• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1996. gada 10. aprīļa noteikumi Nr. 135 "Grozījumi likumā "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.1996., Nr. 66 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39823

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.141

Grozījumi Likumā par ostām

Vēl šajā numurā

17.04.1996., Nr. 66

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 135

Pieņemts: 10.04.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 135

Rīgā 1996.gada 10.aprīlī (prot. nr.21, 24.§)

Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju”

Izdoti Satversmes 81.pantā noteiktajā kārtībā

Izdarīt likumā “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju” (Latvijas Vēstnesis, 1994, 27., 77.nr.; 1996, 5.nr.) šādus grozījumus:

1. 1.pantā:

1.1. izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

“1. Šis likums piemērojams:

1) valsts īpašuma objektiem, izņemot tos valsts īpašuma objektus, kas privatizējami saskaņā ar likumu “Par īpašuma privatizāciju agroservisa uzņēmumos” (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1993, 14./15.nr.) un uz kuriem attiecas tikai šā likuma 6.panta ceturtajā daļā paredzētā atbrīvošana no visiem valsts un pašvaldību noteiktajiem nodokļiem un nodevām;

2) pašvaldību īpašuma objektiem.”;

1.2. svītrot otro daļu.

2. Papildināt 2.panta otro daļu ar 6.punktu šādā redakcijā:

“6) statūtsabiedrības kapitāla daļu pārdošana šīs sabiedrības izpildinstitūcijas locekļiem, ja izpildinstitūcijas darbības rezultātā statūtsabiedrībai privatizācijas noteikumu apstiprināšanas brīdī nav valsts vai pašvaldības nodokļu un nodevu parādu, darba algas parādu statūtsabiedrības darbiniekiem, kā arī ja statūtsabiedrības manta nav apgrūtināta ar parādiem un citām saistībām vairāk par 10 procentiem no sabiedrības pašas kapitāla un statūtsabiedrība nodarbojas ar tādiem uzņēmējdarbības veidiem, kādi ir minēti tās statūtos. Kapitāla daļu pārdošanas apjoms nedrīkst pārsniegt 25 procentus no statūtsabiedrības pamatkapitāla. Šī privatizācijas metode turpmāk likumā tiks saukta par vadības privatizācijas metodi. Šo metodi var piemērot, arī pārveidojot uzņēmumu par statūtsabiedrību un vienlaikus pārdodot šīs sabiedrības kapitāla daļas.”

3. Svītrot 3.panta trešās daļas 8.punktā vārdus “un pārdodot atsevišķi šā uzņēmuma vai uzņēmējsabiedrības kustamo un nekustamo mantu”.

4. Papildināt 4.pantu ar otro un trešo daļu šādā redakcijā:

“2. Likvidējot valsts vai pašvaldības uzņēmumu vai uzņēmējsabiedrību un pārdodot šā uzņēmuma vai uzņēmējsabiedrības kustamo un nekustamo mantu, par mantas pircēju var būt arī valsts vai pašvaldība, valsts vai pašvaldības uzņēmums, valsts vai pašvaldības statūtsabiedrība, kā arī statūtsabiedrība, kuras pamatkapitālā privātais kapitāls nepārsniedz 25 procentus.

3. Ja privatizācijā tiek izmantota reorganizācijas metode, par privatizācijas subjektu var būt arī tāda statūtsabiedrība, kuras pamatkapitālā privātais kapitāls nepārsniedz 25 procentus.”

5. Papildināt 6.panta otro daļu ar teikumu šādā redakcijā:

“Ja, privatizējot valsts vai pašvaldības uzņēmumu vai statūtsabiedrību, tiek izmantota vadības privatizācijas metode, sabiedrības izpildinstitūcijas locekļiem vai uzņēmuma vadībai ir tiesības izvēlēties vienu vai abus no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem maksāšanas līdzekļiem par tai noteikto kapitāla daļu skaitu.”

6. Papildināt 7.pantu ar ceturto daļu šādā redakcijā:

“4. Pie Privatizācijas aģentūras tiek izveidota šķīrējtiesa, kas darbojas saskaņā ar nolikumu. Šķīrējtiesa izskata strīdus, kas radušies no civiltiesiskajām attiecībām starp privatizētiem uzņēmumiem, privatizējamiem uzņēmumiem, kā arī jebkurus citus strīdus, ja strīdā iesaistītās puses tā ir pielīgušas.”

