• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijā - Zviedrijas tieslietu ministre Laila Freivalde. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.05.1996., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40273

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.123

Par J.Sinkas komandējumu

Vēl šajā numurā

21.05.1996., Nr. 87

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijā — Zviedrijas tieslietu ministre Laila Freivalde



Vakar Latvijā ieradās Zviedrijas Karalistes tieslietu ministre Laila Freivalde
(1.attēlā), kas tikās ar Valsts prezidentu Gunti Ulmani (2.attēlā), Saeimas Juridiskās komisijas locekļiem (3.attēlā — komisijas priekšsēdētājs Juris Kaksītis un Zviedrijas vēstnieks Latvijā Andreass Adāls) un Tieslietu ministrijas vadību (4.attēlā — tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs).

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Pie Valsts prezidenta

Vakar, 20.maijā, Valsts prezidents Guntis Ulmanis tikās ar Zviedrijas tieslietu ministri Lailu Freivaldi.

L.Freivalde izteica gandarījumu par Rīgas ekonomikas augstskolas darbību un studentu augsto zināšanu līmeni, par ko pārliecinājusies, tiekoties ar viņiem. Turpinot izglītības tēmu, tieslietu ministre informēja par Zviedrijas valdības lēmumu atbalstīt arī juridiskās augstskolas dibināšanu Latvijā, tajā tāpat ir ieinteresētas pārējās Ziemeļvalstis. Arī Eiropas Savienība varētu ieguldīt šajā projektā līdzekļus, ja vien Latvija to izvēlētos par prioritāru PHARE programmas ietvaros. G.Ulmanis izteica gandarījumu par šādas idejas atbalstīšanu.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Saeimas Juridiskās komisijas

Vakar, 20. maijā, Saeimas Juridiskās komisijas locekļi tikās ar Zviedrijas tieslietu ministri Lailu Freivaldi. Sarunā piedalījās arī Zviedrijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Andreass Adāls. Tikšanās laikā tika pārrunātas svarīgākās problēmas Latvijas likumdošanā un virzībā uz integrāciju Eiropas Savienība.

Raksturojot situāciju, Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Juris Kaksītis atzina, ka rit intensīvs darbs, lai izstrādātu nozīmīgus likumprojektus, piemēram, grozījumus Satversmē, kā arī Satversmes tiesas likumprojektu. Lai arī nemitīgi uzlaboti, tomēr kopumā vairāki fundamentāli likumu kodeksi neatbilst mūsdienu vajadzībām. Tie ir jāpārstrādā un jāpieņem 6. Saeimas laikā. Juridiskās komisijas locekļi bija vienisprātis, ka situāciju sarežģī nepieciešamība pārejas posmā likumus izstrādāt ātrā tempā. Tāpēc dažkārt rodas neprecizitātes, kuras labojot, bieži iznāk atgriezties pie iepriekš pieņemtiem likumiem. Sarunas dalībnieki apsprieda arī ar likumu interpretāciju un tulkošanu saistītās problēmas.

Zviedrijas tieslietu ministre interesējās par Latvijas likumdošanas saskaņošanu ar Eiropas Savienības prasībām. Atsaucoties uz Zviedrijas pieredzi, L.Freivalde norādīja, ka Zviedrijā likumdošanas saskaņošanas darbs sākās vēl pirms lēmuma pieņemšanas par iestāšanos Eiropas Savienībā. Čpaši svarīgi ir piemērot likumdošanu ES normām ekonomikas jomā, tāpēc diskusijām par iestāšanos ES nevajadzētu kavēt praktisko likumdošanas darbu. Savukārt Juridiskās komisijas priekšsēdētāja biedrs A.Endziņš uzsvēra, ka likumdošana ar ES principiem jāsaskaņo neatkarīgi no tā, vai tiks pieņemts lēmums iestāties ES, lai Latvija nepaliktu izolācijā un varētu ekonomiski attīstīties.

Juridiskās komisijas priekšsēdētājs J.Kaksītis komisijas vārdā izteica gandarījumu par iespēju tikties ar Zviedrijas tieslietu ministri, kā arī cerību, ka L.Freivaldes vizīte Latvijā būs sekmīga.

Saeimas preses dienests

Tieslietu ministrijā

Vakar, 20.maijā, Latvijas Republikas Tieslietu ministrijā notika lietišķa profesionāļu saruna starp mūsu Tieslietu ministrijas vadošajām amatpersonām un Zviedrijas Karalistes Tieslietu ministrijas delegāciju, kas ieradusies Rīgā ar tieslietu ministri Lailu Freivaldi priekšgalā. Domu apmaiņā piedalījās arī Zviedrijas Karalistes vēstnieks Latvijas Republikā Andreass Adāls, šīs vēstniecības pirmais sekretārs Harijs Landaus un konsuls Rolands Nilsons.

Gandrīz stundu ilgā sarunā gan Latvijas Republikas tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, gan Zviedrijas Karalistes tieslietu ministre Laila Freivalde un citi dalībnieki pastāstīja par savstarpējo sadarbību, kas starp abu valstu juristiem turpinās vairākus gadus un iegūst arvien konkrētākus veidus. Tika uzklausīti abu pušu ierosinājumi par to, lai kvalificētāku vērstu juridisko izglītību un pilnveidotu juristu mācības. Čpaša uzmanība tika pievērsta iespējām jau tuvākajā laikā Latvijā izveidot tiesību un diplomātu skolu, taču šeit nepieciešama arī mūsu valdības finansiālā palīdzība.

Zviedru kolēģi ir bijuši atsaucīgi dažādu starptautisku semināru līdzdalībā, sniedzot savu pieredzi tiesību zinātnēs, praktiskajā darbā. Pašlaik Latvijā aktuālas ir zemesgrāmatu nodaļu darba, nekustamā īpašuma problēmas, arī valsts ierēdņu juridiskā izglītošana. Tieši šajās jomās lietderīgs būtu zviedru juristu padoms un atbalsts. Zviedrijas Karalistes tieslietu ministre Laila Freivalde ierosināja dziļāk izpētīt tos gadījumus, kāpēc ārzemju, to skaitā zviedru, uzņēmēju ieguldījumi kopīpašumos Latvijā dažkārt nonāk organizētās noziedzības grupējumu rokās.

Lietišķā un draudzīgā dialoga nobeigumā Latvijas Republikas tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs viesiem pasniedza speciālus suvenīrus — pildspalvas , bet Lailai Freivaldei — “Latvijas Vēstneša” apgādā izdotos Latvijas Republikas 1994. un 1995.gada likumu, līgumu un pārējo normatīvo aktu sējumus.

Rita Belousova,
"LV" nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!