• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1996. gada 5. janvāra noteikumi Nr. 10 "Grozījumi likumā "Par akciju sabiedrībām"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.01.1996., Nr. 5 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38461

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.11

Grozījumi likumā "Par sabiedrībām ar ierobežotu atbildību"

Vēl šajā numurā

11.01.1996., Nr. 5

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 10

Pieņemts: 05.01.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi nr. 10

Rīgā 1996.gada 5.janvārī (prot. nr.2, 6.§)

Grozījumi likumā “Par akciju sabiedrībām”

Izdoti Satversmes 81.pantā noteiktajā kārtībā

Izdarīt likumā “Par akciju sabiedrībām” (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1993, 24./25.nr.; Latvijas Vēstnesis, 1994, 96., 149.nr.; 1995, 139.nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt 1.pantu ar sesto daļu šādā redakcijā:

“6. Valsts akciju sabiedrību dibināšanu un darbību regulē šis likums, likums “Par valsts un pašvaldību uzņēmumu pārveidošanu statūtsabiedrībās” un saskaņā ar tiem izdotie normatīvie akti.”

2. 21.pantā:

2.1. papildināt otro daļu ar 4.punktu šādā redakcijā:

“4) fondu biržā kotētus vērtspapīrus.”;

2.2. izteikt sesto daļu šādā redakcijā:

“6. Akciju sabiedrībā ieguldītās ķermeniskās lietas, intelektuālais īpašums un fondu biržā kotētie vērtspapīri kļūst par sabiedrības īpašumu.”;

2.3. papildināt pantu ar devīto daļu šādā redakcijā:

“9. Ar fondu biržā kotētiem vērtspapīriem var samaksāt ne vairāk kā 30 procentu no akciju sabiedrības pamatkapitāla.”

3. Papildināt 35.pantu ar 5.punktu šādā redakcijā:

“5) iegūst akcijas, kas veido valdes rezervi, atpērkot tās no valdes locekļiem. Šīs akcijas sabiedrība realizē no jauna ievēlētajiem valdes locekļiem.”

4. Papildināt 39.pantu ar 4.punktu šādā redakcijā:

“4) aizstājot akciju sabiedrības parādus ar sabiedrības akcijām.”

5. Papildināt likumu ar 41.1 pantu šādā redakcijā:

“41.1 pants. Pamatkapitāla palielināšana, aizstājot akciju sabiedrības parādus ar sabiedrības akcijām

1. Ja akciju sabiedrības pamatkapitālu palielina, aizstājot akciju sabiedrības parādus ar akcijām, pamatkapitālā ieskaita tos parādus, kurus ir izvēlējusies akciju sabiedrība un kuru aizstāšanai ar akcijām rakstisku piekrišanu devuši izvēlētie kreditori.

2. Šajā gadījumā akciju sabiedrība slēgtā emisijā izlaiž papildu akcijas, kuras nodod attiecīgajiem kreditoriem.

3. Šajā pantā paredzētajā veidā pamatkapitālu var palielināt tikai pēc tam, kad iepriekšējais akciju laidiens ir pilnībā samaksāts. Uzņēmumu reģistrs var atļaut palielināt pamatkapitālu, ja iepriekšējais akciju laidiens vēl nav pilnībā samaksāts (līdz 10 procentiem no laidiena vērtības). Publiskajai akciju sabiedrībai šādu atļauju var dot Vērtspapīru tirgus komisija.

4. Palielināt pamatkapitālu šajā pantā paredzētajā veidā nedrīkst, ja kreditoru saistības vairāk nekā divas reizes pārsniedz akciju sabiedrības pašas kapitālu. Sabiedrības pašas kapitālam jābūt pozitīvam.”

6. 42.pantā:

6.1. svītrot pirmās daļas pirmajā teikumā vārdus “ar papildu kapitāla iesaistīšanu”;

6.2. izteikt otrās daļas 6.punktu šādā redakcijā:

“6) paziņojumu par agrāk izlaisto akciju pilnīgu samaksu vai šā likuma 40.panta otrajā daļā un 41.1 panta otrajā daļā minētajos gadījumos paziņojumu par to, kādas iemaksas pamatkapitālā vēl nav izdarītas un kādēļ tās nav izdarītas, bet publiskās akciju sabiedrības valdei — šajos pašos pantos paredzēto Vērtspapīru tirgus komisijas atļauju;”.

