• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nekustamā īpašuma tirgotāju (aģentu un mākleru) licencēšanas noteikumi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.02.1996., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38909

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts statistikas komitejas lēmums Nr.2

Par izmaiņām Administratīvi teritoriālajā klasifikatorā (ATK)

Vēl šajā numurā

13.02.1996., Nr. 26

PAR DOKUMENTU

Veids: noteikumi

Pieņemts: 14.12.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nekustamā īpašuma tirgotāju (aģentu un mākleru) licencēšanas noteikumi

Apstiprināts:
Latvijas nekustamā īpašuma aģentu un mākleru asociācijas kopsapulcē (prot. nr.3)

1995.gada 14. decembrī

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta
1995. gada 31. oktobra noteikumiem nr. 321 “Noteikumi par uzņēmējdarbības ierobežojumiem”

1. Vispārīgie noteikumi

1.1. Saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru kabineta 1995. gada 31. oktobra noteikumiem Nr.321 (5.9. p.) speciālo atļauju (licenci), turpmāk tekstā — licenci, fiziskajām personām tirdzniecībai ar nekustamo īpašumu izsniedz Latvijas nekustamā īpašuma aģentu un mākleru asociācija NĪMA, turpmāk tekstā — NĪMA. NĪMA ir profesionāla biedrība (korporācija), kas reģistrēta 1995.gada 27.martā Latvijas Republikas Tieslietu ministrijā ar valsts reģistra numuru SO-1011.

1.2. Nekustamā īpašuma tirgotājs (aģents un mākleris), turpmāk tekstā — aģents un mākleris, ir fiziska persona, kura šajos Noteikumos noteiktajā kārtībā saņēmusi NĪMAs licenci sniegt starpniecības pakalpojumus nekustamā īpašuma pirkšanas, pārdošanas, nomas, īres, rentes, maiņas, ķīlas un cita veida darījumos Latvijas Republikā.

1.3. Fiziskajām personām, kuras sniedz aģenta vai māklera pakalpojumus, jāsaņem licence līdz 1997. gada 1. janvārim. Personām, kuras nav saņēmušas licenci līdz 1997. gada 1. janvārim, pēc minētā termiņa notecēšanas, aizliegta tirdzniecība ar nekustamo īpašumu jebkurā uzņēmējdarbības (t. sk. individuālā darba) veidā, ja likumos vai citos normatīvajos aktos nav noteikts citādi.

1.4. Licenci tirdzniecībai ar nekustamo īpašumu saskaņā ar šiem Noteikumiem izsniedz Licencēšanas komisija, turpmāk tekstā — Komisija. Komisija ar savu lēmumu piešķir, anulē, aptur un atjauno licences darbību.

1.5. Licenci izsniedz uz noteikta parauga veidlapas, kuru pēc Komisijas ieteikuma apstiprina NĪMAs Padome.

1.6. Komisijas darbības uzraudzību un kontroli veic NĪMAs Padome.

1.7. Šo Noteikumu prasību ievērošana ir obligāta visām fiziskajām personām, kuras veic tirdzniecību ar nekustamo īpašumu jebkurā uzņēmējdarbības (t. sk. individuālā darba) veidā.

2. Licencēšanas komisijas sastāvs, darbības pamatprincipi un tiesības

2.1. Komisijas sastāvā ietilpst Latvijas Republikas pilsoņi ar augstāko izglītību, kuri ir kompetenti nekustamā īpašuma tirdzniecībā, ekonomikā, celtniecībā, izglītībā, vai arī tehniskajos un juridiskajos jautājumos.

2.2. NĪMAs kopsapulce no saviem biedriem ievēl Komisijas sastāvā ne mazāk kā piecus, bet ne vairāk kā deviņus pārstāvjus.

NĪMAs prezidents ir Komisijas loceklis.

