• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zviedrijas dāvinājums Latvijas robežsargiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.1995., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38320

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mantojumu ziņas

Vēl šajā numurā

20.12.1995., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zviedrijas dāvinājums Latvijas robežsargiem

Pirmdien, 18.decembrī, Aizsardzības ministrijas Nacionālo bruņoto spēku Robežapsardzības spēku štābā tika pasniegta Zviedrijas valdības dāvana mūsu robežsargiem. Svinīgajā pasākumā piedalījās Robežapsardzības spēku komandieris pulkvežleitnants Leonīds Lasmanis, RS štāba priekšnieks, komandiera vietnieks pulkvežleitnants Gunārs Dāboliņš, RS Sabiedriskās informācijas daļas priekšnieks virsleitnants Jānis Ļjahs, RS Sakaru nodaļas priekšnieks majors Juris Paturskis, Latvijas robežu drošības atklātā atbalsta fonda "Patriots" viceprezidents Voldemārs Atis, Zviedrijas Aizsardzības vēstniecības institūta vecākais analītiķis Lennarts Johansons, Zviedrijas krasta apsardzes administrācijas komunikāciju eksperts Kurts Ulle Andersons. Viņi pārstāvēja Zviedrijas valdību.

Pēc tam notika preses konference, kurā žurnālisti tika informēti par Zviedrijas valdības palīdzību Latvijas robežsargiem.

RS komandieris L.Lasmanis teica, ka Zviedrijas valdība sniedz palīdzību Latvijas robežsargiem kopš 1993.gada. Tad Zviedrijas valdība un Latvijas Aizsardzības ministrija izstrādāja kopīgu plānu Latvijas austrumu robežas nostiprināšanai. Šīs programmas ietvaros Latvijas robežsargiem tiek sniegta ilgtermiņa palī- dzība.

Zviedrijas valdības pārstāvis Lennarts Johansons sacīja: "Es priecājos atkal būt Rīgā, just Latvijas robežsargu viesmīlību un Zviedrijas valdības uzdevumā nodot mūsu dāvinājumu. Mēs Latvijas robežsargiem esam arī dāvinājuši datorus un sakaru līdzekļus. Jau agrāk Zviedrijas valdība piešķīra Latvijas krasta apsardzes kuģus, palīdzēja izveidot jūras krasta radiolokācijas iekārtu ar datoru aprīkojumu un jūras glābšanas un meklēšanas dienesta centru.

Zviedrijai sauszemes robežas ir tikai ar Norvēģiju un Somiju. Šīs robežas ir pieteikami drošas, tādēļ netiek apsargātas. Lielu daļu Zviedrijas teritorijas ieskauj Baltijas jūra, tāpēc Zviedrijā ir izveidota spēcīga krasta apsardze. Tomēr šīs Skandināvijas valsts valdība un sabiedrība saprot, ka Latvijai, kas savu valstisko neatkarību atguvusi tikai pirms dažiem gadiem, ir ļoti svarīgi nosargāt savas robežas, apkarot kontrabandu un nelegālo imigrāciju. Šajā aspektā īpaši svarīga ir Latvijas austrumu robeža. Tādēļ Zviedrijas valdības sniegtā palīdzība Latvijai ir un būs domāta tieši jūsu valsts austrumu robežas nostiprināšanai, konkrēti — Ludzas, Viļakas un Daugavpils robežsargu bataljoniem.

Zviedrijas valdība dāvina Latvijas robežsargiem apmēram 100 sistēmas "Motorola" rācijas, bāzes staciju un citas tehniskas iekārtas. Šī dāvinājuma vērtība naudas izteiksmē ir apmēram 400 000 ASV dolāru. Bet kopš 1993.gada Latvijas robežsargiem sniegtās Zviedrijas valdības palīdzības vērtība naudas izteiksmē ir apmēram 600 000 ASV dolāru."

"Latvijas Vēstneša" pārstāvis Lennartam Johansonam vaicāja: "Kāds kopumā ir jūsu iespaids par Latvijas robežsargiem?"

L.Johansons atbildēja: "Ar Latvijas robežsargu dienestu esmu iepazinies vairākkārt. Domāju, ka Latvijas robežsargi, ņemot vērā jūsu valsts trūcīgos materiālos resursus un citas problēmas, ir padarījuši ļoti daudz. Zviedrijas valdība uzskata, ka Latvijas robežsargi ir savai valstij uzticīgi, visumā labi profesionāli sagatavoti un ļoti labi veic savu darbu. Domāju, ka Latvijas robežsargiem ir visas iespējas pilnveidot savu darbu, īpaši nelegālo imigrantu apkarošanā, kuri Latviju izmanto kā tranzīta zemi ceļā uz Skandināvijas valstīm. Tādēļ Zviedrijas valdība arī turpmāk iespēju robežās sniegs materiālo palīdzību Latvijas robežsargiem."

RS Sakaru nodaļas priekšnieks J.Paturskis informēja, ka, pateicoties Zviedrijas dāvinātajām tehniskajām iekārtām, ievērojami uzlabosies robežsargu operatīvais darbs, kā arī būs iespējams ātri sazināties ar citām tiesību sargāšanas un drošības struktūrām.

RS komandieris L.Lasmanis un RS štāba priekšnieks, komandiera vietnieks G.Dāboliņš sirsnīgi pateicās fondam "Patriots", kas apmaksāja vairāku Zviedrijas dāvināto sakaru iekārtu uzstādīšanas darbus.

Viesturs Avots,

"LV" nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!