• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vēsturiskais gobelēns atgriežas mājās, Tēvzemē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.1995., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38321

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Vislielāko uzmanību izraisīja Austrumu akcents"

Vēl šajā numurā

20.12.1995., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vēsturiskais gobelēns atgriežas mājās, Tēvzemē

Šoruden Valsts prezidenta kanceleja no Bostonas saņēma neparastu vēstuli: pēc savas mātes Zinaidas Zāgaras ierosinājuma Gunārs Zāgars izteica vēlēšanos uzdāvināt Latvijas tautai vēsturisku paklāju, ko pēc mākslinieka Anša Cīruļa meta četrdesmito gadu sākumā darinājusi Latvijas Sieviešu nacionālā līga (augšējā attēlā).

Paklāja izmēri ir apmēram 3 reiz 4,5 metri, tā augšdaļā — gadaskaitlis 1941, apakšdaļā — burti LSNL un zem tiem vārds LATVIJA. Zāgara kunga iecere — paklāju nodot Valsts prezidentam Guntim Ulmanim, lai šo mākslas darbu novietotu Rīgas pilī.

Piedāvājums ar pateicību tika pieņemts, Gunārs Zāgars speciāli ieradās Rīgā (pirmo reizi pēc dzimtenes atstāšanas 1944.gadā) un vakar, 19.decembrī, klātesot Valsts prezidentam Guntim Ulmanim, savas ģimenes īpašumu uzdāvināja Latvijai.

G.Zāgars prezidentam un žurnālistiem pastāstīja, ka, Sarkanajai Armijai tuvojoties Rīgai, vecāki 1944.gadā devušies bēgļu gaitās, viņam toreiz bijuši tikai 8 gadi. Viņu ģimene vispirms nonākusi Čehoslovakijā, vēlāk apmetusies Savienotajās Valstīs. No vecāku paglābtajiem četriem paklājiem un vairākām gleznām lielāko daļu nācies pārdot, lai grūtākajā laikā varētu izdzīvot, bet šis paklājs ticis īpaši glabāts.

Diemžēl Gunāram Zāgaram nav informācijas, kurā darbnīcā paklājs gatavots, kam tas bijis paredzēts, kā tas nonācis vecāku īpašumā. Mulsina gadaskaitlis — 1941, kad droši vien Latvijā atklāti šādu mākslas darbu nebija iespējams darināt. Varbūt kāds par šo paklāju var sniegt ziņas?

Valsts prezidents Guntis Ulmanis sirsnīgi pateicās Gunāram Zāgaram, piebilstot, ka pat pēc gariem gadiem daudzas lietas mēdz atgriezties tajās vietās, kurām tās radītas. Varbūt paklājs atkal ir mājās?

Valsts prezidenta preses dienests, K.G.

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!