• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saņemot "Pasaules taisnprātīgo" apbalvojumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.1995., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38316

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vācbaltiešu dāvana

Vēl šajā numurā

20.12.1995., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saņemot "Pasaules taisnprātīgo" apbalvojumu

Vakar, 19.decembrī, Saeimas nama Baltajā zālē Izraēlas vēstniece Latvijas Republikā Tova Hercla pasniedza Izraēlas "Pasaules taisnprātīgo" apbalvojumu cilvēkiem, kas izglābuši ebrejus holokausta laikā. Persona, kurai tiek piešķirts "Pasaules taisnprātīgo" goda nosaukums, saņem medaļu, kurā iegravēts tās vārds. Šo cilvēku vārdi tiek ierakstīti arī taisnprātīgo godināšanas sienā Jeruzalemē. Medaļu veidojis Natans Karps, un tā simbolizē Talmudā teikto: "Tas, kas ir izglābis kaut vienu dzīvību, ir izglābis visu pasauli."

"Pasaules taisnprātīgo" apbalvojumu pasniedza:

Pjotram Ignatjevam un Varvarai, viņu meitai Efrosinijai Petrovai un vīram Fedotam Petrovam (abus apbalvojumus saņēma E.Petrovas meita Iraida Zelubina);

Annai Ozoliņai un Eduardam, dēliem Jānim un Voldemāram (apbalvojumu saņēma Jāņa Ozoliņa sieva Erna Ozoliņa);

Leokādijai Škerškānei (saņēma apbalvojumu personīgi);

Sergejam Trofimovam un Vasai, meitai Stepanidai (saņēma meitas dēls);

Vilim Zvaigznem (apbalvojumu saņēma dēls un meita: Dagmāra Riekstiņa un Elmārs Zvaigzne);

Margaretai Klebais (uz apbalvojuma pasniegšanas ceremoniju nevarēja ierasties veselības stāvokļa dēļ) un viņas māsai Aleksandrai (mirusi).

Apbalvojumu pasniegšanas ceremonijā uzrunu teica Saeimas priekšsēdētāja Ilga Kreituse. Viņa bilda: — Jūsu ekselence, cienītās dāmas un godātie kungi, godātie klātesošie!

Man ir liels gods sveikt jūs šodien Saeimas nama Baltajā zālē un piedalīties Izraēlas "Pasaules taisnprātīgo" apbalvojuma pasniegšanas ceremonijā. Jums un jūsu ģimenēm, kā arī tiem cilvēkiem, kuriem jūs un jūsu radinieki ir snieguši palīdzību dzīves izšķirošajā brīdī, nedomājot par sevi, šī ir ļoti nozīmīga diena. Diemžēl daudzi nav sagaidījuši šo brīdi, bet labie darbi vienmēr atbalsojas cilvēku sirdīs, atrod ceļu atpakaļ pie bērniem un mazbērniem.

Šajā sarežģītajā laikā, kad mums neklājas viegli, svarīgi ir nezaudēt trīs galvenās cilvēka dzīves pamatvērtības — ticību, cerību, mīlestību. Ar šo domu sirdī es aicinu Viņas ekselenci Izraēlas vēstnieci Tovu Herclu pasniegt "Pasaules taisnprātīgo" apbalvojumu tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri grūtās situācijās prata pieņemt vienīgo pareizo lēmumu — palīdzēt līdzcilvēkam.

Apbalvojumu pasniegšanas ceremonijā runāja arī Izraēlas vēstniece Latvijā Tova Hercla un Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Antons Seiksts.

Savukārt Viļa Zvaigznes dēls Elmārs dalījās atmiņās par tēvu, kurš glāba ebrejus, slēpdams viņus kāda Dzirnavu ielas nama pagrabā. "Tēva dzīves vadmotīvs bija palīdzēt līdzcilvēkiem," teica E.Zvaigzne.

Attēlos: Uz svinīgo ceremoniju uzaicinātie (1. attēlā), Leokādija Škerškāne un vēstniece Tova Hercla (2. attēlā), vēstniece Tova Hercla, tulkotāja un Saeimas priekšsēdētāja Ilga Kreituse (3. attēlā), nozīmīgajā reizē klāt bija Tova Hercla, Ilga Kreituse, Saeimas sekretārs Imants Daudišs, Saeimas komisijas priekšsēdētājs Antons Seiksts, Saeimas Ārzemju biroja vadītāja Inese Pētersone (4. attēlā).

Saeimas preses dienests

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!