• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par zemkopības ministru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.05.1996., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40059

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pie Valsts prezidenta - Latvijas vēstnieks

Vēl šajā numurā

07.05.1996., Nr. 78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par zemkopības ministru

Preses konferencē vakardienas rītā

Vakar, 6.maijā, Ministru prezidents Andris Šķēle rīkoja preses konferenci, kurā informēja žurnālistus par Ministru prezidenta biedra, zemkopības ministra Alberta Kaula piespiedu demisiju.

Kā zināms, pēdējā laikā Alberts Kauls vairākkārt ir kritizējis valdības politiku lauksaimniecības jautājumos. Visasāk tā izskanēja aizvadītās nedēļas nogalē Skrundā, kur, tiekoties ar pilsētas iedzīvotājiem un apkārtnes zemniekiem, viņš starp citu sacīja: “... šī valdība dara visu, lai iznīcinātu zemniecību Latvijā”.

Andris Šķēle jau sestdien, tikko atgriezies no Baltijas reģiona valstu valdību vadītāju konferences Visbijā, lidostā notikušajā preses konferencē atzīmēja, ka ar šiem vārdiem zemkopības ministrs Alberts Kauls būtībā ir nosvītrojis savu parakstu zem Valdības deklarācijas.

Sakarā ar Alberta Kaula demisiju Andris Šķēle teica:

— Dzirdot šādus izteikumus no jebkura valdības locekļa, pat no jebkura valsts ierēdņa, tajos var saklausīt zemtekstus. Tos var tulkot pat tā, ka šajā zemē ir iespējama reorganizācija, pat vēlreizēja zemes konfiskācija vai uzņēmumus administratīvi iegrožojoša darbība... Esmu pārliecināts, ka tagad ir laiks, kad jāveic pietiekami daudz elementāru pasākumu — gluži saimnieciska, praktiska rakstura lietas, un tām ir vajadzīgs neatlaidīgs, rutinēts ikdienas darbs. Priekšvēlēšanu laiks ir pagājis, pagājis laiks, kad varēja nodarboties ar populismu.

Pēc tam Andris Šķēle atbildēja uz žurnālistu jautājumiem.

 

Jautājums: — Vai ir vēl kādi citi fakti, kas veicināja šāda lēmuma pieņemšanu?

Andris Šķēle: — Jā. Saeimā, kā zināms, ir iesniegts likums par lauksaimniecību, kas tapis Zemkopības ministrijas paspārnē. Šis likums, vienkārši sakot, ir katastrofāls. Arī par šo likumu mums ir notikušas sarunas ar bijušo zemkopības ministru Albertu Kaulu. Uzskatu, ka viņš varēja daudz veiksmīgāk atrisināt lietas, kas saistās ar papildu resursu piesaistīšanu “Laukkredītam”. Mums šobrīd ir radies pārtraukums attiecībās ar šo “donoru”.

Ir izskanējuši daudzi Alberta Kaula izteikumi, kas raksturo viņu pašu, ka, piemēram, demokrātiska iekārta nav tā pati labākā, ka ir iespējami citi valsts pārvaldes modeļi. Tāpat jāpiemin viņa darba stils Zemkopības ministrijā, kuru raksturoja vienvadības metodes. Tā mazpamazām tas viss bija sakrājies. Taču es gribu teikt, ka šķiroties mēs viens otram sniedzām roku, un tas viss notika bez skaļiem toņiem. Tā bija divu nopietnu cilvēku attiecību pārtraukšana pašreizējā valsts amatu līmenī. Esmu pārliecināts, ka Alberts Kauls turpinās savu politisko darbību. Viņš vada Vienības partiju, un domāju, ka viņam ir pietiekami daudz pienākumu partijā, lai ar tiem nodarbotos līdz nākamo vēlēšanu posmam.

Jautājums: — Vai jau ir domāts, kas nāks Alberta Kaula vietā?

Andris Šķēle: — Pirmām kārtām es vēlos, lai jaunā zemkopības ministra kandidatūru man piedāvātu Vienības partija. Tās rindās ir daudz atzītu cilvēku.

Jautājums: — Vai jums ir pārliecība, ka jaunais zemkopības ministrs no Vienības partijas īstenos citu lauksaimniecības politiku nekā šīs pašas partijas līderis?

Andris Šķēle: — Katrā ziņā jaunajam kandidātam būs rūpīgi jāiepazīstas ar Valdības deklarāciju, ar attiecīgo sadaļu par lauksaimniecību, un manas sarunas ar kandidātu būs par šīs deklarācijas realizēšanau valstī.

Jautājums: — Kāpēc, liekot demisionēt zemkopības ministram Albertam Kaulam, jūs pārējos Zemkopības ministrijas valsts ministrus atstājāt savos amatos?

Andris Šķēle: — Kā zināt, mums ir neatrisināti jautājumi ar Igauniju sakarā ar zveju Rīgas jūras līcī. Domāju, ka šajā posmā valsts ministra loma šo jautājumu risināšanā varētu kļūt vēl nozīmīgāka. Šodien Ministru kabineta Ekonomikas un finansu komitejas sēdē es saasināju uzmanību uz jautājumu par to, ka šajā jomā ir nepieciešama lielāka pašu zvejniecības speciālistu palīdzība.

Tāpat jāatzīmē, ka mežu valsts ministrs Arvīds Ozols ir liels profesionālis savā amatā. Tā ir viena no visaktīvākajām tautsaimniecības nozarēm, ja runājam par ārējo tirdzniecību. Tāpēc es uzskatu, ka ir svarīgi, lai šajā laika posmā, kas nebūs ilgs, kamēr tiks apstiprināts jaunais zemkopības ministrs, viņi turpinātu pildīt savus pienākumus.

 Vairis Ozols,
“LV” iekšpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!