• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1996. gada 15. oktobra noteikumi Nr. 402 "Alkohola, narkotisko un psihotropo vielu ietekmes pārbaudes kārtība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.10.1996., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40935

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi nr. 403

Noteikumi par kārtību, kādā reģistrējamas no Krievijas Federācijas Bruņotajiem spēkiem atvaļinātās militārpersonas un viņu ģimenes locekļi un izsniedzamas termiņuzturēšanās atļaujas

Vēl šajā numurā

22.10.1996., Nr. 177

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 402

Pieņemts: 15.10.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 402

Rīgā 1996.gada 15.oktobrī (prot. nr.50, 27.§)

Alkohola, narkotisko un psihotropo vielu ietekmes pārbaudes kārtība

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likuma 14.panta 3.punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumos lietotie termini:

1.1. kontroles aparāts — ierīce alkohola koncentrācijas noteikšanai pārbaudāmās personas izelpotajā gaisā;

1.2. medicīniskā pārbaude — iespējamās alkohola, narkotisko un psihotropo vielu ietekmes noteikšana ārstniecības iestādē un pārbaudes rezultātu fiksēšana protokolā;

1.3. pārbaude — iespējamās alkohola ietekmes noteikšana transportlīdzekļu vadītājiem, izmantojot kontroles aparātu, un pārbaudes rezultātu fiksēšana protokolā.

2. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā personai tiek veikta alkohola, narkotisko un psihotropo vielu ietekmes pārbaude gadījumos, kad likums paredz disciplināru, administratīvu vai kriminālu atbildību par minēto vielu lietošanu.

3. Medicīnisko pārbaudi izdara sertificēti narkologi ārstniecības iestādēs vai sertificēti citu specialitāšu ārsti, kas apguvuši attiecīgo medicīniskās pārbaudes metodi. Ja nepieciešams, medicīnisko pārbaudi var izdarīt arī cita ārstniecības persona, kurai ir attiecīgs sertifikāts.

4. Transportlīdzekļu vadītāju pārbaudi ir tiesīgi veikt arī valsts ceļu policijas darbinieki un valsts policijas iecirkņu inspektori (lauku rajonos).

5. Medicīniskā pārbaude tiek veikta, pamatojoties uz tiesībaizsardzības iestāžu (prokuratūra, tiesa, valsts vai pašvaldības policija) amatpersonu, valsts un pašvaldību institūciju, uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) vadītāju (turpmāk tekstā — “nosūtītājs”) nosūtījumu, kurā jābūt norādītam medicīniskās pārbaudes iemeslam.

6. Medicīniskā pārbaude jāizdara divu stundu laikā no likumpārkāpuma izdarīšanas brīža.

7. Medicīnisko pārbaudi atļauts izdarīt arī pēc fiziskas personas pieprasījuma, ja tā iesniedz ārstniecības iestādē pamatotu iesniegumu, kas tiek pievienots medicīniskās pārbaudes protokolam, un uzrāda personu apliecinošu dokumentu.

8. Medicīniskās pārbaudes rezultātus pārbaudāmajai personai paziņo mutiski, bet pēc pārbaudāmās personas pieprasījuma izsniedz medicīniskās pārbaudes atzinumu izziņas veidā. Nosūtītājam medicīniskās pārbaudes protokolu izsniedz pēc rakstiska pieprasījuma.

II. Medicīniskās pārbaudes kārtība

9. Ārsts, kas izdara medicīnisko pārbaudi, sastāda protokolu divos eksemplāros, ieraksta protokolā medicīniskās pārbaudes rezultātus un pārbaudes faktu fiksē reģistrācijas žurnālā labklājības ministra noteiktā kārtībā.

10. Veicot medicīnisko pārbaudi, ārstam jāpārliecinās par pārbaudāmās personas identitāti saskaņā ar personu apliecinošiem dokumentiem (pase, autovadītāja apliecība u.tml.). Ja minētie dokumenti netiek uzrādīti, tad medicīniskās pārbaudes protokolā apraksta pārbaudāmās personas ārējās pazīmes un norāda, ka personas dati noskaidroti mutiski. Ja nepieciešams, pārbaudāmās personas datus noskaidro un attiecīgajai ārstniecības iestādei paziņo policijas darbinieki.

