• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nepilsoņu pasēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.06.1996., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40431

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pie Ministru prezidenta - Bundestāga delegācija

Vēl šajā numurā

04.06.1996., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MINISTRIJU ZIŅAS

Par nepilsoņu pasēm

Informāciju sniedza Iekšlietu ministrijas Pilsonības un imigrācijas departamenta direktora vietnieks Andris Jānis Lejiņš:

“Saskaņā ar 1995.gada 12.aprīlī Saeimā pieņemto likumu “Par to bijušās PSRS pilsoņu statusu, kuriem nav Latvijas vai citas valsts pilsonības” personām, kas nav Latvijas vai citas valsts pilsoņi, un likumā noteiktajā kārtībā ir reģistrējušies Latvijas iedzīvotāju reģistrā, kā personu apliecinošs dokuments tiks izsniegta nepilsoņa pase.

Par iespēju realizēt nepilsoņu pasu un to izdošanas sistēmas izveides projektu tika izsludināts atklāts starptautisks konkurss, kura noteikumi tika rūpīgi izstrādāti un publicēti. Konkursā pieteicās deviņas firmas. Pēc iesniegto priekšlikumu detalizētas izvērtēšanas 1995.gada 15.augustā ar Ministru kabineta lēmumu par nepilsoņu pasu un to izdošanas sistēmas piegādātāju tika izvēlēta Kanādas firma “Canadian Bank Note Company Ltd”. Jāpiemin Kanādas valdības labvēlīgā un ieintersētā attieksme pret šo projektu. Pagājušā gada septembrī Kanādas ārlietu ministra vizītes laikā tika saņemts oficiāls Kanādas valdības atbalsts šim projektam.

Pēc ļoti nopietnām un brīžiem smagām pārrunām 1995.gada 7.novembrī līgums ar Kanādas firmu tika parakstīts. Svarīgs projekta realizācijas posms bija līguma sagatavošana ar Kanādas Eksporta attīstības korporāciju par kredītu nepilsoņu pasu projekta finansēšanai. Finansēšanas līgums tika parakstīts 1996.gada 9.aprīlī. Nepilsoņa pases izstrādes projekta aktivizēšanai ar Ministru kabineta 1996.gada 20.marta lēmumu tika izveidota darba grupa, kura izstrādāja nepilsoņa pases satura koncepciju un tās principiālo uzbūvi, ko 1996.gada 4.aprīlī akceptēja Latvijas valdība. Lielu darbu nepilsoņa pases grafiskā maketa tapšanā ir ieguldījis grafiķis Laimonis Šēnbergs.

Šā gada 18.aprīlī pirmais pases makets tika demonstrēts ārvalstu vēstniecību pārstāvjiem, kas kuplā skaitā bija pulcējušies Iekšlietu ministrijas konferenču zālē. Diplomāti atzinīgi izteicās par šo projektu. Pases projektu kopumā pozitīvi novērtējusi arī Kanādas Pilsonības un imigrācijas ministrijas ekspertu grupa, kas strādā Rīgā no šā gada 12.maija līdz 18.maijam. Kanādas ekspertu vizīti Latvijā pēc Latvijas valdības lūguma organizēja un sponsorēja Kanādas valdības Starptautiskās attīstības aģentūra (Canadian International Development Agency). Kanādas speciālisti iepazinās ar Pilsonības un imigrācijas departamenta un citu Iekšlietu ministrijas struktūrvienību darbu, kas saistīts ar nepilsoņa pases izstrādi.

Pašlaik turpinās darbs pie nepilsoņa pases maketa galīgā varianta izstrādes un apstiprināšanas, kā arī notiek pasu izdošanas procedūras saskaņošana. Paredzams, ka šī gada beigās pirmās nepilsoņu pases varēs saņemt tie mūsu līdzpilsoņi, kuriem šīs pases pienākas likumā noteiktajā kārtībā.

Kāda tad būs jaunā pase? Pēc sava ārējā veidola tā būs līdzīga Latvijas pilsoņa pasei. Nepilsoņa pase būs universāls personas dokuments — derīgs lietošanai Latvijā un ceļošanai uz visām pasaules valstīm, jo tā atbildīs starptautiskajiem standartiem. Pase tiks izsniegta uz pieciem gadiem, un tās derīguma termiņš būs vienreiz pagarināms. Nepilsoņa pasē paredzētas visas atzīmes, kas tiek izdarītas Latvijas pilsoņa pasē. Turklāt papildus kā personas identifikācijas pazīme būs garuma norāde un acu krāsa. Tas ir saistīts ar nepieciešamību personu identificēt ne tikai pēc vārda un uzvārda vien, bet arī pēc izskata, pēc auguma. Jo prasību pēc šiem datiem visā pasaulē izvirza policijas iestādes.

Pateicoties šīm pazīmēm, var tikt identificēti dažādās avārijās, dabas katastrofās vai nelaimes gadījumos bojā gājušie cilvēki.

Turklāt šī prasība — uzrādīt auguma garuma datus, tiek īstenota tādēļ, lai nevarētu izmantot zagtas pases. Tautības ieraksts jaunajā nepilsoņa pasē ir vajadzīgs šī dokumenta lietošanai šeit — Latvijā. Kā ceļošanas dokumentam šī prasība nav obligāta. Bet, tā kā nepilsoņa pase būs universāls dokuments, tas ir, izmantošanai Latvijā un ceļošanai, šīs tautības ieraksts būs nepilsoņa pasē, tādēļ šis tautības ieraksts arī netiks tulkots angliski. Nepilsoņu pases būs izturīgākas un grūtāk viltojamas.

Visām pasēm Latvijā, ieskaitot arī nepilsoņu pases un personas apliecības, mēs projektējam valsts nodevu par saņemšanu: visiem strādājošajiem un aktīvā vecumā esošajiem 4—5 lati. Skolniekiem un pensionāriem viens lats.

Kam būs jāsaņem nepilsoņa pase?

Nepilsoņa pases lietotāju kopu nosaka likums “Par to bijušās PSRS pilsoņu statusu, kuriem nav Latvijas vai citas valsts pilsonības”.

Jāatzīmē, ka pašlaik spēkā esošo personu apliecinošo dokumentu (bijušās PSRS iekšzemes pases, personas apliecības) nomaiņai pret jaunajām nepilsoņu pasēm paredzēti divi gadi. Kad jaunās pases būs saņēmuši apmēram 60 procenti pretendentu, tiks izsludināts bijušās PSRS iekšzemes pasu derīguma beigu termiņš. Šodien to grūti nosaukt, bet jārēķinās ar 1998.gada vidu.”

Viesturs Avots,
“LV” nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!