• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Likumprojektu iesniegumi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.05.1996., Nr. 80/81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40090

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru atbildes

Vēl šajā numurā

09.05.1996., Nr. 80/81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Likumprojektu iesniegumi

Dokuments nr.819

Par Latvijas okupāciju

Iesniedz frakcija "Latvijai"

Latvijas Saeima vēršas pie savas tautas un visām pasaules valstīm.

Latvijas valsts nodibināta 1918.gada 18.novembrī un sastāv no Vidzemes, Kurzemes, Latgales un Zemgales ar galvaspilsētu Rīgu. 1939.gada 23.augusta slepenais un noziedzīgais Molotova–Ribentropa pakts (līgums) starp divām totalitārām valstīm — komunistisko Padomju Savienību un nacionālsociālistisko Vāciju — nolēma Latviju iznīcībai, atņemot neatkarību. 1940.gada 17.jūnijā saskaņā ar minēto paktu, pārkāpjot starptautiskās tiesību normas un savstarpējos līgumus, Latviju okupēja Padomju Savienība, nomainot valsts pārvaldi un sabiedrisko iekārtu, represējot valsts vadību, un 5.augustā pretēji Satversmei bez tautas nobalsojuma pievienoja PSRS, uzsākot nevainīgu cilvēku masveida pārvietošanu un iznīcināšanu.

1941.gada vasarā Latviju savukārt okupēja nacionālsociālistiskā Vācija, sākot jaunu teroru.

Beidzoties Otrajam pasaules karam, Latvija atkārtoti nonāca PSRS okupācijā. To daļēji leģimitēja 1945.gada februārī Krimas (Jaltas) konferencē Lielbritānijas, ASV un PSRS vadītāju vienošanās, nosakot robežas un ietekmes zonas pēckara Eiropā.

Šī pēdējā ilgstošā okupācija, kuras laikā Latvija deportācijās zaudēja ievērojamu daļu iedzīvotāju un tika mērķtiecīgi īstenots genocīds, tiesiski pārtraukta 1991.gada rudenī, pateicoties Krievijas demokrātisko spēku apņēmīgai un godprātīgai rīcībai, Latvijas tautas neatkarības gribai un pasaules valstu atbalstam.

Atjaunotas neatkarīgas Latvijas 6.Saeima apliecina Latvijas tautai, kā arī citām pasaules tautām un valstīm, ka allaž turēs svētu demokrātijas, cilvēku brīvības un tiesiskuma ideju, nelūkosies pagātnē ar naidu un atriebību, tomēr vienmēr neatlaidīgi atgādinās un lūgs saprast latviešu traģisko likteni, ilgstošas un nežēlīgas okupācijas sekas un ar to saistītas neizbēgamas atšķirības pilsonības, valodas un citu nacionālās pašsaglabāšanās jautājumu risinājumos Latvijā.

Visu to apzinoties, Latvijas Saeima paziņo, ka laikā no 1940.gada 17.jūnija līdz 1991.gada 21.augustam Latvija ir bijusi okupēta valsts, un aicina Vāciju un Krieviju, kā arī Lielbritāniju un ASV atzīt postošo okupāciju faktu un rezultātus un kopā ar citām demokrātiskām pasaules valstīm iesaistīties okupāciju seku likvidēšanā.

O.Kostanda, J.Mauliņš, J.Strods, A.Saulītis,

1996.gada 6.maijā G.Gannusa, E.Zelgalvis, K.Čerāns

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!