7. 8.pantā:

7.1. izteikt pirmās daļas 7.punktu šādā redakcijā:

“7) izstrādā un apstiprina valsts īpašuma objekta privatizācijas noteikumus, kā arī izdara izmaiņas apstiprinātajos privatizācijas noteikumos pēc objekta pirkuma līguma noslēgšanas;”;

7.2. papildināt otro daļu ar 6.punktu šādā redakcijā:

“6) nodrošina šķīrējtiesas darbībai nepieciešamos apstākļus: darba telpas, materiāltehnisko nodrošinājumu u.c.”;

7.3. papildināt ceturtās daļas 1.punktu aiz vārda “saņemt” ar vārdiem “bez maksas”.

8. 13.pantā:

8.1. papildināt pirmo daļu ar teikumu šādā redakcijā:

“Ja Privatizācijas aģentūra piekrīt, objekta pārņemšanas termiņš var tikt pagarināts.”;

8.2. izteikt otrās daļas 5.punktu šādā redakcijā:

“5) citas ziņas un dokumenti, ko pieprasa Privatizācijas aģentūra.”

9. 15.pantā:

9.1. papildināt pantu ar jaunu otro daļu šādā redakcijā:

“2. Privatizācijas aģentūra attiecībā uz pārņemto valsts statūtsabiedrību pilda tās pilnsapulces funkcijas, kuras noteiktas likumos par attiecīgo uzņēmējsabiedrības veidu.”;

līdzšinējo otro daļu uzskatīt par trešo daļu;

9.2. papildināt pantu ar ceturto daļu šādā redakcijā:

“4. Ja Ministru kabinets ir nodevis Privatizācijas aģentūras pārziņā vai valdījumā statūtsabiedrības vai uzņēmumus, par kuriem nav pieņemts lēmums tos privatizēt, Privatizācijas aģentūrai ir tiesības, kuras noteiktas šā panta pirmajā un otrajā daļā, bet statūtsabiedrībai vai uzņēmumam jāievēro šā panta trešās daļas nosacījumi.”

10. 17.pantā:

10.1. izteikt pirmās daļas 2.punktu šādā redakcijā:

“2) privatizējamā valsts īpašuma objekta nomniekam, ja viņš nomā visu privatizējamo objektu ilgāk par vienu gadu un šis nomas līgums ir reģistrēts likumā paredzētajā kārtībā, un nomniekam nav nomas maksas parādu, un šā panta pirmās daļas 1.punktā minētās personas nav realizējušas savas pirmpirkuma tiesības.”;

10.2. aizstāt otrajā daļā vārdus “divu mēnešu” ar vārdu “mēneša”.

11. Aizstāt 19.panta pirmajā daļā vārdus “darbības, kas minētajā likumā noteiktas valsts īpašuma privatizācijas komisijām” ar vārdiem “minētajā likumā noteiktās darbības”.

12. 23.pantā:

12.1. izteikt pirmās daļas 8.punktu šādā redakcijā:

“8) akciju sabiedrības pamatkapitāla sadale pa akciju veidiem un kategorijām un pa pircēju grupām;”;

12.2. izteikt pirmās daļas 11.punktu šādā redakcijā:

“11) kapitāla daļu realizācijas kārtība;”;

12.3. papildināt piektās daļu aiz vārda “uzņēmums” (attiecīgā locījumā) ar vārdiem “vai uzņēmējsabiedrība” (attiecīgā locījumā).

13. Papildināt 24.panta pirmās daļas 2.punktu ar šāda satura tekstu:

“kā arī privatizējamā valsts īpašuma objekta darbinieku arodu organizācijai, bet, ja privatizējamā valsts īpašuma objektā nav darbinieku arodu organizācijas, - privatizējamā objekta darbiniekiem.”

14. Svītrot 26.panta trešo daļu.

15. Papildināt 31.panta trešo daļu ar teikumu šādā redakcijā:

“Minētajā lēmumā var noteikt pašvaldības īpašuma objekta privatizācijas pamatprincipus.”

