• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Te kaldinās mūsu valsts nākotnes militārais spēks. Valsts prezidents vakar, 9.aprīlī, - Nacionālajā Aizsardzības akadēmijā, pie topošajiem virsniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.04.1996., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39676

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

10.04.1996., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Te kaldinās mūsu valsts nākotnes militārais spēks
Valsts prezidents vakar, 9.aprīlī, — Nacionālajā Aizsardzības akadēmijā, pie topošajiem virsniekiem

info4_1.JPG (29762 bytes) info4_2.JPG (22620 bytes)
info4_3.JPG (26279 bytes) info4_4.JPG (21051 bytes)

Vakar, 9. aprīlī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis apmeklēja Nacionālo Aizsardzības akadēmiju. Šī augstskola dibināta 1992. gadā, un šī bija pirmā reize, kad to apmeklēja Valsts prezidents.

Triju stundu laikā, ko Guntis Ulmanis pavadīja akadēmijā, notika viņa saruna ar augstskolas rektoru pulkvedi Valdi Matīsu, mācībspēkiem un kadetiem, kas mācās akadēmijā. Sarunu starplaikos G.Ulmanis apskatīja mācību iestādes lekciju un nodarbību telpas, studentu kopmītnes, kā arī kopā ar visiem pusdienoja akadēmijas ēdnīcā.

Turpinājums 4.lpp.

Šeit attēlos. Augšējā rindā: Valsts prezidentu sagaida akadēmijas mācībspēki un tās rektors Valdis Matīss; tādi ieroči — akadēmijas mācību rīcībā. Apakšējā rindā: jauno kadetu ierinda sagaida Valsts prezidentu; Guntis Ulmanis akadēmijas kopmītnēs.

  Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Turpinåjums no 1. lpp.

Sarunā ar augstskolas rektoru un mācībspēkiem abas puses bija vienisprātis, ka Latvijas vidusskolās būtu nepieciešama valstiska militāri patriotiskā audzināšana, kā arī vēstures programmās lielāka uzmanība būtu jāveltī pirmskara Latvijas brīvības cīņu, leģiona gaitu un Latvijas militārās vēstures mācīšanai. Augstskolas rektors uzsvēra, ka šāds secinājums radies, pārbaudot abiturientu zināšanas iestājeksāmenos. Prezidents solīja, ka, tiekoties ar izglītības un zinātnes ministru, noteikti minēs šo problēmu.

G.Ulmanis interesējās par augstskolas finansiālo situāciju, par studentu zināšanu līmeni, mācībām un sadzīvi. V.Matīss pastāstīja, ka Nacionālā Aizsardzības akadēmija pašlaik ir vienīgā augstskola Latvijā, kur sekmīgākie studenti saņem pat 20 latu stipendiju, turklāt ēdināšana, formastērpi un mācības ir bezmaksas. Tādējādi gadā viens kadets valstij izmaksā Ls 1718. Triju studiju gadu laikā kadeti iegūst ne tikai militāro, bet arī akadēmisko augstāko izglītību, saņemot bakalaura grādu. Divi pirmie gadi kadetiem jādzīvo akadēmijas kopmītnēs. Prezidents tika informēts, ka aptuveni 60 procentu akadēmijas audzēkņu ir lauku rajonu iedzīvotāji.

Stāstot par augstskolas finansēm, V.Matīss uzsvēra, ka šī gada budžets ir tikpat liels kā pērn, kaut arī vienas dienas ēšanas naudu studentam nācies palielināt no 1 lata līdz 1,15 latiem. Pagājušajā gadā pirmoreiz esot divkāršojies to jauniešu skaits, kuri vēlējušies iestāties akadēmijā. Arī zināšanu līmenis, iestājpārbaudījumu komisijas skatījumā, esot bijis labs, un tas liecina par šīs augstskolas prestižu.

“Jūs esat mūsu valsts nākotnes militārais spēks. Esmu vairākkārt uzsvēris, ka nav valsts bez armijas un nav armijas bez virsniekiem. Esmu pārliecināts, ka no šīs akadēmijas ir iznākuši un pēc dažiem gadiem iznāks virsnieki, kas atjaunos Latvijas virsnieku spožumu,” teica G.Ulmanis, uzrunājot augstskolas mācībspēkus un kadetus (Runas pilns teksts tiek gatavots publicēšanai nākamajā numurā. Red.).

Atvadoties no Valsts prezidenta, akadēmijas rektors dāvināja viņam albumu, kurā apkopotas fotogrāfijas no augstskolas vēstures. Prezidents izteica gandarījumu par akadēmijā redzēto un augstu novērtēja tās mācībspēku ieguldījumu jauno kadetu izglītības un audzināšanas darbā.

info4_5.JPG (47005 bytes) info4_6.JPG (29831 bytes)
info4_7.JPG (23438 bytes)

Šeit attēlos. Augšējā: Valsts prezi-dents Guntis Ulmanis pusdienās Aiz-sardzības akadēmijā. Vidējā: apmeklējot akadēmijas bibliotēku. Apakšējā: sarunā ar Latvijas armijas virskapelānu Ati Voickovski.

Valsts prezidenta preses dienests
Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!