnesis” sniedz paziņojumu par nozaudētās, prettiesiski atņemtās vai iznīcinātās apliecības atzīšanu par nederīgu.

16. Pašvaldības atbildīgā amatpersona atkārtoti izsniedz apliecību šo noteikumu 6. — 10.punktā noteiktajā kārtībā.

17. Apliecība izmantojama Latvijas Republikas teritorijā un uzrādāma, ja politiski represētā persona vēlas izmantot normatīvajos aktos noteiktās politiski represētās personas tiesības.

18. Pilsonības un imigrācijas departaments veic politiski represēto personu vienotu uzskaiti un veido kopēju datu bāzi par minētajām personām.

19. Ministru Padomes 1992.gada 28.augusta lēmumā nr.365 “Par politiski represētā apliecību” noteiktajā kārtībā izsniegtās apliecības ir derīgas līdz 1997.gada 1.martam.

20. Atzīt par spēku zaudējušu Ministru Padomes 1992.gada 28.augusta lēmumu nr.365 “Par politiski represētā apliecību” (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1992, 49./50.nr.) ar 1997.gada 1.martu.

Ministru prezidents A.Šķēle

Iekšlietu ministrs D.Turlais

1.pielikums
Ministru kabineta
1996.gada 22.oktobra noteikumiem Nr.408

Apliecības apraksts

1. Apliecības dizains veidots tās abās pusēs trīs krāsās: pelēkzaļā, sarkanā (karmīns) un melnā.

2. Apliecības viena puse:

2.1. fonā — Latvijas ainava pelēkzaļā krāsā — ar pāreju no tumši zaļas krāsas apliecības apakšējā malā līdz gaiši zaļai krāsai apliecības augšējā malā;

2.2. augšējā malā — puslokā trīs piecstarainas zvaigznes zeltainā krāsā;

2.3. apakšējā malā — teksts “Latvijas Republika” sarkanā krāsā (fonts — LatRegency);

2.4. centrā — teksts melnā krāsā (fonts — Optima): “Politiski represētās personas apliecība izsniegta saskaņā ar likumu “Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem”, un politiski represētajai personai ir garantēti minētajā likumā noteiktie atvieglojumi.”

3. Apliecības otra puse:

3.1. fonā — vārdi “Latvijas Republika” gaiši pelēkzaļā un gaiši sarkanā krāsā (pamīšus pa rindām) nepārtrauktā secībā;

3.2. augšējā malā — teksts “Politiski represētās personas” (fonts — Optima) un teksts “apliecība” (fonts — LatRegency) sarkanā krāsā;

3.3. pārējais teksts (ziņas par politiski represēto personu un par apliecības izdošanu) — melnā krāsā (fonts — Optima);

3.4. kreisajā malā — fotokartītes vieta (norādīta ar smalko līniju melnā krāsā).

Iekšlietu ministrs D.Turlais

2.pielikums
Ministru kabineta
1996.gada 22.oktobra noteikumiem Nr.408

rajona padomei/pilsētas domei

 

Iesniegums

Es,

,

(vārds, uzvārds)

personas kods  - 
dzīvoju

,

(adrese)

lūdzu saskaņā ar likuma "Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem" 2.pantu/4.pantu (nevajadzīgo svītrot) piešķirt man politiski represētās personas statusu un izsniegt politiski represētās personas apliecību.

Datums

Paraksts

 

Iekšlietu ministrs D.Turlais

3.pielikums
Ministru kabineta
1996.gada 22.oktobra noteikumiem Nr.408

Pieprasījums apliecības izgatavošanai

(politiski represētās personas vārds un uzvārds)

personas kods  - 
Politiski represētās personas statuss noteikts saskaņā ar likuma "Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem" ______.pantu.

(rajona padomes vai pilsētas domes)

lēmums nr.______ .

(datums)

Pieprasījumu aizpildīja

(amats, paraksts un tā atšifrējums)


 

Iekšlietu ministrs D.Turlais

4.pielikums
Ministru kabineta
1996.gada 22.oktobra noteikumiem Nr.408

Apliecību uzskaites žurnāls

Nr.
p.k.
Politiski represētas personas Lēmuma par politiski represētās personas statusa piešķiršanu Apliecības Nodotās apliecības nr. Pašvaldības atbildīgās amatpersonas
vārds un uzvārds personas kods paraksts datums nr. nr. izdošanas datums vārds un uzvārds paraksts




 

Iekšlietu ministrs D.Turlais

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!