• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Likumprojektu iesniegumi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.04.1996., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39956

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta atbilde

Vēl šajā numurā

24.04.1996., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Likumprojektu iesniegumi

Dokuments nr.743

Par grozījumiem pašvaldību vēlēšanu likumā

Saeimas Prezidijam

Saeimas deputāti lūdz iekļaut 1996.gada 25.aprīļa plenārsēdes darba kārtībā likumprojektu “Grozījumi likumā “Pilsētas domes, rajona padomes un pagasta padomes vēlēšanu likums””.

Demokrātiskās partijas “Saimnieks”

1996.gada 22.aprīlī frakcijas vadītājs J.Kaksītis

Likumprojekts “Grozījumi “Pilsētas domes, rajona padomes un pagasta padomes vēlēšanu likumā””

 Izdarīt “Pilsētas domes, rajona padomes un pagasta padomes vēlēšanu likumā” (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994., 3.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 8.pantu sekojošā redakcijā:

“Domē (padomē) var ievēlēt Latvijas Republikas pilsoni, kurš vēlēšanu dienā ir sasniedzis 21 gada vecumu, ja viņš ir pierakstīts attiecīgās pašvaldības teritorijā vai šīs pašvaldības teritorijā ir viņa pastāvīgā darba vieta, un ja uz viņu neattiecas kāds no šā likuma 9.pantā minētajiem ierobežojumiem.”

2. Izslēgt 9.panta 4.punktu.

3. Izslēgt 12., 13.un 14.pantus, jo par vēlēšanu komisijām ir atsevišķs likums.

4. Papildināt 15.panta 1.daļu ar vārdiem “gan arī vēlētāju apvienības”.

5. Papildināt 15.panta 6.daļu ar vārdiem “ārvalsts pilsonība (pavalstniecība), ja tāda ir”.

6. Papildināt 15.pantu ar atsevišķu daļu sekojošā redakcijā:

“Kandidātu sarakstiem jābūt skaidri salasāmiem, bez svītrojumiem un labojumiem”.

7. Izteikt 16.panta 1. un 2.daļu sekojošā redakcijā:

“Republikas pilsētas domes deputātu kandidātu saraksts un rajona padomes deputātu kandidātu saraksts, ja to iesniedz vēlētāju apvienības, jāparaksta ne mazāk kā 50 vēlētājiem, kuri pierakstīti attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Rajona pilsētas domes deputātu kandidātu saraksts un pagasta padomes deputātu kandidātu saraksts, ja to iesniedz vēlētāju apvienības, jāparaksta ne mazāk kā 20 vēlētājiem, kuri pierakstīti attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā”.

8. Papildināt 16.pantu ar atsevišķu daļu sekojošā redakcijā:

“Politiskās organizācijas (partijas), divu vai vairāku politisko organizāciju (partiju) vai politisko organizāciju (partiju) apvienību sarakstu iesniedz persona, kuru tam pilnvarojusi attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) vai politisko organizāciju (partiju), vai politisko organizāciju (partiju) apvienību lēmējinstitūcija.

Politiskās organizācijas (partijas) iesniegto sarakstu paraksta attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) vai politisko organizāciju (partiju) apvienības lēmējinstitūcijas pilnvarota persona. Ja kandidātu sarakstu iesniedz divas vai vairākas politiskās organizācijas (partijas), to paraksta visu attiecīgo politisko organizāciju (partiju) lēmējinstitūciju pilnvarotas personas.

9. Papildināt 19.pantu ar atsevišķu daļu sekojošā redakcijā:

“Ja deputātu kandidātu sarakstu iesniedz politiskā organizācija (partija), politisko organizāciju (partiju) apvienība vai vairākas politiskās organizācijas (partijas), tās savu lēmējinstitūciju pilnvarojumā norāda trīs personas, no kurām vienai ir tiesības bez īpaša pilnvarojuma būt klāt attiecīgās pilsētas, rajona vai pagasta vēlēšanu komisijas, kā arī šīs pilsētas, rajona vai pagasta administratīvajā teritorijā izvietoto vēlēšanu iecirkņu komisiju sēdēs.”

