• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Slovakijai ārpolitikā ir tādas pašas prioritātes kā Latvijai". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.04.1996., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39895

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.99

Par D.Turlā komandējumu

Vēl šajā numurā

23.04.1996., Nr. 69

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

DIPLOMĀTIJA

"Slovakijai ārpolitikā ir tādas pašas prioritātes kā Latvijai"

dip3_2.JPG (41349 bytes)

Attēlos: 1.rindā — Slovakijas ārlietu ministrs Jurajs Šenks un Latvijas ārlietu ministrs Valdis Birkavs paraksta līgumu; vizītē pie Saeimas priekšsēdētājas Ilgas Kreituses; 2.rindā — oficiālo sarunu brīdī; tiekoties ar Ministru prezidentu Andri Šķēli
Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Slovakijas ārlietu ministrs Jurajs Šenks — Brīvās tirdzniecības līgumu parakstot

Svarīgs akcents Latvijas starptautiskajos kontaktos bija nule notikusī Slovakijas Republikas ārlietu ministra Juraja Šenka vizīte Latvijā. Vizītes laikā tika noslēgts Latvijas Republikas un Slovakijas Republikas brīvās tirdzniecības līgums, ko parakstīja abu valstu ārlietu ministri Valdis Birkavs un Jurajs Šenks.

Pēc līguma parakstīšanas notika Latvijas un Slovakijas ārlietu ministru preses konference. Tās sākumā Jurajs Šenks žurnālistiem teica, ka jau ir vairākkārt ticies ar Latvijas ārlietu ministru dažādos starptautiskos forumos, taču šajās situācijās nav bijis iespējams sīkāk apspriest abu valstu attiecības. “Mums jau ir vairāki divpusējie līgumi,” sacīja Slovakijas ārlietu ministrs. “Mūsu valstij ārpolitikā ir tādas pašas prioritātes kā Latvijai, tāpēc esam ieinteresēti attīstīt sadarbību ar jums.” Vēl Slovakijas ārlietu ministrs izteica gandarījumu par sekmīgo vizīti Latvijā.

Savukārt Latvijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka šī ir pirmā oficiālā Slovakijas valdības augsta pārstāvja vizīte mūsu valstī. Valdis Birkavs vēl pavēstīja, ka saņēmis dokumentu, saskaņā ar kuru Slovakijas Republikas valdība norīko diplomātu Vladimiru Halgašu (viņš rezidē Helsinkos) par savas valsts pilnvaroto lietvedi Latvijā. V. Birkavs informēja žurnālistus, ka abu valstu sadarbības nākamajā posmā tiks sagatavoti astoņi savstarpēji līgumi, to vidū — Latvijas ierosinātais līgums par investīciju aizsardzību un neaplikšanu ar dubultnodokļiem un Slovakijas ierosinātais līgums par starptautiskajiem kravu pārvadājumiem. Valdis Birkavs saņēmis oficiālu ielūgumu apmeklēt Bratislavu, šajā sakarā viņš ierosinājis noslēgt arī līgumu par abu valstu ārlietu ministriju sadarbību.

Latvijas ārlietu ministrs atzīmēja, ka mūsu valsts eksports uz Slovakiju līdz šim bijis neliels — tikai nepilna pusotra miljona latu apmērā, kas veido 0,2 procentus no mūsu valsts kopējā eksporta apjoma. Savukārt imports no Slovakijas pārsniedzis trīs miljonus latu jeb 0,4 procentus no Latvijas kopējā importa apjoma.

Pēc tam ārlietu ministri atbildēja uz žurnālistu jautājumiem. Jurajs Šenks, vaicāts par nesen Slovakijā pieņemto valodas likumu (par ko šī valsts izpelnījusies dažus pārmetumus), atbildēja, ka šī likuma vienīgais mērķis esot nodrošināt oficiālu statusu slovaku valodai. “Mūsu mērķis ir aizsargāt slovaku valodu, nevis ierobežot citas valodas,” teica J. Šenks, piebilstot, ka tajos valsts rajonos, kur dzīvo vairāk nekā 20 procenti kādas etniskās minoritātes pārstāvju, šie cilvēki var lietot savu valodu.

“Latvijas Vēstneša” pārstāvis, atzīmējot faktu, ka Slovakijas ārlietu ministra vizīte notiek dažas dienas pēc Čehijas Republikas prezidenta Vāclava Havela apmeklējuma, viesim vaicāja, kā viņš vērtē Slovakijas attiecības ar Čehiju un vai abām vizītēm varētu būt kāda kopsakarība. Jurajs Šenks uz šo jautājumu atbildēja, ka Slovakijas attiecības ar Čehiju ir noteiktas un ļoti labas, un sacīja, ka Čehijas prezidenta vizīte nekādā veidā nav ietekmējusi viņa apmeklējumu. Ministrs uzsvēra, ka galvenais viņa vizītes mērķis bijis turpināt uzlabot attiecības ar Latviju.