2.3. Komisijā var būt pārstāvētas:

2.3.1. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija;

2.3.2. Finansu ministrija;

2.3.3. Valsts zemes dienests;

2.3.4. Rīgas Dome;

2.3.5. Rīgas Tehniskā Universitāte;

2.3.6. Latvijas pašvaldību savienība;

2.3.7. Latvijas nekustamo īpašumu darījumu mākleru asociācija (LANĪDA);

2.3.8. citas institūcijas un sabiedriskās organizācijas.

Priekšlikumu par Komisijas locekļa kandidāta izvirzīšanu minētās institūcijas iesniedz NĪMAs Padomei. Priekšlikumam jābūt noformētam rakstveidā, ar attiecīgās institūcijas vadītāja parakstu un zīmogu.

2.4. Par Komisijas locekļiem nevar būt personas, kuras ir notiesātas krimināllietā par tīša nozieguma izdarīšanu un kurām nav dzēsta sodāmība vai saņemta reabilitācija.

2.5. Komisijas kopējo personālsastāvu un amatpersonas apstiprina NĪMAs Padome.

2.6. Ja Komisijas loceklis ir pārkāpis savas noteiktās pilnvaras, profesionālo Ētikas Kodeksu vai rīkojies pretlikumīgi, tad NĪMAs Padome ir tiesīga atbrīvot viņu no Komisijas locekļa pienākumu pildīšanas.

2.7. Komisija savu darbību veic koleģiāli. Komisijas sēdes tiek sasauktas nepieciešamības gadījumos, bet ne retāk kā vienu reizi mēnesī.

2.8. Komisiju vada priekšsēdētājs, kurš sasauc Komisijas sēdes. Komisijas priekšsēdētāju pēc NĪMAs prezidenta priekšlikuma ievēl Komisija un apstiprina NĪMAs Padome.

2.9. Komisijas priekšsēdētājam ir viens vietnieks, kurš izpilda priekšsēdētāja pienākumus pēc viņa rīkojuma vai prombūtnes laikā. Priekšsēdētāja vietnieku, pēc Komisijas priekšsēdētāja ierosinājuma, ievēl Komisija un apstiprina NĪMAs Padome.

2.10. Komisijas sēdes organizē un lietvedību veic atbildīgais sekretārs. Atbildīgo sekretāru ieceļ NĪMAs Padome. Atbildīgais sekretārs piedalās Komisijas sēdēs ar padomdevēja balstiesībām.

2.11. Komisija ir tiesīga pieņemt lēmumus, ja sēdē piedalās vairāk kā puse no visiem Komisijas locekļiem, tai skaitā ne mazāk kā puse NĪMAs ievēlētie pārstāvji.

Katram Komisijas loceklim ir tikai viena lēmējbalss. Komisija pieņem lēmumus ar balsu vairākumu. Balsīm sadaloties līdzīgi, izšķirošā ir Komisijas priekšsēdētāja (vietnieka) balss.

2.12. Komisijas sēdes tiek protokolētas; protokolu paraksta visi klātesošie Komisijas locekļi. Katram Komisijas loceklim, kurš nepiekrīt Komisijas lēmumam, ir tiesības pievienot protokolam savu atsevišķo viedokli rakstveidā vai pieprasīt, lai to fiksē protokolā.

Materiāli par Komisijas darbu glabājas pie atbildīgā sekretāra.

2.13. Komisija ir tiesīga pieņemt lēmumus:

2.13.1. par atļauju kārtot kvalifikācijas eksāmenu;

2.13.2. par kvalifikācijas piešķiršanu;

2.13.3. par licences izsniegšanu;

2.13.4. par atteikumu izsniegt licenci;

2.13.5. par izsniegtās licences anulēšanu;

2.13.6. par izsniegtās licences apturēšanu;

2.13.7. par izsniegtās licences atjaunošanu;

2.13.8. par izsniegtās licences derīguma termiņa pagarināšanu;

2.13.9. par atteikumu pagarināt izsniegtās licences derīguma termiņu;

2.13.10. citus ar licencēšanu saistītus lēmumus.