10. Aizstāt 22.pantu, izsakot to sekojošā redakcijā:

“Kandidātu saraksti, kas iesniegti, ievērojot šā likuma prasības, tiek reģistrēti attiecīgajā pilsētas, rajona vai pagasta vēlēšanu komisijā.

Reģistrētie kandidātu saraksti nav atsaucami, un grozījumus tajos var izdarīt tikai komisija, kas šo sarakstu ir reģistrējusi, kādā no šādiem veidiem:

1) izsvītrojot pieteikto kandidātu, ja:

a) kandidāts nav pilntiesīgs Latvijas pilsonis (8.pants),

b) uz kandidātu attiecas 9.panta ierobežojumi,

c) viena un tā pati persona pieteikta dažādu nosaukumu kandidātu sarakstos (15.pants),

d) kandidāts miris;

2) izdarot tehniska rakstura labojumus;

3) ja kandidāts ne vēlāk kā vienu mēnesi pirms vēlēšanu dienas ir iesniedzis iesniegumu par savu atteikšanos balotēties.”

11. Papildināt 23.pantu ar atsevišķu daļu sekojošā redakcijā:

“Pilsētas, rajona vai pagasta vēlēšanu komisija numurē reģistrētos kandidātu sarakstus, izlozes kārtībā nosakot tiem numurus.”

12. Papildināt 23.panta 3.daļu sekojošā redakcijā:

“Redzamā vietā izliekamas priekšvēlēšanu programmas. Katrā vēlēšanu iecirknī ir jābūt pieejamām ziņām par katru kandidātu, kas ir paredzētas šā likuma prasībās”.

13. Papildināt 24.pantu ar atsevišķu daļu sekojošā redakcijā:

“Pilsētas, rajona un pagasta vēlēšanu komisija nodrošina kandidātu sarakstu nodrukāšanu uz atsevišķām veidlapām — vēlēšanu zīmēm. Vēlēšanu zīmē norāda:

1) domes vai padomes nosaukumu, kuras vēlēšanas notiek;

2) kandidātu saraksta numuru;

3) kandidātu saraksta nosaukumu;

4) pieteikto kandidāta vārdu un uzvārdu.

Vēlēšanu zīmē pretī katra kandidāta uzvārdam ir vieta vēlētāja atzīmes izdarīšanai.”

14. Precizēt 24.panta 3.daļas redakciju, aizstājot vārdus “saņemt vienu vēlēšanu zīmi” ar vārdiem “saņemt vēlēšanu zīmes par visiem pilsētas domes, rajona un pagasta padomes vēlēšanām reģistrētajiem kandidātu sarakstiem”.

15. Papildināt 26.pantu pēc vārdiem “vēl nav piedalījušies vēlēšanās” ar vārdiem “un ir tiesības vēlēt atbilstoši šā likuma 7.pantā noteiktajām prasībām”.

16. Izslēgt esošo un izteikt 27.panta pirmo teikumu sekojošā redakcijā:

“Izņemot šā likuma 33.pantā paredzētos gadījumus, vēlētājs var balsot tikai personiski.”

17. Izslēgt 28.panta 1.daļā vārdus “izsniedz vienu vēlēšanu zīmi”, aizstājot ar vārdiem “izsniedz vēlēšanu zīmes par visiem pilsētas domes, rajona un pagasta padomes vēlēšanām reģistrētiem kandidātu sarakstiem”.

18. Labot 28.panta 2.daļā vārdus “vēlēšanu zīmes” uz vārdiem “vēlēšanu zīmju”.

19. Papildināt 29.panta 1.daļu pēc vārdiem “vēlētājs vienatnē” ar vārdiem “izvēlas vienu vēlēšanu zīmi ar kandidātu sarakstu un var izdarīt” un tālāk kā tekstā.

