• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ir komercatašeju institūcija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.05.1996., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40214

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūsu tautai un valstij - mūsu muzeji

Vēl šajā numurā

17.05.1996., Nr. 86

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

INFORMĀCIJA

Ir komercatašeju institūcija

“Pirmo reizi, vismaz Latvijas pēckara gadu vēsturē, mēs esam iedibinājuši šādu institūciju, un tā sāks strādāt Latvijas labā,” sarunā ar “Latvijas Vēstnesi” teica ārlietu ministrs Valdis Birkavs, raksturojot Ārlietu ministrijas un Latvijas Attīstības aģentūras nule parakstīto līgumu par komercatašeju izraudzīšanu darbam ārzemēs.

Saskaņā ar šo līgumu LAA iesaka savus kandidātus komercatašeju amatam un pretendenti apgūst īpašu sagatavošanas kursu Ārlietu ministrijā. Tikai pēc tam tiek pieņemts galīgais lēmums par šo personu profesionālo gatavību un atbilstību komercatašeja amatam. “Pēdējais vārds šajā procesā pieder mums, Ārlietu ministrijai,” uzsvēra V.Birkavs, piebilstot, ka Ārlietu ministrija komercatašejiem piešķirs diplomātisko statusu un ļaus izmantot savus diplomātiskos kanālus, kā arī ministrijas finansiālo un tehnisko nodrošinājumu. Taču algu atašejiem maksās organizācija, ar kuru ministrija noslēgusi attiecīgo līgumu, tātad šajā gadījumā Latvijas Attīstības aģentūra. Saskaņā ar līgumu komercatašejiem būs jāaizstāv Latvijas ekonomiskās intereses, jāsekmē ārvalstu investīcijas Latvijā, kā arī jāsniedz pakalpojumi uzņēmējiem. Komercatašeji organizēs arī Latvijā ražotās produkcijas izstādes un gadatirgus, izplatīs informāciju par tūrisma iespējām mūsu valstī un citādi sekmēs mūsu valsts ekonomiskās intereses.

V.Birkavs pastāstīja, ka tiek gatavoti ministrijas līgumi ar vēl vismaz divām organizācijām, tās varētu būt Komercbanku asociācija un Eksportētāju asociācija. “Domāju, ka jau šogad mēs darbā uz dažādām valstīm nosūtīsim apmēram duci komercatašeju,” atzīmēja ārlietu ministrs. Viņš uzsvēra, ka ar šo pirmo līgumu sācies process, par kuru ministrija domājusi jau sen, tas ir, Latvijas diplomātiskā dienesta darba efektivitātes celšana, sekmējot mūsu valsts ekonomiskās intereses ārzemēs.

Jānis Ūdris,
“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!