7. Papildināt 43.panta pirmo daļu ar šāda satura tekstu:

“Ja pamatkapitālu palielina, pārveidojot daļu no sabiedrības uzkrātā kapitāla par tās pamatkapitālu, pārveidojot izlaistās obligācijas par akcijām un aizstājot akciju sabiedrības parādus ar akcijām, laidiena noteikumos nav jānorāda šā panta pirmās daļas 6., 7., 8. un 10.punktā minētās ziņas.”

8. Izteikt 44.panta nosaukumu šādā redakcijā:

“44.pants. Jaunā laidiena akciju nominālvērtība un pārdošanas cena, iesaistot papildu kapitālu”.

9. Izteikt 45.panta nosaukumu šādā redakcijā:

“45.pants. Parakstīšanās uz jaunā laidiena akcijām, iesaistot papildu kapitālu”.

10. Izteikt 46.panta nosaukumu šādā redakcijā:

“46.pants. Pirmpirkuma tiesības uz jaunajām slēgtās emisijas akcijām, iesaistot papildu kapitālu”.

11. Aizstāt 61.panta trešajā daļā skaitli “34” ar skaitli “36”.

12. Izteikt 94.pantu šādā redakcijā:

“94.pants. Akciju sabiedrības atzīšana par neesošu

1. Katram akcionāram, akciju sabiedrības padomei, valdei, revīzijas komisijai vai revidentam, kā arī Uzņēmumu reģistram un prokuratūrai ir tiesības celt tiesā prasību atzīt akciju sabiedrību par neesošu šādos gadījumos:

1) ja akciju sabiedrības statūti ir pretrunā ar šā likuma prasībām;

2) ja tiesiskās attiecības, uz kurām pamatojas akciju sabiedrības dibināšana, ir apstrīdamas atbilstoši likumu prasībām.

2. Bezpeļņas organizācijai valsts akciju sabiedrībai “Privatizācijas aģentūra” attiecībā uz valsts īpašumu, kā arī pilsētas domei, rajona padomei vai pagasta padomei attiecībā uz savu īpašumu ir tiesības celt tiesā prasību atzīt akciju sabiedrību par neesošu šā panta pirmās daļas 2.punktā minētajā gadījumā, ja akciju sabiedrība izveidota, veicot privatizāciju.

3. Prasību atzīt akciju sabiedrību par neesošu var celt:

1) šā panta pirmās daļas 1.punktā minētajā gadījumā — visu laiku, kamēr attiecīgās akciju sabiedrības statūti neatbilst likumu prasībām;

2) šā panta pirmās daļas 2.punktā minētajā gadījumā — divu gadu laikā pēc akciju sabiedrības reģistrācijas Uzņēmumu reģistrā, ja akciju sabiedrība nav izveidota, veicot privatizāciju;

3) šā panta pirmās daļas 2.punktā minētajā gadījumā — sešu gadu laikā pēc akciju sabiedrības reģistrācijas Uzņēmumu reģistrā, ja akciju sabiedrība izveidota, veicot privatizāciju.

4. Ja prasību atzīt akciju sabiedrību par neesošu ceļ akcionārs, akciju sabiedrības padome, valde, revīzijas komisija vai revidents, piemērojami šā likuma 63.panta ceturtās un piektās daļas noteikumi.

5. Ja prasību atzīt akciju sabiedrību par neesošu ceļ bezpeļņas organizācija valsts akciju sabiedrība “Privatizācijas aģentūra”, pilsētas dome, rajona padome, pagasta padome, Uzņēmumu reģistrs vai prokuratūra, tad tas darāms Latvijas civilprocesa kodeksā noteiktajā kārtībā un minētās institūcijas ir atbrīvotas no valsts nodevu samaksas šajās lietās.

6. Akcionāru pilnsapulcei ir tiesības novērst trūkumus akciju sabiedrības statūtos, izdarot tajos grozījumus šajā likumā noteiktajā kārtībā, ja prasība tiek celta šā panta pirmās daļas 1.punktā minētajā gadījumā.

7. Ja tiesa pieņem nolēmumu par akciju sabiedrības atzīšanu par neesošu, Uzņēmumu reģistrs uzsāk akciju sabiedrības likvidācijas procesu, un tam piemērojami šā likuma 91.panta noteikumi.

8. Ja akciju sabiedrību atzīst par neesošu, juridiskie darījumi, kas tās vārdā noslēgti ar trešajām personām, paliek saistoši.”

Ministru prezidents A.Šķēle

Ekonomikas ministrs G.Krasts

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!