2.14. Komisija uz savu sēdi var uzaicināt personas, kuru jautājums tiek izskatīts, kā arī konsultantus — speciālistus ar padomdevēja tiesībām. Šīm personām nav balsstiesību.

2.15. Komisijai ir pienākums sniegt informāciju oficiālajā valsts laikrakstā par licenču piešķiršanu, anulēšanu vai apturēšanu.

2.16. Komisijai ir pienākums sniegt NĪMAi informāciju par Komisijas sēžu lēmumiem un licencēto personu sarakstus, bet NĪMAi ir tiesības tos publicēt.

2.17. NĪMA ir tiesīga ierosināt Komisijai apturēt vai anulēt licences darbību, ja tiek konstatēts rupjš vai atkārtots Latvijas Republikas likumu vai profesionālās Ētikas Kodeksa pārkāpums.

3. Pieteikuma iesniegšanas kārtība

3.1. Licenci var iegūt tikai rīcībspējīgas personas, kuras atbilst šādām prasībām:

3.1.1. ir Latvijas Republikas pilsoņi vai pastāvīgie iedzīvotāji un ir sasnieguši 18 gadu vecumu;

3.1.2. pārvalda valsts valodu atbilstoši Latvijas Republikas likumu prasībām;

3.1.3. ieguvušas vismaz vidējo izglītību;

3.1.4. sekmīgi nokārtojušas kvalifikācijas eksāmenu;

3.1.5. apņēmušās ievērot un pildīt profesionālās ‰tikas Kodeksu.

3.2. Ar licencējamo darbību nav tiesīgas nodarboties personas, kuras:

3.2.1. ir notiesātas krimināllietā par tīša nozieguma izdarīšanu un kurām nav dzēsta sodāmība vai saņemta reabilitācija;

3.2.2. tiesa ir atzinusi par maksātnespējīgiem parādniekiem.

3.3. Komisija var pieprasīt attiecīgajā Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas struktūrvienībā ziņas par licencēto personu un pretendentu sodāmību.

3.4. Personām, kuras vēlas iegūt licenci profesionālai darbībai nekustamā īpašuma tirgū, personīgi jāiesniedz Komisijai šādi dokumenti:

3.4.1. noteikta parauga iesniegums un aptaujas lapa (1. pielikums), kurā pretendents apliecina atbilstību šo Noteikumu prasībām;

3.4.2. izglītības apstiprinoša dokumenta noraksts;

3.4.3 divas fotokartiņas (3x4);

3.4.4 pase (uzrādot).

3.5. Pretendentiem ir tiesības iesniegt papildus dokumentus, kurus viņi uzskata par lietderīgiem un kas apliecina viņu teorētiskās zināšanas un profesionālo praksi.

3.6. Visiem iesniedzamajiem dokumentiem ir jābūt valsts valodā un tie jāiesniedz vienlaicīgi. Dokumentu tulkojumiem un norakstiem jābūt apliecinātiem likumdošanā noteiktā kārtībā.

3.7. Komisija pieteikumus pieņem katra mēneša pirmās un trešās nedēļas trešdienā.

3.8. Pieteikumus reģistrē Komisijas atbildīgais sekretārs iesniegšanas secībā speciālā reģistrācijas žurnālā.

3.9. Pieteikuma iesniedzējs ir atbildīgs par sniegto ziņu patiesību likumdošanā noteiktajā kārtībā.

4. Kvalifikācijas eksāmena un licences izsniegšanas kārtība

4.1. Kvalifikācijas eksāmenu ir jākārto visām personām, kuras pretendē uz licences saņemšanu.

4.2. Kvalifikācijas eksāmena kritērijus, jautājumus un kārtošanas noteikumus izstrādā NĪMAs Mācību atbalsta centrs, saskaņo ar Komisiju un apstiprina NĪMAs Padome.

4.3. Kvalifikācijas eksāmens notiek testējot rakstiskā veidā vai ar datora palīdzību. Eksāmena rezultāti tiek fiksēti protokolā.

4.4. Persona, kura nesekmīgi nokārtojusi kvalifikācijas eksāmenu, zināšanu pārbaudi var atkārtot ne ātrāk kā pēc viena mēneša.

