• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta tikšanos ar pašvaldību pārstāvjiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.10.1996., Nr. 164 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40672

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Arī Latvijai ir savs sakāmais Eiropas Padomē

Vēl šajā numurā

01.10.1996., Nr. 164

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidenta tikšanos ar pašvaldību pārstāvjiem

Vakar, 30. septembrī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis tikās ar Pašvaldību savienības pārstāvjiem, lai pārrunātu teritoriālās reformas problēmas un jautājumus, kas saistīti ar iespējamo rajonu līmeņa nomaiņu pret valdības ieceltu rajonu vadību.

Pašvaldību savienības pārstāvji pauda pārliecību, ka sasteigta vēlētu rajonu pašvaldību likvidēšana nav pieļaujama. Šādai steigai neesot teorētiska un ekonomiska pamatojuma. Pašvaldību savienības pārstāvji pauda neizpratni par šādu valdības lēmumu, kas tapis, neņemot vērā pašvaldību vadītāju viedokli. Kā viens no valdības nekorektas attieksmes argumentiem sarunā ar prezidentu tika minēts nākamā gada budžeta projekts, kurā vairs nav plānoti līdzekļi rajonu pašvaldību līmenim. Līdzās tam Pašvaldību savienības pārstāvji uzsvēra, ka piektdien Jaunpilī notikušajā Latvijas pagastu pašvaldību sapulcē pieņemts lēmums atbalstīt vēlētu rajonu pašvaldību saglabāšanu.

Iespējams, ka vienotas visu pašvaldību pozīcijas definēšana būs visai problemātiska, jo ne visas pašvaldības ir vienisprātis. Lielākās neskaidrības šobrīd rada stingra rajonu, pagastu un pilsētu funkciju definējuma trūkums. Saskaņā ar likumu pašvaldības var savstarpēji deleģēt funkcijas viena otrai, ņemot vērā konkrēto situāciju savā teritorijā. Šai sakarībā prezidents uzsvēra, ka bez stingra funkciju nodalījuma un konkrēta nākotnes modeļa pašvaldību viedoklis par reformas nepamatotību skan visai nepārliecinoši.

Pašvaldību savienības pārstāvji informēja, ka katru gadu samazinās budžeta finansējums pašvaldībām (1995. — 25%, 1996. — 18%). Vienlaikus valstij neesot konkrētas koncepcijas valsts pārvaldes attīstībai — centralizētai vai decentralizētai.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijas priekšsēdētājs Jānis Kalviņš atzina, ka pašreizējai reformas koncepcijai neesot mērķa un pamatojuma, kā arī uzsvēra, ka pašvaldībām neesot sava lobija Saeimā. Tādēļ sarunā ar prezidentu vairākkārt izskanēja viedoklis, ka būtu laiks padomāt par pašvaldību pārstāvniecību Saeimā.

Prezidents izteica atzinību par atklāto domu apmaiņu vairāk kā stundu ilgajā sarunā un pauda viedokli, ka ir ieinteresēts pragmatiska, nevis sasteigta lēmuma pieņemšanā, kā arī konfliktu novēršanā, ja reformas gaitā tādi veidotos.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!