16. Papildināt 33.pantu aiz vārdiem “par mantas apgrūtināšanu ar parādiem” ar vārdiem “slēgt cesijas līgumus”.

17. 34.pantā:

17.1. papildināt pirmo daļu ar 6.punktu šādā redakcijā:

“6) termiņš, līdz kuram jāpiesaka kreditoru prasības un citas pretenzijas pret privatizējamo uzņēmumu vai uzņēmējsabiedrību.”;

17.2. izteikt otro daļu šādā redakcijā:

“2. Šā panta pirmās daļas 3.punktā minētais termiņš nevar būt īsāks par divām nedēļām. Pilsētas dome, rajona padome vai pagasta padome ir tiesīga šo termiņu pagarināt vai atjaunot.”;

17.3. aizstāt trešajā daļā vārdus “divi mēneši” ar vārdiem “viens mēnesis”;

17.4. papildināt pantu ar ceturto un piekto daļu šādā redakcijā:

“4. Šā panta pirmās daļas 6.punktā minētais termiņš ir divi mēneši.

5. Šajā pantā minēto termiņu sākums skaitāms no šā panta pirmajā daļā minētā paziņojuma publicēšanas dienas oficiālajā laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.”

18. 35.pantā:

18.1. izteikt pirmās daļas 2.punktu šādā redakcijā:

“2) privatizējamā pašvaldības īpašuma objekta nomniekam, ja viņš nomā visu privatizējamo objektu ilgāk par vienu gadu un šis nomas līgums ir reģistrēts likumā paredzētajā kārtībā, un nomniekam nav nomas maksas parādu, un šā panta pirmās daļas 1.punktā minētās personas nav realizējušas savas pirmpirkuma tiesības.”;

18.2. aizstāt otrajā daļā vārdus “divu mēnešu” ar vārdu “mēneša”.

19. Izteikt 36.pantu šādā redakcijā:

36.pants. Privatizējamā pašvaldības īpašuma objekta novērtēšana un kreditoru saistību ievērošana

1. Privatizējamais pašvaldības īpašuma objekts jānovērtē saskaņā ar likumu “Par privatizējamo valsts un pašvaldību īpašuma objektu novērtēšanas kārtību” (Latvijas Vēstnesis, 1994, 25.nr.).

2. Pēc šā likuma 34.panta ceturtajā daļā minētā termiņa izbeigšanās savas pretenzijas nepieteikušie kreditori, to skaitā valsts un pašvaldību institūcijas, kas atbild par valsts un pašvaldību nodokļu un nodevu samaksas uzskaiti un kontroli, nevar prasīt, lai tiktu grozīta pašvaldības īpašuma objekta privatizācijas projektā noteiktā privatizējamā objekta nosacītā cena un jaunajam objekta īpašniekam nododamo tiesību un saistību kopums.

3. Privatizācijas komisijai, veicot objekta novērtēšanu un nosakot tā nosacīto cenu, kā arī nosakot jaunajam objekta īpašniekam nododamo tiesību un saistību kopumu, jāņem vērā privatizējamā pašvaldības uzņēmuma vai uzņēmējsabiedrības grāmatvedības reģistros fiksētie parādi neatkarīgi no tā, vai kreditori pretenzijas ir pieteikuši vai nav pieteikuši.”

20. 40.pantā:

20.1. izteikt pirmās daļas 8.punktu šādā redakcijā:

“8) nosacītā cena, paredzētie maksāšanas līdzekļi, to proporcijas, samaksas kārtība un noteikumi;”;

20.2. papildināt trešo daļu aiz vārda “sagatavo” ar vārdiem “kā arī objekta un zemes īpašuma tiesības apliecinošus dokumentus privatizācijas projektam pievieno”;

20.3. papildināt pantu ar ceturto daļu šādā redakcijā:

“4. Ja privatizācijas projektā kā privatizācijas paņēmiens ir paredzēta izsole vai piedāvājumu konkurss, privatizācijas komisijai privatizācijas projektam jāpievieno izsoles vai piedāvājuma konkursa noteikumi.”

