• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Hannoveres gadatirgus gaida arī Latviju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.09.1996., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40595

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Hipotēku un zemes banka kreditēs arī kooperatīvus

Vēl šajā numurā

20.09.1996., Nr. 158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Hannoveres gadatirgus gaida arī Latviju

Latvijas uzņēmējiem un tautsaimniekiem nesen bija iespēja pavērtēt mūsu pašreizējo situāciju un potenciālās iespējas. Kā zināms, viens no Latvijas ekonomikas stratēģiskajiem uzdevumiem ir savu ražojumu eksporta palielināšana. Iespējas šajā jomā Latvijai ir, par to liecina arī mūsu eksporta struktūra uz vienu no pasaules ietekmīgākajām rūpniecības valstīm — Vāciju. No Latvijas eksporta kopapjoma uz Vāciju pašlaik tiek sūtīti 28,6 procenti koksnes un tās izstrādājumu, 20,5 procenti tekstilmateriāla un tekstilizstrādājumu, 10,2 procenti mašīnu mehānismu un elektrisko iekārtu, 7,1 procents metāla un to izstrādājumu, 6,5 procenti akmens, ģipša, cementa, stikla un keramikas izstrādājumu, atlikušo 7,1 procentu veido pārējās preces. Salīdzinājumam — Latvijas importā no Vācijas 23,7 procentus veido mašīnas un citi mehānismi un elektriskās iekārtas, 17,2 procentus — tekstilmateriāli un tekstilizstrādājumi, 14,2 procentus — transportlīdzekļi, 10,4 procentus — ķīmiskās rūpniecības un tās saskarnozaru produkcija, 7,6 procentus — metāli un to izstrādājumi. Pārējās preces veido atlikušos 23,7 procentus. Šo apkopojumu veicis Integrētais konsultatīvais dienests (IKD) — Vācijas un Latvijas valdību izveidota savstarpējo saimniecisko sakaru veicināšanai institūcija, kas darbojas TRANSFORM programmas ietvaros. Šis Vācijas valdības finansētais projekts tika izveidots 1994. gadā. Tā nolūks — stiprināt Latvijas uzņēmumus, palielināt to konkurētspēju un ievadīt starptautiskā tirgus apritē.

IKD bija pārstāvēts arī vakar Latvijas Attīstības aģentūras (LAA) rīkotajā Vācijas starptautisko gadatirgu prezentācijā viesnīcas “Hotel de ROME” konferenču zālē, kur “Deutsche messe” pārstāvji Latvijas uzņēmējus iepazīstināja ar plašajām iespējām piedalīties Vācijā notiekošajos gadatirgos. Sevišķi perspektīva ir nākamgad no 13. līdz 19. martam iecerētā Latvijas piedalīšanās Hannoveres gadatirgū. “Hannover Messe 97” ietvaros paredzēta plaša mūsu valsts prezentācija un īpaša Latvijas diena. Autoritatīvās Vācijas starptautisko gadatirgu rīkotājas organizācijas “Deutsche Messe AG, Hannover” ģenerālpilnvarotais Mihaels Bauermans, uzrunājot Latvijas uzņēmējus un žurnālistus, uzsvēra, ka Vācijā labi izprot Latvijas pašreizējo ekonomisko situāciju un grūtības, kas saistītas ar mūsu valsts pāreju no plānotās ekonomikas ar tās plānotajiem pasūtījumiem uz brīvā tirgus ekonomiku. Mihaels Bauermans stāstīja, ka agrāk krietnu īpatsvaru Latvijas rūpniecībā veidojuši centralizētie valsts pasūtījumi PSRS militārajām vajadzībām. Tagad šie uzņēmumi jāpārkārto pavisam cita rakstura produkcijas ražošanai. Svarīgi ir nodrošināt augstu šo ražojumu kvalitāti, taču ne mazāk nozīmīgi ir arī iekarot šiem ražojumiem starptautisko tirgu. Tieši šī uzdevuma risināšanai Mihaels Bauermans ieteica izmantot Hannoveres gadatirga plašās iespējas. Viņš skaidroja plašo mehānismu, kas var reāli sekmēt Latvijas firmu piedalīšanos Vācijas gadatirgos. Mihaels Bauermans sevišķi atsaucās uz jau minēto IKD — Integrēto konsultatīvo dienestu.

Savukārt Latvijas vēstniecības Bonnā ekonomikas padomniece Iveta Šulce analizēja mūsu valsts uzņēmēju iespējas piedalīties Vācijas gadatirgos un šādas dalības perspektīvas. “Deutsche Messe AG, Hannover” ģenerālpilnvarotais uzsvēra, ka viņam bijušas lietišķas sarunas Latvijas Ekonomikas, finansu un ārlietu ministrijās. M. Bauermans ticies arī ar Valsts prezidenta padomnieku ārlietu jautājumos Armandu Gūtmani.

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!