4.5. Maksu par kvalifikācijas eksāmena kārtošanu apstiprina NĪMAs Padome pēc Mācību atbalsta centra priekšlikuma.

4.6. Lai materiāli un tehniski nodrošinātu Komisijas darbu, dokumentu noformēšanu un licences izgatavošanu NĪMAi ir tiesības iekasēt no pretendentiem maksu, kuras lielumu pamatojoties uz sastādīto tāmi nosaka NĪMAs Padome.

Licences izsniegšanas atteikuma gadījumā no pretendenta tiek ieturēti 20% no šajā punktā minētās maksas.

4.7. Pēc kvalifikācijas eksāmenu kārtošanas Komisija pieņem lēmumu par kvalifikācijas piešķiršanu un licences izsniegšanu vai par motivētu atteikumu, paziņojot par to pretendentam.

Atteikumu var pārsūdzēt likumā noteiktajā kārtībā.

4.8. Aģenta kvalifikāciju var iegūt personas:

4.8.1. kuras ir nokārtojušas kvalifikācijas eksāmenu ar atzīmi “apmierinoši”, “labi” vai “teicami”;

4.8.2. kuras atbilst 4.9.1. punktā minētajām prasībām, bet kvalifikācijas eksāmenu nokārtojušas ar atzīmi “apmierinoši”.

4.9. Māklera kvalifikāciju var iegūt:

4.9.1. personas, kuras ir apliecinājušas, ka ne mazāk kā vienu gadu ir kvalitatīvi veikušas tirdzniecību ar nekustamo īpašumu jebkurā uzņēmējdarbības (t. sk. individuālā darba) veidā un ir nokārtojušas kvalifikācijas eksāmenu ar atzīmi “labi” vai “teicami”;

4.9.2. šo Noteikumu kārtībā licencēti aģenti, kuri kvalifikācijas eksāmenu ir nokārtojuši ar atzīmi “labi” vai “teicami” un ne mazāk kā vienu gadu ir strādājuši licencētu mākleru vadībā.

4.10. Komisija ir tiesīga atlikt jautājuma izskatīšanu, ja iesniegtajos dokumentos nav pietiekamu ziņu jautājuma objektīvai izlemšanai, līdz nepieciešamo ziņu vai dokumentu saņemšanai.

4.11. Komisija ir tiesīga atteikt izsniegt licenci, ja konstatē, ka iesniegtajos dokumentos sniegtās ziņas ir nepatiesas.

4.12. Licenci izsniedz ne vēlāk kā 30 dienu laikā no pieteikuma reģistrācijas dienas, ja iesniegti visi šajos Noteikumos minētie dokumenti un sekmīgi nokārtots kvalifikācijas eksāmens.

4.13. Pēc Komisijas lēmuma pieņemšanas par licences piešķiršanu, lai to saņemtu, pretendentam ir 30 dienu laikā jāiesniedz Komisijai kvīts par noteiktās valsts nodevas samaksu un jāparaksta solījums ievērot profesionālās ‰tikas Kodeksu.

Ja pretendents nav izņēmis licenci noteiktajā laikā, Komisija ir tiesīga to anulēt.

4.14. Licence tiek izsniegta uz pieciem gadiem.

4.15. Licenci paraksta NĪMAs prezidents un Komisijas priekšsēdētājs.

4.16. Izsniegtās licences reģistrē cauršūtā, numurētā un apzīmogotā reģistrācijas žurnālā.

Dokumenti, uz kuru pamata izsniegta licence, tiek glabāti likumos noteiktajā kārtībā.

5. Licences pagarināšanas, apturēšanas un anulēšanas kārtība

5.1. Komisija ir tiesīga licenci pagarināt, pārreģistrējot to uz laiku līdz pieciem gadiem, ja licencētās personas darbība atbilst Latvijas Republikas likumiem un citiem tiesību aktiem, kā arī profesionālās ‰tikas Kodeksa un šo Noteikumu prasībām.

