• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārlietu un drošības komitejā. Ekonomikas un finansu komitejā. Valsts un sociālo lietu komitejā.. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.06.1996., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40458

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kā zvans pār kalniem tālē

Vēl šajā numurā

05.06.1996., Nr. 96

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MINISTRU KABINETA ZIŅAS

Ārlietu un drošības komitejā

Pirmdien, 3.jūnijā, Ministru kabineta Ārlietu un drošības komitejas sēdē akceptēja pievienošanās projektu 1992.gada 17.marta Helsinku konvencijai par robežšķērsojošo ūdensteču un starptautisko ezeru aizsardzību un izmantošanu.

Akceptēts pievienošanās projekts 1973.gada 3.marta Vašingtonas konvencijai par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām un konvencijai par Eiropas dzīvās dabas dabisko dzīvotņu aizsardzību.

Sakarā ar gaidāmo pievienošanos Vašingtonas konvencijai komiteja akceptēja grozījumu projektus likumā “Par muitas nodokļiem (tarifiem)” un MK noteikumos nr.251 “Medību noteikumi”.

Ekonomikas un finansu komitejā

Pirmdien, 3.jūnijā, komiteja izskatīšanai valdības sēdē akceptēja noteikumu projektu “Par dabas resursu nodokļa likuma normu piemērošanas kārtību”. Tas reglamentēs nodokļa aprēķināšanas un nomaksas kārtību; kārtību, kādā dabas resursu nodokļa maksātājs var saņemt nodokļa atlaidi; kārtību, kādā daļēji atmaksājami dabas resursu nodokļa maksājumi par videi kaitīgu preču un produktu patērēšanu. Noteikta arī nodokļu likmju grupām atbilstošā atkritumu, izmešu, piesārņojošo vielu klasifikācija pēc to bīstamības, kā arī nodokļa likmju grupām atbilstošo videi kaitīgo preču un produktu klasifikācija un tehniskie raksturojumi.

Valdības akceptam nolemts nosūtīt arī Latvijas Vides aizsardzības fonda nolikuma projektu. Fonds būs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pakļautībā esoša valsts institūcija, kas izveidota valsts vides aizsardzības speciālā budžeta pārvaldīšanai. Fonda uzdevums būs uzkrāt papildu finansu līdzekļus vides aizsardzības pasākumu un projektu finansēšanai un kreditēšanai. Fonda līdzekļus veidos 30% no visiem dabas resursu nodokļa maksājumiem par dabas resursu ieguvi un vides piesārņojumu, soda un nokavējuma naudas, ekoloģiskā riska apdrošināšanas iemaksas, 30% no soda naudām par zivju resursiem nodarītajiem zaudējumiem sakarā ar zveju regulējošo tiesisko normu pārkāpumiem.

Komiteja akceptējusi arī projektu grozījumiem noteikumos “Par uzņēmējdarbības ierobežojumiem”. Ar to paredzēts noteikt, ka licence būs nepieciešama arī alkoholisko dzērienu ievešanai lidmašīnu, kuģu, vēstniecību un beznodokļu tirdzniecības veikalu apgādei muitas kontrolē; alkoholisko dzērienu ievešanai beznodokļu tirdzniecības veikalu apgādei muitas kontrolē bez tiesībām realizēt tos citām juridiskām personām; alkoholisko dzērienu eksportam lidmašīnu, kuģu, vēstniecību un beznodokļu tirdzniecības veikalu apgādei muitas kontrolē, rektificētā spirta vairumtirdzniecībai un mazumtirdzniecībai.

Komiteja akceptējusi arī projektu grozījumiem noteikumos par valsts nodevu par speciālas atļaujas izsniegšanu atsevišķiem uzņēmējdarbības veidiem. Paredzēts, ka alkoholisko dzērienu importam brīvai realizācijai maksa par licenci būs 3000 latu, jēlspirta un spirta izvešanai, kā arī alkoholisko dzērienu vairumtirdzniecībai (par katru noliktavu, kurā paredzēts veikt vairumtirdzniecības operācijas) — 2000 latu, alkoholisko dzērienu ievešanai lidmašīnu, kuģu, vēstniecību un beznodokļu tirdzniecības veikalu apgādei muitas kontrolē — 1000 latu, alkoholisko dzērienu eksportam lidmašīnu, kuģu, vēstniecību un beznodokļu tirdzniecības veikalu apgādei muitas kontrolē — 100 latu, alkoholisko dzērienu ievešanai beznodokļu tirdzniecības veikalu apgādei muitas kontrolē bez tiesībām realizēt tos citām juridiskām personām — 300 latu.

