• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Slovēnijas ārlietu ministrs - pie Valsts prezidenta - pie Saeimas priekšsēdētājas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.04.1996., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39940

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien un rīt EDSO vadītājs

Vēl šajā numurā

24.04.1996., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Mūs vieno vēlēšanās iestāties Eiropas Savienībā"

Slovēnijas ārlietu ministrs
- pie Valsts prezidenta

Vakar, 23. aprīlī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis tikās ar Slovēnijas ārlietu ministru Zoranu Tāleru.

Kā sarunas sākumā uzsvēra ministrs, šī oficiālā vizīte ir apliecinājums Slovēnijas draudzīgajai attieksmei pret Latviju, jo Latvija bija viena no pirmajām valstīm, kas 1991. gadā atzina Slovēnijas neatkarību.

Atšķirībā no Latvijas Slovēnija vēl nav kļuvusi par Eiropas Savienības asociēto dalībvalsti, tomēr jau tuvākajā nākotnē cer to panākt. Tādēļ Z.Tālers aicināja G.Ulmani izteikt savu viedokli par Latvijas pieredzi ceļā uz iekļaušanos starptautiskajās organizācijās.

Z.Tālers pozitīvi novērtēja arī Brīvās tirdzniecības līguma parakstīšanas faktu starp Latviju un Slovēniju, izsakot cerību, ka salīdzinoši zemais tirdzniecības apjoms starp abām valstīm strauji palielināsies.

Izklāstot Latvijas nostāju, G.Ulmanis uzsvēra, ka, lai gan starp Baltijas valstīm dažos praktiskos jautājumos vēl nav atrasti risinājumi, stratēģiskajos Baltijas reģiona jautājumos koordinācijas nepieciešamība ir galvenais nosacījums, jo šobrīd visbūtiskākā ir Baltijas valstu drošības perspektīva. “Neitralitātes politika mums nav pieņemama, gan ņemot vērā vēsturisko pieredzi, gan šībrīža situāciju,” piebilda G.Ulmanis.

Pārrunājot gaidāmās Krievijas prezidenta vēlēšanas, G.Ulmanis izteica cerību, ka Krievijas sabiedrībā demokrātijas procesi ir sasnieguši tādu līmeni, lai vairākums tautas balsojumā par nākamo prezidentu netieši izteiktu vēlmi turpināt uzsākto demokratizācijas kursu, nevis — atgriezties pagātnē.

Valsts prezidenta preses dienests

- pie Saeimas priekšsēdētājas

Vakar, 23. aprīlī, Saeimas priekšsēdētāja Ilga Kreituse tikās ar Slovēnijas Republikas ārlietu ministru Zoranu Tāleru. Sarunā piedalījās arī Saeimas sekretārs Imants Daudišs un Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Indulis Bērziņš. Tikšanās laikā galvenokārt tika pārrunāti jautājumi, kas skar abu valstu integrēšanos Eiropas Savienībā un NATO.

Uzsākot sarunu, Saeimas priekšsēdētāja I.Kreituse norādīja, ka Latvijai un Slovēnijai ir līdzīgi mērķi, proti, iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO. Z.Tālers piekrita I. Kreitusei, ka integrācijas process šajās organizācijās ir cieši saistīts arī ar valstu, kas pretendē uz iestāšanos, ekonomisko attīstību. Slovēnijas Republikas ārlietu ministrs norādīja, ka ekonomiskā sadarbība starp Adrijas jūras un Baltijas jūras reģioniem varētu nākt par labu gan Latvijai, gan Slovēnijai. I.Daudišs pieskārās jautājumam par Krievijas ietekmi uz iespējamo NATO paplašināšanos.

Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka pagaidām situācija ir neskaidra un, veidojot ciešākas attiecības ar NATO, būtisks ir dialogs arī ar Krieviju. I.Kreituse izteica viedokli, ka īpaši nozīmīga ir sadarbība to valstu starpā, kas vēl nav Eiropas Savienības locekles, tāpēc nepieciešami arī cieši kontakti un apmaiņa ar informāciju parlamentu līmenī. Runājot par Latvijas un Slovēnijas sadarbību, Saeimas prekšsēdētāja prognozēja, ka Saeimā ātri un bez šķēršļiem tiks ratificēts brīvās tirdzniecības līgums starp Latviju un Slovēniju.

Tikšanās noslēgumā Z.Tālers vērtēja vizīti Latvijā kā ļoti produktīvu un izteica gandarījumu par iespēju tās ietvaros tikties ar Saeimas priekšsēdētāju.

Saeimas preses dienests

Par preses konferenci — 3.lpp.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!