• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents - skolotājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.06.1996., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40474

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sludinājumi un reklāma

Vēl šajā numurā

06.06.1996., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents — skolotājiem

Vakar, 5.jūnijā,

Rīgā, kafejnīcā “Pils laukums”, notika Ata Kronvalda fonda prēmijas pasniegšana. Šo prēmiju ik gadu piešķir zinātniekiem, speciālistiem, pedagogiem un studentiem par ievērojamu ieguldījumu talantīgo skolēnu apzināšanā un izglītošanā, kā arī skolēnu zinātniskās un pētnieciskās darbības organizēšanā.

Šā fonda prēmija tika nodibināta 1988.gadā, un šī bija jau piektā reize, kad Latvijas izcilākajiem jaunatnes izglītošanas darba veicējiem un organizatoriem piešķīra augsto apbalvojumu.

Ata Kronvalda prēmiju — diplomu, naudas balvu un laureāta medaļu — saņēma:

Mirdza Birzniece, Aizputes vidusskolas skolotāja;

Henrihs Danusēvičs, Ata Kronvalda fonda priekšsēdētājs;

Mudīte Kalniņa, Latvijas Skolēnu zinātniskās pētniecības darba vadītāja;

Dainis Kriķis, Rīgas 1.ģimnāzijas matemātikas skolotājs.

Prēmiju pasniegšanas svinīgajā brīdī piedalījās Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis, izglītības un zinātnes ministrs Māris Grīnblats, Saeimas deputāts un fonda līdzdibinātājs Andris Tomašūns. Uzrunājot klātesošos, Guntis Ulmanis sacīja:

— Dzīvē ir vērtības, kas nosaka mūsu stabilitāti un uzskatu stingrību. Šīs vērtības rodamas skolotāja pārliecībā, zinātnieka meklējumos, pedagoģijas darbinieka uzticībā savam aicinājumam neatkarīgi no apstākļiem. Atis Kronvalds kādreiz teica — kamēr vien Latvijā dzims dēli, kas ir gatavi uzticīgi kalpot savai zemei, kas ir gatavi cīņā aizstāvēt Latvijas intereses, tikmēr Latvija nekad neizzudīs, tikmēr dzīva un mūžīga būs latviešu tauta.

Es uzskatu, ka Ata Kronvalda fonda darbība ir spilgts apliecinājums jūsu patiesības meklējumiem. Jūsu fonds aizvadītajos gados ir skaidri apliecinājis savu sūtību. Es vēlētos, lai šī tradīcija caurvītu gadu desmitus.

Sveicu Ata Kronvalda fonda prēmijas laureātus, šī fonda darba organizētājus un visus līdzjutējus. Jūsu acīs es redzu ticību tam darbam, ko mēs visi šodien darām.

Prēmijas laureātus sveica arī ministrs Māris Grīnblats, kurš, runādams par izglītības finansējuma problēmām un skolotāja darba nozīmīgumu mūsu tautas nākotnes nodrošināšanā, starp citu teica:

“Valstij vajadzētu izglītībai pievērst lielāku vērību un vienlaikus lielāku finansējumu. Runa nav tikai par latiem un procentiem, runa ir par attieksmi, par izglītības prioritāti. Diemžēl daļa Saeimas deputātu un ministru uzskata izglītību par “vienu no daudzām”. Prioritāra nozare ir tāda, kurai tiek piešķirts attīstības paātrinājums un papildu spēks. Diemžēl par to mums citi vēl jāpārliecina par to smagi jācīnās.

Pedagogiem, skolotājiem un izglītības darbiniekiem es gribētu teikt, ka mūsu darba mērķis nav tikai skolēniem dot zināšanas, lai viņi kļūtu par zinātniekiem, zemes arājiem, māksliniekiem, — tas viss ir ļoti būtiski, taču vēl būtiskāk, lai viņi kļūtu par savas valsts pilsoņiem, savas tautas pārstāvjiem. Lai veidotos tāda attieksme, kas veicinātu vēlēšanos strādāt valsts un pašpārvaldes darbā — tas ir nepatīkams, bet ļoti vajadzīgs darbs. Pedagogiem vajadzētu skolēnus vairāk ieinteresēt šajā darbā, jo, nepaaugstinot izglītības līmeni, tajā skaitā topošo ministru un deputātu izglītības līmeni, mums vēl ilgi būs viņiem jāskaidro, kāpēc izglītībai valstī jābūt prioritārai”.

Pēc tam Valsts prezidents sveica laureātus un tiem pasniedza Ata Kronvalda fonda prēmijas laureāta diplomus.

Vairis Ozols,
“LV” iekšpolitikas redaktors


Svinīgajā sakarā (attēlos no kreisās): Valsts prezidents Guntis Ulmanis un izglītības un zinātnes ministrs, Ministru prezidenta biedrs Māris Grīnblats; Mudīte Kalniņa, Mirdza Birzniece, Guntis Ulmanis, Māris Grīnblats, Dainis Kriķis, Henrihs Danusēvičs


DAINIS KRIĶIS,

Ata Kronvalda prēmijas laureāts

Prēmijai izvirza Latvijas Universitātes
A.Liepas neklātienes matemātikas skola

Dainis Kriķis ir Rīgas 1.ģimnāzijas matemātikas skolotājs, kas jau daudzus gadus sagatavo skolēnus augstākā līmeņa matemātikas olimpiādēm. Vērā liekams ir D.Kriķa ilggadējais ieguldījums matemātikas padziļinātā mācīšanā.

D.Kriķis strādā skolā kopš 1977.gada. Visu šo laiku viņš ir aktīvi iesaistījies skolēnu matemātikas olimpiāžu kustībā, gan piedaloties olimpiāžu organizētāja, gan arī žūrijas darbā. Šajā laika posmā viņa audzēkņi Latvijas matemātikas olimpiādēs ir ieguvuši: 57 pirmās, 44 otrās, 42 trešās prēmijas un 22 atzinības.

