• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministra atbilde. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.1996., Nr. 15/16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38714

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas ziņas

Vēl šajā numurā

30.01.1996., Nr. 15/16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministra atbilde

Dokuments nr.247a

Par likuma “Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem” pārejas noteikumu izpildi

Latvijas Republikas Saeimai

Atbildot uz Saeimas frakcijas “Latvijai” jautājumiem par likuma “Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem” pārejas noteikumu izpildi, sniedzam šādu atbildi:

1. Vēršam Jūsu uzmanību uz minētā likuma Pārejas noteikumu 1.punkta 1.apakšpunktā minēto termiņu — 1995.gada 31.decembri, kas attiecas tikai uz jauna parauga politiski represētās personas apliecību izstrādi un apstiprināšanu, nodrošinot apliecību izgatavošanu un nosakot termiņu, kurā veicama politiski represēto personu pārreģistrācija un līdz kuram ir derīgas pašreizējā parauga politiski represēto personu apliecības. Šis termiņš neattiecas uz tālāk Pārejas noteikumu 1.punkta attiecīgajos apakšpunktos Ministru kabinetam uzdotajiem uzdevumiem.

2. Pārejas noteikumu 1.punkta 1.apakšpunktā minēto uzdevumu izpildi Ministru kabinets uzdeva Tieslietu ministrijai, kura kopīgi ar Latvijas Politiski represēto apvienības pārstāvjiem izstrādāja Ministru kabineta noteikumu projektu “Politiski represēto personu apliecību izsniegšanas, uzskaites un izmantošanas kārtība”. 1995.gada 26.oktobrī valsts sekretāru sanāksmē bija nolemts nosūtīt šo noteikumu projektu saskaņošanai ar ieinteresētajām ministrijām un Pašvaldību savienību. Atzinumos bija izteikti priekšlikumi tādu apliecību izgatavošanai, kuru tehniskais risinājums maksimāli novērstu šo dokumentu viltošanas iespējas, jo politiski represētajām personām valsts garantē atvieglojumus civilo, ekonomisko un sociālo tiesību jomā.

3. Atbildot iz 1.jautājumu, paskaidrojam, ka:

Politiski represētās personas atgūst mantu vai saņem par to kompensāciju tad, kad tām ir noteikts politiski represētās personas statuss. Arī netieši politiski represētajām personām tiek piešķirts politiski represētās personas statuss saskaņā ar 1995.gada 12.aprīļa likumu “Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem”.

Šīm personām atjauno īpašuma tiesības uz namīpašumiem, uzņēmumiem (ja tie ir atdodami natūrā) saskaņā ar likumiem “Par namīpašumu atdošanu likumīgajiem īpašniekiem”, “Par namīpašumu denacionalizāciju Latvijas Republikā”, nolikumu “Par kārtību, kādā atdodama manta vai atlīdzināma tās vērtība personām, kuru administratīvā izsūtīšana no Latvijas PSR atzīta par nepamatotu”, īpašuma tiesības uz zemi tiek atjaunotas saskaņā ar zemes reformas likumiem. Likumā “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” 7., 9.un 12.pantā paredzēti atvieglojumi politiski represētajām personām.

Mantas kompensācija šīm personām paredzēta arī likumā “Par privatizācijas sertifikātiem” 15.pantā.

Taču tiesību aktu projektus, kas reglamentēs kārtību, kādā tiks realizēta īpašumu atgūšana vai to kompensācija, varēs sagatavot, ņemot par pamatu 1996.gada budžetā izdalītos līdzekļus.

4. Atbildot uz 2.jautājumu, paskaidrojam, ka:

Tikai pēc politiski represēto personu pārreģistrācijas būs iespējams konstatēt personu skaitu, kuras 1948.—1949.gadā tika apliktas ar pa-augstinātiem nodokļiem un nodevām, kam sekoja mantas atņemšana un izlikšana no mājām vai dzīvokļiem. Taču vēršam Jūsu uzmanību uz to, ka likuma Pārejas noteikumu 3.apakšpunktā dotais uzdevums ietver sevī ārkārtīgi plaša personu loka apzināšanu, kā arī termina “paaugstināti nodokļi un nodevas” skaidrojumu.

5. Atbildot uz 3.jautājumu, paskaidrojam, ka:

1996.gada budžeta projektā ir paredzēti 2 milj.Ls kompensāciju izmaksai reabilitētajām personām. Bez tam Satiksmes ministrijai ir ieplānota dotācija 280 tūkst.Ls apmērā transporta atvieglojumu nodrošināšanai politiski represētajām personām.

6. Atbildot uz 4.jautājumu, paskaidrojam:

Ņemot vērā, ka līdzekļi šādu apliecību izgatavošanai 1995.gada budžetā netika izdalīti, kopējā apspriedē tika nolemts atlikt šo apliecību izgatavošanu līdz 1996.gada budžeta pieņemšanai.Tieslietu ministrijas sagatavotajā noteikumu projektā, kuru š.g.8.janvārī apsprieda Ministru kabineta Valsts un sociālo lietu komiteja, paredzēts, ka apliecību izgatavošanu un politiski represēto personu uzskaiti valsts mērogā nodrošina Iekšlietu ministrija. Šo uzdevumu veikšanai, ieskaitot izdevumus apliecību izgatavošanai, nepieciešami Ls 100 000 . Pēc šādu līdzekļu piešķiršanas jauno apliecību izniegšana būtu iespējama laika posmā no š.g.1.jūlija līdz 31.decembrim.

Izskatot un apstiprinot 1996.gada budžeta projektu, lūdzam izvērtēt, vai jauna parauga politiski represētās personas apliecību izstrāde un apstiprināšana un politiski represēto personu pārreģistrācija ir iekļaujama prioritāšu sarakstā, attiecīgi izdalot šim mērķim nepieciešamos līdzekļus.

1996. gada 23. janvārī Tieslietu ministrs Dz.Rasnačs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!