11. Medicīniskās pārbaudes protokola kopiju un reģistrācijas žurnālu uzglabā ārstniecības iestādē piecus gadus.

12. Medicīniskās pārbaudes protokolā detalizēti apraksta pārbaudāmās personas ārējo izskatu, psihisko un emocionālo stāvokli, uzvedību, runu, veģetatīvi somatiskās reakcijas, kustību koordinācijas traucējumus, alkohola smakas esamību, bioloģiskās vides (izelpotais gaiss, urīns, asinis, siekalas) laboratorisko izmeklējumu rezultātus, alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu un medikamentu lietošanas faktu (pēc pārbaudāmās personas vārdiem vai dokumentiem), kā arī miesas bojājumus (ja tādi ir) un ieraksta pārbaudāmās personas sūdzības par miesas bojājumu nodarīšanu.

13. Ja medicīnisko pārbaudi nevar veikt pilnā apjomā vai alkohola ietekmes klīnisko simptomu noteikšana ir apgrūtināta pārbaudāmās personas vispārējā stāvokļa dēļ (smags vispārējais stāvoklis, bezsamaņa, atteikšanās no dažiem izmeklējumiem utt.), medicīniskās pārbaudes protokolā ieraksta konstatējamos klīniskos simptomus, norāda izmeklējumu trūkuma iemeslus un atzinumu dod pēc laboratorisko izmeklējumu rezultātiem divās dažādās bioloģiskajās vidēs. Atzinums par alkohola ietekmi tiek dots, ja alkohola koncentrācija pārbaudāmās personas asinīs sasniedz 0,5 promiles un atbilstošu koncentrāciju citā bioloģiskajā vidē.

14. Ja pārbaudāmā persona kategoriski atsakās no visiem medicīniskās pārbaudes veidiem vai mēģina veikt darbības, kas var pārmainīt medicīniskās pārbaudes galīgo rezultātu, materiāli par administratīvo pārkāpumu tiek nosūtīti tiesai. Šo faktu ieraksta medicīniskās pārbaudes protokolā.

15. Pēc iepazīšanās ar medicīniskās pārbaudes rezultātiem pārbaudāmā persona tos apliecina ar savu parakstu medicīniskās pārbaudes protokolā. Ja pārbaudāmā persona atsakās parakstīties, ārsts izdara attiecīgu ierakstu medicīniskās pārbaudes protokolā.

16. Materiālu paraugi alkohola kvalitatīvai noteikšanai bioloģiskajā vidē un ķīmiski toksikoloģiskajai izmeklēšanai tiek ņemti, glabāti un nosūtīti labklājības ministra noteiktā kārtībā.

17. Ja klīniskās izmeklēšanas rezultāti neatbilst laboratorisko analīžu rezultātiem (laboratorijā nav konstatētas alkohola lietošanas ietekmes pazīmes) vai radusies konfliktsituācija, bioloģiskās vides paraugi jānosūta uz Valsts narkoloģiskās aprūpes un veselības centru atkārtotai pārbaudei.

18. Pēc atkārtoto analīžu rezultātu saņemšanas ārsts, kurš veic medicīnisko pārbaudi, dod galīgo atzinumu.

19. Asinis laboratoriskai izmeklēšanai tiek ņemtas tikai izņēmuma gadījumos pēc medicīniskām indikācijām (smagas traumas, saindēšanās utt.).

20. Alkohola, narkotisko un psihotropo vielu kvantitatīvai noteikšanai bioloģiskajā vidē izmanto fotokolorimetrijas un gāzu hromatogrāfijas metodes.

21. Izelpotā gaisa pārbaudei labklājības ministra noteiktā kārtībā izmanto ar attiecīgā standarta sertifikātu apstiprinātus kontroles aparātus.

22. Medicīniskās pārbaudes atzinumā ārsts apstiprina vienu no šādiem pārbaudītās personas stāvokļiem:

22.1. nav konstatēta alkohola, narkotisko un psihotropo vielu ietekme;

22.2. ir konstatēta alkohola ietekme ar alkohola koncentrāciju asinīs 0,5 promiles un vairāk;

22.3. ir konstatēts alkohola reibums;

22.4. ir konstatēta alkohola koma;

22.5. ir konstatēta narkotisko vai psihotropo vielu ietekme;

22.6. nav konstatēta alkohola, narkotisko un psihotropo vielu ietekme, bet novērojami funkcionālā stāvokļa traucējumi, kuru dēļ nepieciešams atbrīvoties no saskares ar paaugstinātas bīstamības apstākļiem.

23. Reibuma pakāpi medicīniskās pārbaudes atzinumā nenorāda.

III. Medicīnisko pārbaužu samaksas kārtība

24. Ja pārbaudāmajai personai konstatēta alkohola ietekme un alkohola koncentrācija asinīs sasniedz 0,5 promiles un atbilstošu koncentrāciju citā bioloģiskajā vidē vai arī pārbaudāmajai personai konstatēta narkotisko vai psihotropo vielu ietekme, par medicīnisko pārbaudi maksā minētā persona.