Skolotājs Dainis Kriķis savu pedagoģisko pieredzi ir atspoguļojis 6 uzdevumu krājumos un 11 mācību līdzekļos.

Ata Kronvalda fonds uzskata, ka Daiņa Kriķa nozīmīgais ieguldījums Latvijas talantīgo skolēnu izglītošanā ir fonda prēmijas cienīgs.

 

HENRIKS DANUSĒVIČS,
Ata Kronvalda prēmijas laureāts

Prēmijai izvirza Agnis Andžāns,
LU docents, Dr.habil.math.

Henriks Danusēvičs ir Ata Kronvalda fonda dibinātājs un ilggadējs fonda priekšsēdētājs.

Henriks Danusēvičs 80.gados bija atbildīgs par jauno zinātnieku un speciālistu padomes darbu republikas mērogā. Viņa profesionālā rīcība pasargāja šo darbības sfēru no ideoloģisku iemeslu diktētiem izkropļojumiem un deva iespēju visas Latvijas mērogā ieviest padziļinātu apmācību matemātikā, fizikā un citās zinātnes nozarēs. Turklāt viņa darbība palīdzēja novirzīt šim mērķim (olimpiāžu un vasaras nometņu organizēšanai) ievērojamus līdzekļus no tā laika republikas fondiem. Ar H.Danusēviča palīdzību tika organizēta grāmatu sērijas izdošana matemātikā, kas būtiski cēla skolēnu un skolotāju kvalifikāciju.

Pēdējos gados H.Danusēvičs, vadīdams Ata Kronvalda fondu, daudz darījis šī fonda līdzekļu sagādē, tādējādi atbalstot izglītībai svarīgus projektus.

Fonds uzskata, ka prēmijas piešķiršana H.Danusēvičam ir godam pelnīta atzinība par būtisku ieguldījumu Latvijas talantīgāko skolēnu apzināšanā un viņu tālākizglītošanā.

 

Mudīte Kalniņa,
Ata Kronvalda prēmijas laureāte

Prēmijai izvirza Latvijas Skolēnu
zinātniskās biedrības padome

Mudīte Kalniņa ir ilggadēja Latvijas skolēnu zinātniskās pētniecības darba vadītāja, kā arī talantīgo skolēnu vasaras nometnes ALFA un semināra BETA organizētāja.

Jau kopš 1974. gada M. Kalniņa ciešā sadarbībā ar skolēnu darba zinātniskajiem vadītājiem un konsultantiem organizē republikā skolēnu zinātniskās pētniecības ārpusklases darbu, par kura rezultātiem tiek ziņots Latvijas Skolēnu zinātniskās biedrības konferencēs. Kopš 1985. gada līdztekus vietējā mēroga konferencēm M. Kalniņa piedalās arī Baltijas republiku Skolēnu zinātniskās biedrības konferenču sagatavošanā, iesaistot šajā darbā arī Zviedrijas un Somijas skolu pārstāvjus.

Visus šos gadus M. Kalniņa ir veikusi nepieciešamos organizācijas pasākumus skolēnu konferenču, semināru un radošo nometņu darba nodrošināšanai, pārliecinājusi un iesaistījusi talantīgo skolēnu tālākizglītošanā augstskolu un zinātnisko iestāžu pasniedzējus un darbiniekus.

Ata Kronvalda fonds uzskata, ka M. Kalniņas darbība ir izcili nozīmīga Latvijas jaunatnes intelektuālās izaugsmes veicināšanā un tāpēc viņai tiek piešķirta Ata Kronvalda prēmija.

 

Mirdza Birzniece
Ata Kronvalda prēmijas laureāte

Prēmijai izvirza Liepājas skolu valde,
Liepājas rajona Skolēnu interešu centrs

Mirdza Birzniece ir talantīga latviešu valodas un literatūras skolotāja Aizputes vidusskolā. Daudzus gadus viņa rosina Aizputes vidusskolas skolēnus mērķtiecīgam darbam literārajā novadpētniecībā un folkloristikā. Interesantās fakultatīvās nodarbības sekmē skolēnu interesi par zinātnisko darbu. M.Birznieces skolēni ar panākumiem piedalās Republikas skolēnu zinātniskajos lasījumos.

Rezultāti ir lieliski:

1994.gadā I pakāpes diploms par darbu “Aizputes pagasta apvidvārdi”, autore S.Ruģēvica;

II pakāpes diploms par darbu “Aizputes baznīcas vēstures izpēte”, autore S.Sproģe;

1994.gadā skolēnu sekmīga līdzdalība Baltijas valstu skolēnu zinātniskajos lasījumos

1995.gadā I pakāpes diploms par darbu “Aizputes tautas teātra studija “Vāverīte“”, autore I.Jesačenko.

Skolēnu unskolotājas M.Birznieces literatūrzinātniskie darbi skatāmi bagātīgajā Aizputes vidusskolas muzejā. Skolotājas veidotajā muzejā gan skolēni, gan ciemiņi var izsekot Aizputes kultūrvides un tradīciju veidošanās procesam daudzu desmitu gadu garumā. M.Birzniece regulāri piedalās rajona skolotāju radošo darbu konkursos. Kolēģi augstu novērtēja skolotājas konkursam iesniegtos darbus par tematiem “Novada literatūra, programmas un eksāmenu biļetes” un “Latviešu ieražu, godu, kā arī novada folkloras programma un eksāmenu biļetes”.

Ata Kronvalda fonds ar patiesu prieku skolotājai Mirdzai Birzniecei piešķir fonda prēmiju.

Ata Kronvalda fonds
Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!