20. Izslēgt 29.panta 3.un 4.daļu.

21. Papildināt 29.pantu sekojošā redakcijā:

“Vēlēšanu zīmē pretī kandidātu uzvārdiem vēlētājs pēc savas izvēles var izdarīt atzīmi “+”, neizdarīt atzīmi vai svītrot kandidāta vārdu vai uzvārdu.

Atzīmi “+” pretī izraudzītā kandidāta uzvārdam vēlētājs izdara, ja viņš īpaši atbalsta šā kandidāta ievēlēšanu. Ja vēlētājs neatbalsta kādu no šajā vēlēšanu zīmē esošajiem kandidātiem, viņš svītro šā kandidāta vārdu vai uzvārdu. Vēlētājs var atstāt vēlēšanu zīmi bez jebkādām atzīmēm.”

22. Izteikt 30.panta 1.daļu sekojošā redakcijā:

“Kad vēlētājs ir veicis šā likuma 29.pantā paredzētās darbības, tas saloka vēlēšanu zīmi un iedod vēlēšanu komisijas loceklim, kas vēlētāja klātbūtnē vēlēšanu zīmi apzīmogo. Pēc tam vēlētājs vēlēšanu zīmi iemet vēlēšanu kastē.”

23. Izteikt 31.pantu sekojošā redakcijā:

“Par nederīgām uzskatāmas saplēstas vēlēšanu zīmes, vēlēšanu zīmes no citiem vēlēšanu apgabaliem, kā arī neapzīmogotas vēlēšanu zīmes.”

24. Papildināt 34.pantu pēc vārdiem “vēlēšanu telpās un” ar sekojošiem vārdiem “tuvāk par 50 metriem no to ieejas” un tālāk kā tekstā.

25. Izteikt 39.panta 4.daļu sekojošā redakcijā:

“Tālāk saskaita, cik pilno balsu ir ieguvis katrs atsevišķais kandidātu saraksts. Par katru sarakstu nodotās vēlēšanu zīmes sadala divās grupās — grozītās un negrozītās. Par grozītām uzskatāmas vēlēšanu zīmes, kurās vēlētājs pretī kāda kandidāta uzvārdam izdarījis atzīmi “+” vai svītrojis kandidāta vārdu vai uzvārdu. Visas pārējās vēlēšanu zīmes uzskatāmas par negrozītām.”

26. izteikt 39.panta 5.daļu sekojošā redakcijā:

“Attiecībā uz katru kandidātu saskaita vēlēšanu zīmes, kurās pretī viņa uzvārdam izdarīta atzīme “+” vai viņa vārds vai uzvārds svītrots”.

27. Izslēgt no 41.panta 2.daļas vārdu “pilno”.

28. Izteikt 42.pantu sekojošā redakcijā:

“Katrā kandidātu sarakstā pieteiktie kandidāti sarindojami pēc saņemto balsu skaita. Par kandidātu nodoto balsu skaits ir vienāds ar balsu skaitu, kas nodots par kandidātu sarakstu, kurā minēts šis kandidāts, mīnus to vēlēšanu zīmju skaits, kurās šā kandidāta vārds vai uzvārds ir svītrots, plus to vēlēšanu zīmju skaits, kurās vēlētāji pretī šā kandidāta uzvārdam ir izdarījuši atzīmi “+”. Ja par diviem vai vairākiem viena kandidātu saraksta kandidātiem nodots vienāds balsu skaits, viņi savstarpēji sarindojami kandidātu saraksta iesniedzēju paredzētajā secībā. Ievēlēti ir tie kandidāti, kuri saņēmuši lielāko balsu skaitu, bet atlikušie ieskaitāmi kandidātos tādā secībā, kādā viņi sarindojas atbilstoši balsu skaitam, kas nodots par viņiem.”

29. Izslēgt “Pārejas noteikumu” 1.punktu.

30. Visā likuma tekstā, kur minēts nosaukums “politiskās organizācijas”, pievienot vārdu “(partijas)”.

Deputāti: J.Rāzna, J.Kaksītis, G.Kleinbergs, O.Brūvers, J.Celmiņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!