• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Pa piena ceļu". Latvijas piensaimnieku 2. kongresā, Jelgavā 15.martā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.03.1996., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39362

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Privatizācijas sertifikātu vidējā cenabiržās un izsolēs no 7. marta līdz 12. martam

Vēl šajā numurā

19.03.1996., Nr. 49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PĒC NOTIKUMA

Pa piena ceļu

Latvijas piensaimnieku 2. kongresā, Jelgavā 15.martā

Jelgavā, Latvijas Lauksaimniecības universitātē, uz savu 2. kongresu bija pulcējušies piensaimnieki. Latvijas Piensaimnieku centrālo savienību (LPCS) pārstāvēja 243 delegāti no 29 piensaimnieku un akciju sabiedrībām.

Atklājot kongresu, Latvijas piensaimnieku centrālās savienības padomes priekšsēdētājs Aivars Tiesnesis deva vārdu Valsts prezidentam Guntim Ulmanim (skat. tālāk). LPCS valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis analizēja līdz šim paveikto. Runāja Ministru prezidents Andris Šķēle (skat. tālāk).

Debatēs Lēdurgas piensaimnieks Jānis Vārpa lauksaimniecības procesa virzību vērtēja no zemnieka viedokļa. Savukārt Rīgas piena kombināta laboratorijas vadītāja Velta Liepa īpašu uzmanību veltīja piena kvalitātes celšanai. Bauskas rajona Bārbeles piensaimnieku kooperatīvās savienības priekšsēdētājs Jānis Kadiķis pārmeta savienībai pasivitāti likumdošanas aktu izstrādē, līdzekļu nelietderīgā izlietošanā un izteica pārmetumu Valsts prezidentam, ka līdz šim lauksaimnieki nav saņēmuši nevienu valsts apbalvojumu. Valsts lopkopības izmēģinājumu saimniecības “Jaunpils” galvenā zootehniķe Vija Ozola pauda satraukumu, ka pārtrauktā subsīdiju izmaksāšana apdraud ganāmpulka pārraudzību. Tukuma piensaimnieki iecerējuši piena pārrauga darbu apmaksāt no biedrības līdzekļiem. Viesturs Bārs no Staļģenes dalījās pārdomās par zemo piena cenu un subsīdiju nepietiekamību. Par Latgales piensaimnieku problēmām runāja akciju sabiedrības “Preiļu siers” pārstāvis Jāzeps Šņepsts. Tās ir gan solītās, bet nesaņemtās subsīdijas, gan apgrozāmo līdzekļu trūkums, gan nepietiekamās investīcijas.

Latvijas piensaimnieku darbu par labu atzina Vācijas akciju sabiedrības “Eximo” direktors Pēters Dous, kurš jau trīs gadus sadarbojas ar mūsu valsti. Pēdējā gadā vien iepirktas 600 t sviesta par 2 miljoniem dolāru. Sava vieta kopējā Eiropas Savienības tirgū būtu arī Baltijas valstīm, tomēr tām vēl ir nopietni jāgatavojas. Viesis arī vēlēja, lai Latvijas piensaimnieki tā organizētu savu darbu, ka spētu konkurences apstākļos pastāvēt un sevi pārstāvēt. Pasaules brīvo latviešu apvienības valdes vārdā klātesošos sveica Artūrs Cipulis, vēlot piensaimniekiem turpināt agrākās tradīcijas.

Kongresa gaitā daudzi jautājumi tika adresēti zemkopības ministram. Atbildot uz tiem, Alberts Kauls runāja gan par kooperāciju, gan zemnieku saimniecību apgādi, gan subsīdijām un kredītiem, solīja rūpēties par parādu nokārtošanu un par gatavošanos pavasara sējai.

LPCS kongress ievēlēja jaunu padomi, un tā savā pirmajā sēdē par priekšsēdētāju atkārtoti ievēlēja Aivaru Tiesnesi.

Vienlaikus visus priecēja izstāde, kur varēja ne tikai apskatīt, bet arī izgaršot Vidzemes, Kurzemes, tāpat Latgales un Zemgales piensaimnieku veikumu.

Kongresā tika pieņemta rezolūcija (skat. tālāk, 7.lpp.).

Ingrīda Rumbēna,
“LV” nozares redaktore


Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis, Zemkopības ministrs, Ministru prezidenta biedrs un Ministru prezidents Andris Šķēle

Ministru prezidents Andris Šķēle

Zemkopības ministrs, Ministru prezidenta biedrs Alberts Kauls un Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektors Voldemārs Strīķis.

Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!