21. 41.pantā:

21.1. izteikt pirmo un otro daļu šādā redakcijā:

“1. Iesniegtie pašvaldības īpašuma privatizācijas projekti ne vēlāk kā mēneša laikā pēc projektu iesniegšanas termiņa beigām jāizskata pilsētas domei, rajona padomei vai pagasta padomei, piedaloties privatizācijas subjektam un privatizējamā objekta pārstāvjiem, kā arī šā objekta darbinieku arodu organizācijas pārstāvim vai, ja privatizējamā objektā nav arodu organizācijas, - darbinieku pilnvarotam pārstāvim, un jāpieņem lēmums par viena no iesniegtajiem privatizācijas projektiem apstiprināšanu vai jānosaka jauns privatizācijas projektu iesniegšanas termiņš, vai arī jāuzdod privatizācijas komisijai izstrādāt savu objekta privatizācijas projektu.

2. Pašvaldībai divu nedēļu laikā pēc lēmuma par privatizācijas projekta apstiprināšanu pieņemšanas dienas minētais lēmums, kā arī privatizācijas projekta un to dokumentu noraksti (kopijas), kuri apliecina pašvaldības darbības likumību objekta privatizācijā un atspoguļo privatizācijas projektā minētos faktus, jāiesniedz Ekonomikas ministrijai.”;

21.2. aizstāt ceturtajā daļā vārdus “ne agrāk kā mēnesi pirms un ne vēlāk kā sešas nedēļas” ar vārdiem “divu nedēļu laikā”;

21.3. aizstāt piektajā daļā vārdu “pieņemšanas” ar vārdu “saņemšanas”;

21.4. svītrot sestajā daļā vārdus “mēneša laikā no attiecīgā lēmuma pieņemšanas vai rīkojuma izdošanas dienas”.

22. Aizstāt 42.panta otrajā daļā vārdu “mēneša” ar vārdu “nedēļas”.

23. 43.pantā:

23.1. papildināt pirmo daļu ar vārdiem “un nosūta minēto informāciju Ekonomikas ministrijai”;

23.2. papildināt pantu ar otro daļu šādā redakcijā:

“2. Privatizācija uzskatāma par pabeigtu ar brīdi, kad privatizācijas subjekts, kurš ieguvis privatizējamo objektu, ir nokārtojis visas saistības, kas tam bija jāpilda saskaņā ar objekta privatizācijas projektu un pirkuma līgumu, un pilsētas dome, rajona padome vai pagasta padome ir pieņēmusi lēmumu par objekta privatizācijas pabeigšanu.”

24. Svītrot 45.pantu.

25. 47.pantā:

25.1. papildināt pirmās daļas 1.punkta “c” apakšpunktu ar vārdiem “kā arī Valsts sociālās apdrošināšanas fonda Sociālās apdrošināšanas pārvaldes izsniegtu izziņu par sociālā nodokļa samaksu”;

25.2. papildināt pantu ar piekto daļu šādā redakcijā:

“5. Valsts vai pašvaldības īpašuma objektu nevar privatizēt privatizācijas subjekts, kurš nav izpildījis visas saistības attiecībā uz privatizējamo objektu vai attiecībā uz citiem šā subjekta privatizējamiem valsts vai pašvaldību īpašuma objektiem.”

26. Papildināt 52.pantu ar otro daļu šādā redakcijā:

“2. Privatizācijas aģentūra vai pašvaldība gadījumā, ja privatizācijas subjekts ir samaksājis vairāk par pusi no privatizācijas noteikumos (projektā) noteiktās objekta pirkuma maksas vai ir veicis visus privatizācijas noteikumos (projektā) paredzētos ieguldījumus, vai pusotru reizi ir palielinājis uzņēmumā strādājošo skaitu salīdzinājumā ar privatizācijas noteikumos (projektā) paredzēto skaitu, ir tiesīga noteikt, ka atlikušajai pirkuma maksas daļai kā maksāšanas līdzeklis tiek izmantoti privatizācijas sertifikāti vai ka privatizācijas noteikumos (projektā) noteiktais samaksas termiņš tiek pagarināts (ja tam savu piekrišanu devis privatizācijas subjekts).”

27. Izteikt 53.panta trešās daļas otro rindkopu šādā redakcijā:

“Vienlaikus ar valsts vai pašvaldības uzņēmuma pirkuma līgumu un nodošanas un pieņemšanas aktu Privatizācijas aģentūra vai pašvaldība nodod objekta jaunajam īpašniekam tās apstiprināto privatizētā uzņēmuma sākuma bilanci, kas kļūst par pirkuma līguma neatņemamu sastāvdaļu.”