5.2. Komisija pagarina izsniegtās licences derīguma termiņu, pamatojoties uz personas iesniegumu, kas jāiesniedz Komisijā mēnesi pirms licences derīguma termiņa izbeigšanās. Licences derīguma termiņa pagarināšanai Komisija ir tiesīga pieprasīt iesniegt no jauna nepieciešamos dokumentus.

5.3. Komisija pārreģistrējot nomaina šo Noteikumu 4.9.2. punktā minēto aģentu licences par mākleru licencēm uz pieciem gadiem.

5.4. Pārreģistrētu licenci tās saņēmējam izsniedz pēc tam, kad viņš ir samaksājis valsts nodevu un sedzis visus ar licences izsniegšanu saistītos izdevumus.

5.5. Komisija ir tiesīga atteikt pagarināt, apturēt vai anulēt licences derīguma termiņu, ja tiek konstatēts, ka licences saņēmējs ir pārkāpis Latvijas Republikas likumus, citus tiesību aktus vai šo Noteikumu prasības, kā arī, ja licencētā persona apzinātas darbības vai nolaidības dēļ ir radījusi kaitējumus fiziskām vai juridiskām personām.

5.6. Komisija ir tiesīga anulēt licenci, ja tās saņēmējs gada laikā pēc licences saņemšanas nav uzsācis darbību nekustamā īpašuma tirgū vai, ja tiek konstatēts, ka dokumentos iesniegtās ziņas neatbilst patiesībai.

5.7. Komisija ir tiesīga apturēt licenci uz laiku līdz divpadsmit mēnešiem. Apturētās licences darbību Komisija atjauno pēc tam, kad persona ir novērsusi apturēšanas iemeslus.

Komisija anulē apturēto licenci, ja licencētā persona nav paziņojusi par licences apturēšanas cēloņu novēršanu.

5.8. Komisijas lēmumam par atteikumu pagarināt izsniegtās licences derīguma termiņu vai par izsniegtās licences anulēšanu vai apturēšanu jābūt argumentētam.

Par atteikumu pagarināt izsniegtās licences derīguma termiņu un par izsniegtās licences anulēšanu vai apturēšanu tās saņēmējs tiek informēts rakstiski ne vēlāk kā desmit dienas pēc šāda lēmuma pieņemšanas. Ieinteresētā persona ir tiesīga to pārsūdzēt likumā noteiktajā kārtībā.

5.9. Licences anulēšanas gadījumā persona var atkārtoti iesniegt pieteikumu vispārējā kārtībā, bet ne ātrāk kā sešus mēnešus pēc lēmuma pieņemšanas par anulēšanu.

5.10. Licences nozaudēšanas gadījumā Komisija atzīst to par spēkā neesošu. Par to nozaudētājam jāpublicē paziņojums oficiālajā valsts laikrakstā.

5.11. Jaunas licences saņemšanai nozaudētājam Komisijai jāuzrāda publicētais paziņojums, kvīts par noteiktās valsts nodevas samaksu un jāsedz visi ar licences izsniegšanu saistītie izdevumi.

Komisija izsniedz jaunu licenci, saglabājot nozaudētās licences derīguma termiņu.

6. Licencētās personas tiesības, pienākumi, atbildība un kontrole

6.1. Licencētā persona likumos noteiktajā kartībā un atbilstoši savai kvalifikācijai var patstāvīgi veikt tirdzniecību ar nekustamo īpašumu jebkurā uzņēmējdarbības (t. s. individuālā darba) veidā visā Latvijas Republikas teritorijā.

6.2. Licencēts mākleris ir tiesīgs patstāvīgi veikt sekojošas darbības:

6.2.1. slēgt starpniecības un darba līgumus;

6.2.2. darboties savā un citu personu vārdā;

6.2.3. saņemt par pakalpojumiem līgumā noteikto starpniecības maksu, kā arī pieņemt drošības naudu saskaņā ar starpniecības nosacījumiem;

6.2.4. sniegt nepieciešamās konsultācijas citām personām visos ar nekustamo īpašumu saistītajos jautājumos;

6.2.5. organizēt darījuma noslēgšanu citu personu interesēs;

6.2.6. organizēt izsoles;

6.2.7. izmantot savu licenci reklāmas nolūkā;

6.2.8. veikt citas darbības, kas nav aizliegtas ar likumdošanas aktiem.