Valdības akceptam nolemts nodot projektu grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Par alkohola nekomerciālās uzglabāšanas vai pārvadāšanas noteikumu pārkāpšanu ieteikts naudas sods no 100 līdz 250 latiem, konfiscējot nelikumīgi uzglabāto vai pārvadāto alkoholu un tā pārvadāšanai izmantotos transporta līdzekļus. Līdzīgs projekts grozījumiem Latvijas Kriminālkodeksā paredz, ka par atkārtotu minēto noteikumu pārkāpšanu, ja iepriekš ir sodīts ar administratīvo sodu, sodīs ar naudas sodu no 20 līdz 50 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot nelikumīgi uzglabāto vai pārvadāto alkoholu un tā pārvadāšanai izmantotos transporta līdzekļus. Par atkārtotu šādu noziegumu paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 2 gadiem vai ar naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot nelikumīgi uzglabāto vai pārvadāto alkoholu un tā pārvadāšanai izmantotos transporta līdzekļus.

Parakstīšanai akceptēts Latvijas valdības un ĶTR valdības līguma projekts par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem. Pēc parakstīšanas līgums tiks iesniegts Saeimā ratifikācijai.

Izskatīšanai valdības sēdē akceptēts noteikumu projekts par tirdzniecību Latvijas tirgos, gadatirgos, ielu tirdzniecības vietās un izbraukumos, kas precizēs pašlaik spēkā esošo kārtību, piemēram, kādi dokumenti iesniedzami, lai saņemtu tiesības izmantot tirdzniecības vietas, kam pašvaldība var izsniegt atļauju ielu tirdzniecībai, kam un cik lielā apmērā jāmaksā tirdzniecības pašvaldības nodeva.

Komiteja atbalstījusi arī projektu grozījumiem kārtībā, kādā par precēm tiek atzītas mantas, kuras fiziskās personas ieved Latvijā. Tas paredz, ka par precēm tiks uzskatītas arī tās mantas, ko fiziskā persona ieved Latvijā ar nolūku to atsavināt pret atlīdzību, neatkarīgi no ievedamo preču daudzuma vai vērtības. Līdz ar to, ievedot preces, tās jādeklarē.

Valdības akceptam nolemts nodot noteikumu projektu “Par fasētu preču derīguma termiņa marķēšanu”. Ar to paredzēts noteikt, ka Latvijā un ārvalstīs ražotās pārtikas preces, kuras ir fasētas, drīkst realizēt tikai ar marķējumu, kurā norādīts preces minimālais derīguma termiņš (līdz kuram datumam), kā arī kārtība, kādā fasētu pārtikas preču marķējumā norādāms derīguma termiņš.

Izskatīšanai valdības sēdē komiteja akceptēja projektu grozījumiem noteikumos “Par iekšējā tirgus aizsardzības pasākumiem”. Ar to paredzēts noteikt kārtību, kāda jāievēro, importējot pienu, gaļu, olas un to produkciju no uzņēmumiem, kuri nav sertificēti Eiropas Savienības veterinārajā un fitosanitārajā inspekcijā. Līdz ar to būs nepieciešams saņemt Valsts veterinārā dienesta slēdzienu par eksportētājvalsts ražotās pārstrādes produkcijas atbilstību Latvijā pieņemtajiem drošuma un nekaitīguma kritērijiem.

Komiteja atbalstīja priekšlikumu par Stružānu kūdras fabrikas privatizācijas noteikumu maiņu, tas ir, fabrika nav jāprivatizē ar privātā kapitāla piesaistīšanas metodi.

Valsts un sociālo lietu komitejā

Lai nodrošinātu tiesību aktu saskaņošanu ar Eiropas līguma prasībām un “Baltās grāmatas” rekomendācijām, komiteja pirmdien, 3.jūnijā, akceptēja grozījumu projektu Iekšlietu ministrijas nolikumā.

Akceptēts noteikumu projekts, kas paredz Rīgas un Ogres reģionālo vides pārvalžu apvienošanu.

Komiteja akceptēja MK noteikumu projektu “Par veselības un darbspējas ekspertīzes ārstu valsts komisijas nolikumu”.

Lai nodrošinātu valsts politikas realizāciju jūras vides aizsardzības, jūras piekrastes attīstības un jūras dabas resursu racionālas izmantošanas jomā, komiteja akceptēja rīkojuma projektu “Par Jūras vides pārvaldes izveidošanu”.

Akceptēts grozījumu projekts Pašvaldību lietu pārvaldes nolikumā.

Valdības preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!