28. Aizstāt 56.panta otrajā daļā vārdus “Valsts īpašuma fonds” ar vārdiem “Privatizācijas aģentūra”.

29. Izteikt 57.panta pirmo daļu šādā redakcijā:

“1. Privatizētā objekta jaunajam īpašniekam ir pirmpirkuma tiesības pirkt valsts vai pašvaldības īpašumā esošo zemesgabalu, uz kura atrodas šis objekts, ja vien objekta īpašniekam ir tiesības iegādāties šo zemesgabalu īpašumā saskaņā ar Civillikumu un citiem likumiem.”

30. Izteikt 58.pantu šādā redakcijā:

58.pants. Zemesgabala privatizācija

1. Valsts vai pašvaldības īpašuma objektu var privatizēt kopā ar zemesgabalu, ja tas ir valsts vai pašvaldības īpašums. Kopā tie veido vienu privatizējamo objektu. Šajā gadījumā zeme tiek privatizēta tikai kopā ar to objektu, kurš uz tās atrodas.

2. Zemesgabalu var privatizēt tikai tas privatizācijas subjekts, kuram ir tiesības iegādāties šo zemesgabalu īpašumā saskaņā ar Civillikumu un citiem likumiem.

3. Visas darbības, kas saistītas ar zemesgabala privatizāciju šajā pantā paredzētajos gadījumos, valsts vārdā veic Privatizācijas aģentūra, izņemot darbības, kuras saskaņā ar likumiem veic citas institūcijas.

4. Jautājumus, kas saistīti ar valsts un pašvaldību attiecībām, privatizējot valsts īpašuma objektus, kas atrodas uz pašvaldību īpašumā esošas zemes, vai privatizējot pašvaldību īpašuma objektus, kas atrodas uz valsts zemes, kā arī citus jautājumus, kas saistīti ar zemes privatizāciju šajā pantā paredzētajos gadījumos, regulē Ministru kabineta noteikumi.”

31. Izteikt sadaļu “Pārejas noteikumi” šādā redakcijā:

Pārejas noteikumi

1. Līdz Ministru kabineta 1996.gada 10.aprīļa noteikumu nr.135 “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju”” spēkā stāšanās dienai saskaņā ar likumu “Par piena pārstrādes uzņēmumu privatizāciju” (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1993, 7.nr.; Latvijas Vēstnesis, 1995, 89.nr.), likumu “Par gaļas pārstrādes uzņēmumu privatizāciju” (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1993, 22./23.nr.; Latvijas Vēstnesis, 1994, 66.nr.) un likumu “Par maizes ražošanas valsts (pašvaldību) uzņēmumu privatizāciju” (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1993, 24./25.nr.; Latvijas Vēstnesis, 1994, 66.nr.; 1995, 36., 89.nr.) izveidotās valsts īpašuma privatizācijas komisijas darbojas tikmēr, kamēr tiek likvidētas ar Zemkopības ministrijas rīkojumu un to privatizējamie valsts īpašuma objekti tiek privatizēti vai nodoti Privatizācijas aģentūrai. Valsts īpašuma privatizācijas komisiju darbības pārraudzību veic un darba līgumus ar privatizācijas komisijas locekļiem slēdz Privatizācijas aģentūra.

2. Atzīt par spēku zaudējušiem šādus likumus:

2.1. “Par piena pārstrādes uzņēmumu privatizāciju”;

2.2. “Par gaļas pārstrādes uzņēmumu privatizāciju”;

2.3. “Par maizes ražošanas valsts (pašvaldību) uzņēmumu privatizāciju”.

3. Izdarīt Augstākās Padomes 1993.gada 11.maija lēmumā “Par Latvijas Republikas likuma “Par cukuru” spēkā stāšanās kārtību” grozījumu un svītrot 5.punktu.

4. Izdarīt Ministru kabineta 1996.gada 5.janvāra noteikumos nr.7 “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju”” (Latvijas Vēstnesis, 1996, 5.nr.) grozījumus un svītrot 9.punktu, 13.2. un 15.2.apakšpunktu un 16.punktu.”

Ministru prezidents A.Šķēle

Satiksmes ministrs V.Krištopans

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!