• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 23.aprīļa sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.04.1996., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39951

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Baltijas valstu ministri - par enerģētiku

Vēl šajā numurā

24.04.1996., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

VALDĪBAS VIEDOKLIS

Ministru kabineta 23.aprīļa sēdē

Vakar, 23. aprīlī, kārtējā valdības sēdē tika atbalstīta valsts zinātniskās bezpeļņas organizācijas — sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Ventspils starptautiskā radioastronomijas centra” dibināšana. Radioastronomijas centrs nodarbosies ar kosmiskā radiostarojuma avotu novērojumiem centimetru diapazonā.

Lai ļautu lauksaimniecības sabiedrībām pārveidoties citās uzņēmējdarbības formās, valdība akceptēja un nosūtīja izskatīšanai Saeimā grozījumus likumā “Par lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizāciju”.

Valdība akceptēja un nosūtīja izskatīšanai Saeimā likumprojektu “Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju”. Likums attieksies uz visiem uzņēmumiem un uzņēmējsabiedrībām, kuras ir reģistrētas Uzņēmumu reģistrā, izņemot Kredītiestāžu likuma 3. punktā minētās uzņēmējsabiedrības. Uz apdrošināšanas sabiedrībām likums attiecināms tiktāl, cik tas nav pretrunā ar likumu “Par apdrošināšanu”. Likums noteiks, kādas ir maksātnespējas pazīmes, kāda ir tiesas kompetence, kādas ir administratora un kreditoru sapulces tiesības un pienākumi.

Sakarā ar likumprojekta “Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju” izstrādāšanu valdība akceptēja un nosūtīja izskatīšanai Saeimā šādus grozījumu projektus likumos: “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju”, kas nosaka Privatizācijas aģentūrai veikt administratora pienākumus valsts uzņēmumos maksātnespējas gadījumā; Latvijas Kriminālkodeksā; likumā “Par uzņēmējdarbību”, kuros ir precizēta dažādu uzņēmējsabiedrību formu atbildība un svītrotas prioritātes likvidējamā uzņēmuma parādu samaksas kārtībā; likumā “Par akciju sabiedrībām”, Grozījumi likumos “Par līgumsabiedrībām”, “Par paju sabiedrībām”, “Par pašvaldības uzņēmumu”, “Par individuālo (ģimenes) uzņēmumu, zemnieku vai zvejnieka saimniecību un individuālo darbu” un “Par sabiedrībām ar ierobežotu atbildību” paredz uzlikt likvidatoriem par pienākumu iesniegt maksātnespējas pieteikumu par likvidējamo uzņēmumu, ja likvidācijas gaitā atklājas, ka nav iespējams segt visus likvidējamā uzņēmuma parādus.

Lai novērstu pretrunas esošajos normatīvajos aktos, akceptēti grozījumi Finansu ministrijas nolikumā.

Akceptēti noteikumi “Par kārtību, kādā nosakāms uzņēmumu apliekamais ienākums no vērtspapīru pārdošanas”. Tie nosaka, kas ir apliekamais ienākums no vērtspapīru pārdošanas, kas ir vērtspapīru iegādes vērtība un pārdošanas cena, ko uzskatīt par vērtspapīru pārdošanas brīdi, kā uzskaitīt izdevumus vērtspapīru tirdzniecībā.

Ministru kabinets akceptēja Valsts sociālās apdrošināšanas fonda nolikumu. Fonds realizēs valsts politiku speciālā sociālās apdrošināšanas budžeta pārvaldīšanā un sociālo pakalpojumu sniegšanā.

Akceptēti noteikumi “Par darbā notikušo nelaimes gadījumu izmeklēšanas un uzskaites kārtību”.

Par Uzņēmumu reģistra galveno notāru, nosakot pārbaudes laiku — trīs mēneši, iecelts Māris Gulbis.

Latvijas Tautsaimniecības vadītāju un speciālistu valsts institūta prorektoram profesoram Andrejam Japiņam piešķirts Ministru kabineta atzinības raksts.

Akceptēti MK noteikumi par kārtību, kādā atdodama manta vai atlīdzināma tās vērtība personām, kuru administratīvā izsūtīšana no Latvijas PSR atzīta par nepamatotu. Noteikumi paredz, ka, ja mantu nav iespējams atdot natūrā, pieteikuma iesniedzējam izmaksā kompensāciju — par ēkām pēc to skaita un vidējās vērtības pieteikuma izskatīšanas dienā, bet ne vairāk kā 2000 latu, par citu mantu — ne vairāk kā 500 latu.

Valdība akceptēja rīkojumu “Par valdības garantijām kredītam Daugavas HES kaskādes rekonstrukcijai un kredīta piešķiršanu valsts akciju sabiedrībai “Latvenergo””. Akceptēta garantiju izsniegšana Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai par 34,1 miljonu ASV dolāru kredīta piešķiršanu “Latvenergo” Daugavas HES kaskādes rekonstrukcijai. Tam pašam mērķim akceptēta garantijas izsniegšana Eiropas Investīciju bankai par 7,5 miljonu ASV dolāru kredīta piešķiršanu. Ministru kabinets pilnvaro finansu ministru A.G.Kreitusu parakstīt minētās garantijas un ar tām saistītos dokumentus. Rīkojuma ietvaros Ministru kabinets nolēma piešķirt valsts akciju sabiedrībai “Latvenergo” aizdevumu no Japānas Eksporta un importa bankas kredīta līdzekļiem 19,6 miljonu ASV dolāru ekvivalenta apmērā Daugavas kaskādes HES rekonstrukcijai. Ar šo rīkojumu MK atzina par spēku zaudējušu 1996. gada 19. marta rīkojumu nr.82 “Par valdības garantijām par kredītu Daugavas kaskādes HES rekonstrukcijai”.

Akceptēti un nosūtīti izskatīšanai Saeimā grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām”. Grozījumi nosaka, ka nodokļu administrācija nevar atteikties no savām prasījuma tiesībām par labu citai personai vai arī nodot savas tiesības citai personai par nodokļu, nodevu un ar tiem saistīto maksājumu prasībām. Ir pilnveidota nodokļu samaksas termiņu pagarināšanas un noteikta parādu kapitalizācijas kārtība. Precizēta kārtība, kādā atmaksājamas pārmaksātās nodokļu summas.

Valdības preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!