Jānis Ūdris,
“LV” ārpolitikas redaktors

  • vizītē pie Saeimas priekšsēdētājas

Piektdien, 19.aprīlī, Saeimas priekšsēdētāja Ilga Kreituse tikās ar Slovakijas Republikas ārlietu ministru Juraju Šenku (Juraj Schenk). Sarunās ar Slovakijas Republikas ārlietu ministru piedalījās arī Saeimas Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas loceklis Jānis Priedkalns.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar abu valstu virzību uz Eiropas Savienību, NATO paplašināšanas priekšnoteikumiem, kā arī Latvijas un Slovakijas parlamentāro attiecību attīstības nepieciešamību.

Saeimas priekšsēdētāja Ilga Kreituse interesējās par Slovakijas tautas viedokli jautājumā par iespējamo Slovakijas iestāšanos ES, uzsverot, ka ir svarīgi mācīties tieši no tām valstīm, kas ir līdzīgā situācijā. Saeimas priekšsēdētāja atgādināja, ka vairāku Eiropas Savienību dalībvalstu referendumu rezultāti rāda, ka šo valstu politiķiem tikai ar niecīgu procentu pārsvaru ir izdevies panākt tautas atbalstu ES. Tas liecina, ka politiķi savu mērķu sasniegšanā dažkārt maz rēķinās ar tiem cilvēkiem, kuriem pēc tam ir jādzīvo jaunajā valstu savienībā. Slovakijas ārlietu ministrs Jurajs Šenks uzskata, ka viņa valstī ir samērā liels atbalsts ES. Taču, pirms tiek rīkots referendums šajā jautājumā, uzsvēra J.Šenks, pats nozīmīgākais ir vispusīgi informēt sabiedrību, kas Slovakijā jau tiek darīts ar sabiedrības saziņas līdzekļu pārstāvju starpniecību. Tikšanās laikā abas puses vienojās, ka ir lietderīgi apgūt tieši to valstu pieredzi, kuras, tāpat kā Latvija un Slovakija, ir ceļā uz Eiropas Savienību. Saeimas priekšsēdētāja atgādināja, ka svarīgi stiprināt divpusējās attiecības ne tikai valdību, bet arī parlamentu līmenī, jo visus starpvalstu līgumus ratificē Saeima.

Tikšanās laikā Saeimas priekšsēdētāja un Slovakijas ārlietu ministrs apmainījās viedokļiem par NATO paplašināšanas problēmām, kā arī Latvijas un Slovakijas divpusējo attiecību intensificēšanu.

Saeimas preses dienests

  • sarunā ar Saeimas Ārlietu komisijas vadītāju

Piektdien, 19.aprīlī, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Indulis Bērziņš tikās ar Slovakijas Republikas ārlietu ministru Juraju Šenku. Sākot sarunu, I.Bērziņš izteica gandarījumu par iespēju tikties ar Slovakijas Republikas ārlietu ministru, jo Latvijai un Slovakijai ir vienāds mērķis, proti, iestāšanās Eiropas Savienībā. Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka ceļā uz Eiropas institūcijām nepieciešams savstarpējs atbalsts, tāpēc būtu vēlama intensīvāka Latvijas un Slovakijas sadarbība. J.Šenks piekrita I.Bērziņa viedoklim, ka iekļūšanu Eiropas Savienībā nevar pārvērst par sacensību, tāpēc sarunām par iestāšanos ES jāsākas ar visām kandidējošajām valstīm vienlaicīgi, nesadalot tās grupās. I.Bērziņš informēja, ka gandrīz visi Saeimā pārstāvētie politiskie spēki pozitīvi vērtē iestāšanos ES un NATO. Slovakijas Republikas ārlietu ministrs atzina, ka līdzīga situācija ir arī Slovakijas parlamentā.

Juris Zalāns,
Saeimas preses dienests

  • vizītē pie Ministru prezidenta

Piektdien, 19.aprīlī, pie Ministru prezidenta Andra Šķēles viesojās Slovakijas Republikas ārlietu ministrs Jurajs Šenks.

A.Šķēle atzīmēja, ka Slovakijas ārlietu ministra vizīte liecina par Latvijas attiecību paplašināšanos ar Viduseiropas valstīm.

Sarunu laikā Ministru prezidents un viesis pārrunāja abu valstu virzību uz Eiropas Savienību un NATO, kā arī informēja viens otru par ekonomisko situāciju valstīs. Tika pārrunātas arī valstu attiecības ar Krieviju.

Valdības preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!