6.3. Licencēts aģents ir tiesīgs veikt savu darbību nekustamā īpašuma tirgū tikai licencēta māklera uzdevumā un vārdā uz pilnvaras pamata.

6.4. Licencēts mākleris ir tiesīgs lietot personīgo zīmogu, kas izgatavots pēc NĪMAs Padomes apstiprināta parauga un reģistrēts Komisijas speciālā žurnālā.

6.5. Licencētai personai ir tiesības uz līguma pamata ar klientu savstarpēji vienoties par atalgojumu un pēc attiecīgā starpniecības pakalpojuma izpildes vai pēc darījuma pilnīgas veikšanas saņemt no klienta samaksu saskaņā ar līguma nosacījumiem, nomaksājot likumdošanā paredzētos nodokļus.

6.6. Licencēts aģents vai mākleris, veicot savus profesionālos pienākumus, nav tiesīgs vienlaicīgi sastādīt arī attiecīgā nekustamā īpašuma vērtēšanas aktu. Ja klients vēlas saņemt šādu vērtējuma aktu, jāpieaicina licencēts nekustamā īpašuma vērtētājs.

6.7. Licencētai personai ir pienākums ievērot profesionālās Ētikas Kodeksu.

6.8. Licencētai personai, sniedzot savus profesionālos pakalpojumus, jāgarantē kompetence un godīga attieksme pret klientu.

Licencētā persona ir personīgi atbildīga par tiešiem zaudējumiem, kas radušies klientam vai trešajai personai, ja licencēta persona savas darbības ietvaros apzināti vai nolaidības dēļ nav izpildījusi līguma saistības.

6.9. Licencētai personai jāievēro konfidencialitāte attiecībā uz informāciju par klientu. Viņa nedrīkst šo informāciju izmantot vai atklāt bez klienta piekrišanas, izņemot gadījumus, kad viņai ir tiesības vai pienākums to darīt saskaņā ar likumu prasībām vai tiesas lēmumu.

6.10. Licencētai personai, veicot individuālo darbu nekustamā īpašuma tirgū, jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu inspekcijā.

Pretējā gadījumā izsniegtā licence tiek anulēta.

6.11. Licencētai personai jāpiedalās NĪMAs organizētajos profesionālās kvalifikācijas paaugstināšanas semināros (kursos).

6.12. Licencētā persona ir atbildīga par licences izmantošanu. Licenci aizliegts nodot lietošanai citām personām.

6.13. Ja Latvijas Republikas likumdošanas izmaiņas rezultātā tiek mainīti šajos Noteikumos ietvertie aģenta un māklera profesionālās darbības licencēšanas noteikumi, tad licencētai personai likumā paredzētā laikā ir jāiesniedz Komisijai dokumenti par atbilstību jaunām prasībām; pretējā gadījumā licence tiek anulēta.

6.14. Licencētā persona ir atbildīga par Latvijas Republikas likumu, šo Noteikumu un citu tiesību aktu prasību ievērošanu.

6.15. Licencētas personas darbības pārbaudi var veikt Komisijas locekļi vai citas personas, kuras ir speciāli pilnvarojusi NĪMAs Padome. Katru pārbaudi jāveic vismaz trim cilvēkiem, no kuriem vismaz vienam ir jāpārstāv Komisija. Par licencētās personas darbības pārbaudes rezultātiem tiek sastādīts akts, kuru paraksta visi pilnvarotie pārbaudītāji. Sastādīto aktu izskata nākošajā Komisijas sēdē.

Latvijas nekustamā īpašuma aģentu un mākleru asociācijas prezidents G.Segliņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!