25. Ja medicīnisko pārbaudi izdara pēc šo noteikumu 5.punktā minētā nosūtījuma vai fiziskas personas pieprasījuma, bet pārbaudāmajai personai netiek konstatēta alkohola, narkotisko un psihotropo vielu ietekme, medicīniskās pārbaudes izdevumus sedz nosūtītājs vai attiecīgā fiziskā persona.

26. Medicīniskās pārbaudes izmaksu struktūru veido:

26.1. pastāvīgā daļa;

26.2. mainīgā daļa.

27. Medicīniskās pārbaudes izmaksu pastāvīgajā daļā ietilpst ar medicīnisko pārbaudi saistītie izdevumi. Pastāvīgās daļas izmaksas atbilstoši to posteņu cenu izmaiņām ir pārskatāmas un koriģējamas saskaņā ar labklājības ministra apstiprinātu cenrādi.

28. Medicīniskās pārbaudes izmaksu mainīgo daļu veido pieskaitījumi pie pastāvīgās daļas procentu veidā. Pieskaitījumu lielums atkarīgs no:

28.1. izdarīto medicīnisko pārbaužu skaita un izmaksām gadījumos, kad netiek konstatēta alkohola ietekme un alkohola koncentrācija asinīs nesasniedz 0,5 promiles un atbilstošu koncentrāciju citā bioloģiskajā vidē;

28.2. veikto narkotisko un psihotropo vielu ietekmes medicīnisko pārbaužu skaita (ieskaitot ķīmiski toksikoloģiskās analīzes).

29. Šo noteikumu 28.punktā minētos pieskaitījumus reizi ceturksnī nosaka ārstniecības iestādes vadītājs par faktiski padarīto darbu.

30. Naudas līdzekļu ieskaitīšanu attiecīgās ārstniecības iestādes kontā un to piedziņu no pārbaudītajām personām nodrošina nosūtītājs.

IV. Alkohola ietekmes noteikšana transportlīdzekļu vadītājiem, izmantojot kontroles aparātu

31. Saskaņā ar šo noteikumu 4.punktu pārbaudi atļauts veikt tikai ar transportlīdzekļa vadītāja rakstisku piekrišanu un ne mazāk kā divu liecinieku klātbūtnē, par ko tiek izdarīta atzīme pārbaudes protokolā. Pārbaudi veic bez maksas un sastāda pārbaudes protokolu (pielikums).

32. Pārbaudē aizliegts izmantot kontroles aparātus, ja tiem:

32.1. nav veikta pirmsekspluatācijas testēšana;

32.2. nav veikta periodiskā testēšana (reizi sešos mēnešos);

32.3. pieļaujamā kļūda pārsniedz 0,1 promili.

33. Pārbaudes protokolā ieraksta kontroles aparāta nolasījumu. Ja alkohola saturs izelpotajā gaisā sasniedz 0,5 promiles, jāsastāda administratīvais protokols.

34. Pārbaudes protokolā transportlīdzekļa vadītājs ar savu parakstu apliecina, ka rakstiski ir informēts par savām tiesībām divu stundu laikā pēc pārbaudes veikt medicīnisko pārbaudi.

35. Ja transportlīdzekļa vadītājs atsakās no pārbaudes vai arī nepiekrīt pārbaudes rezultātam, viņš jānogādā ārstniecības iestādē medicīniskās pārbaudes veikšanai saskaņā ar šo noteikumu 5.punktu.

36. Pamatojoties uz pārbaudes protokolu, transportlīdzekļa vadītāju var saukt pie atbildības likumā noteiktajā kārtībā.

37. Transportlīdzekļa vadītājam iestājas likumā paredzētā atbildība:

37.1. ja medicīniskajā pārbaudē konstatēta alkohola ietekme un alkohola koncentrācija asinīs sasniedz 0,5 promiles un atbilstošu koncentrāciju citā bioloģiskajā vidē;

37.2. ja konstatēta narkotisko vai psihotropo vielu ietekme.

38. Pārbaude ceļu satiksmes negadījuma vietā netiek veikta:

38.1. transportlīdzekļa vadītājam, ja tas guvis traumatiska rakstura miesas bojājumus;

38.2. citiem ceļu satiksmes dalībniekiem, kuri cietuši ceļu satiksmes negadījumā.

Ministru prezidents A.Šķēle

Labklājības ministrs V.Makarovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!