• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministra atbilde. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.03.1996., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39491

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas komisijās

Vēl šajā numurā

26.03.1996., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministra atbilde

Dokuments nr.525b

Par apdrošināto interešu aizsardzības fondu

Finansu ministrija ir saņēmusi jūsu 1996.gada 13.marta vēstuli nr.525 un paziņo tālāk minēto:

1995.gada 18.jūlijā Ministru kabinets pieņēma noteikumus nr.214 “Noteikumi par sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu”, kas tika izdoti Satversmes 81.pantā noteiktajā kārtībā. Pamatojoties uz šo noteikumu 17.pantu, ar 1995.gada 28.novembra Ministru kabineta noteikumiem nr.369 “Satiksmes biroja nolikums” tika izveidots Satiksmes birojs. Tā ir Finansu ministrijas pārraudzībā izveidota valsts institūcija, un tās uzdevums ir koordinēt apdrošinātāju darbību, kas nodarbojas ar sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu. Šo noteikumu 7.3.2.punktā noteikts, ka Satiksmes birojam ir tiesības izveidot apdrošinājuma ņēmēju interešu aizsardzības fondu. Tā līdzekļi izmantojami sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas maksājumu saistību kārtošanai apdrošinātāja bankrota vai maksātnespējas gadījumā.

Finansu ministrija ir izstrādājusi noteikumu projektu “Apdrošināto interešu aizsardzības fonda nolikums”. Pamatojoties uz 1996.gada 14.marta valsts sekretāru sanāksmes protokola izrakstu nr.11, minētā dokumenta projekts ir nosūtīts saskaņošanai Tieslietu, Iekšlietu un Satiksmes ministrijām.

Pielikumā: noteikumu projekts “Apdrošināto interešu aizsardzības fonda nolikums”.

1996.gada 21.martā Finansu ministrs A.G.Kreituss

Noteikumu projekts “Apdrošināto interešu aizsardzības fonda nolikums”

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta
1995.gada 28.novembra noteikumiem nr.369
“Satiksmes biroja nolikums”

1. Vispārīgie noteikumi

1.1. Apdrošināto interešu aizsardzības fonda nolikums izstrādāts saskaņā ar likumu “Par apdrošināšanu”, likumu “Par Valsts apdrošināšanas uzraudzības inspekciju”, kā arī Latvijas Republikas Ministru kabineta 1995.gada 28.novembra noteikumu nr.369 “Satiksmes biroja nolikums” prasībām.

1.2. Apdrošināto interešu aizsardzības fonds (turpmāk tekstā — Fonds) ir likumā noteiktajā kārtībā uzkrāti naudas līdzekļi, par kura veidošanos un saistībām ir atbildīgs Satiksmes birojs, bet atļauju līdzekļu izlietošanai sniedz Valsts apdrošināšanas uzraudzības inspekcija.

1.3. Šis nolikums nosaka Fonda izveidošanos un tā līdzekļu uzkrāšanas, pārvaldīšanas un izlietošanas kārtību.

 

2. Fonda mērķi un uzdevumi

2.1. Fonda mērķis ir nodrošināt tiesību aktos noteiktajos gadījumos apdrošināšanas atlīdzību izmaksu, ja apdrošinātājs, kurš ir saņēmis speciālo atļauju (licenci) sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātajai apdrošināšanai, pilnībā nespēj izpildīt savas saistības.

2.2. Fonda uzdevums ir izmaksāt apdrošināšanas atlīdzības apdrošinātāja bankrota gadījumā. Apdrošināšanas atlīdzība izmaksājama 90 procentu apmērā.

3. Fonda veidošana

3.1. Fonda līdzekļus veido apdrošināšanas sabiedrību, kuras ir saņēmušas speciālo atļauju (licenci) sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātajai apdrošināšanai, kopējo saņemto apdrošināšanas prēmiju atskaitījumi par šo apdrošināšanas veidu viena procenta apmērā.

3.2. Apdrošināšanas akciju sabiedrībai, kura ir saņēmusi speciālo atļauju (licenci) sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātajai apdrošināšanai, viena mēneša laikā pēc gada pārskata apstiprināšanas jāieskaita Fondā peļņas pārpalikums, kas veidojies no šī apdrošināšanas veida un ir lielāks par četriem procentiem.

3.3. Maksājumi Fondā tiek izdarīti katru ceturksni, un tie tiek ieskaitīti apdrošinātāja izdevumos.

3.4. Fonda līdzekļi glabājas Fonda kontos nacionālajā valūtā vai ārvalstu valūtā. Konti var tikt atvērti tikai Latvijas Republikā esošajās kredītiestādēs, un to rīkotājs ir Satiksmes birojs.

3.5. Fonda līdzekļi pēc Satiksmes biroja padomes lēmuma tiek investēti saskaņā ar spēkā esošo tiesību aktu prasībām. Šiem ieguldījumiem jābūt drošiem, daudzveidīgiem un likvīdiem.

3.6. Fonda līdzekļus var palielināt ziedojumi un dāvinājumi.

3.7. Kārtējā finansu pārskata gadā neizlietotie Fonda līdzekļi pāriet uz nākamo finansu pārskata gadu.

 

4. Fonda līdzekļu izlietojums

4.1. Fonda līdzekļi izlietojami saskaņā ar likumu “Par apdrošināšanu” un “Par Valsts apdrošināšanas uzraudzības inspekciju” prasībām.

4.2. Fonda līdzekļi var tikt izlietoti tikai apdrošināšanas atlīdzības izmaksāšanai.

4.3. Katrā konkrētā gadījumā Fonda līdzekļi izmaksājami, ja ir pieņemts attiecīgs Satiksmes biroja padomes lēmums, kas ir apstiprināts Valsts apdroši-nāšanas uzraudzības inspekcijā. Fonda tehnisko apkalpošanu veic Satiksmes birojs.

 

5. Fonda darbības uzraudzība un kontrole

5.1. Uzraudzību pār Fonda darbu veic Valsts apdrošināšanas uzraudzības inspekcija.

5.2. Satiksmes birojam katra finansu gada beigās jāiesniedz Finansu ministrijai pārskats par Fonda līdzekļu izlietojumu.

5.3. Fonda līdzekļu izlietošanas kontrole tiek nodrošināta likumdošanas aktos noteiktajā kārtībā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!