• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Satiksmes ministrijas 1995. gada 6. novembra pavēle Nr. 137 "Par Sertifikācijas komisijas iecelšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.11.1995., Nr. 184 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38118

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finansu ministrijas paziņojumi

Par Latvijas valsts īstermiņa iekšējā aizņēmuma parādzīmju izlaišanu

Vēl šajā numurā

28.11.1995., Nr. 184

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Satiksmes ministrija

Veids: pavēle

Numurs: 137

Pieņemts: 06.11.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MINISTRIJU DOKUMENTI

Satiksmes ministrijas pavēle nr.137

1995. gada 6. novembrī

Par Sertifikācijas komisijas iecelšanu

Sakarā ar likuma “Par telekomunikācijām” 4. pantu pavēlu:

1. Apstiprināt pievienotos “Noteikumus par telekomunikāciju līdzekļu obligāto sertifikāciju”, kas saskaņoti ar Ārlietu, Ekonomikas, Finansu, Tieslietu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības un Zemkopības ministrijām.

2. Uzdot Sakaru departamentam līdz šā gada 25. novembrim izstrādāt un apstiprināt nolikumu “Telekomunikāciju līdzekļu sertifikācijas procedūra”.

3. Iecelt komisiju telekomunikāciju līdzekļu sertifikācijas procedūras organizēšanai un lēmumu pieņemšanai par sertifikātu piešķiršanu šādā sastāvā:

Priekšsēdētājs:

Ā.Jākobsons — Sakaru departamenta direktora vietnieks

Locekļi:

1. E.Pildava — Sakaru departamenta vec.referente

2. G.Lauks — Rīgas Tehniskās universitātes Telekomunikāciju institūta direktors

3. J.Siliņš — “Newbridge” ģenerāldirektors Baltijas valstīs

4. J.Strīpnieks — Nacionālās standartizācijas un metroloģijas centra direktors

5. K.Bogens — Valsts Elektrosakaru inspekcijas direktors

6. A.Čerņakovs — “Lattelekom” Tehnisko pakalpojumu centra direktors

 

Piezīme. G.Lauka, J.Siliņa, J.Strīpnieka un A.Čerņakova piedalīšanās komisijā saskaņota ar atbilstošo struktūru vadītājiem.

4. Nepieciešamības gadījumā komisija tiesīga pieaicināt savā darbā ekspertus — speciālistus tehnikas, ekonomikas un citos jautājumos, lai labāk izvērtētu aparatūras atbilstību vietējā tīkla prasībām.

5. Sertifikācijas komisijai:

5.1. līdz šā gada 30. novembrim publicēt “Latvijas Vēstnesī” paziņojumu par komisijas darba sākumu un pieteikumu pieņemšanu Latvijas sertifikāta iegūšanai,

5.2. nodrošināt iesniegumu izskatīšanu un sertifikātu izsniegšanu atbilstoši “Noteikumiem par telekomunikāciju līdzekļu obligāto sertifikāciju” un nolikumam “Telekomunikācijas līdzekļu sertifikācijas procedūra”.

Satiksmes ministrs A. Gūtmanis

Noteikumi par telekomunikāciju līdzekļu obligāto sertifikāciju

Apstiprināti ar satiksmes ministra

1995. gada 6. novembra pavēli nr. 137

Sastādīti saskaņā ar LR likuma

“Par telekomunikācijām” 4. pantu

Termins: Telekomunikāciju līdzekļi — publiskajiem telekomunikāciju tīkliem (t.sk. mobilajiem) pieslēgtā gala aparatūra (termināli), tas ir, telefona aparāti (arī mobilie), telegrāfa aparāti, direktoru un dispečeru pultis, datu pārraides iekārtas, faksi, modēmi, autoatbildētāji, trauksmes devēji, signalizācijas iekārtas, privātās automātiskās telefonu centrāles, privātie tīkli u.c.

1. Šie noteikumi nosaka veicamo pasākumu kompleksu, kas nodrošinās Latvijas Republikā realizējamo telekomunikāciju līdzekļu atbilstības sertifikāciju par to derīgumu izmantošanai Latvijas Republikas publiskajos telekomunikāciju tīklos un to atbilstību rādītājiem, kas garantē drošību un nekaitīgumu cilvēka dzīvībai, veselībai un videi.

2. Lai nodrošinātu atbilstību rādītājiem, kas garantē publisko telekomunikāciju tīklu aizsardzību no neatbilstošu telekomunikāciju līdzekļu pieslēgumiem, un lai nodrošinātu sakaru pakalpojumu kvalitāti, obligātajai sertifikācijai ir pakļauti visi Latvijas Republikā ražotie un arī no ārzemēm ievestie telekomunikāciju līdzekļi.

3. Satiksmes ministrijas Sakaru departaments sagatavo un departamenta direktors apstiprina nolikumu “Telekomunikāciju līdzekļu sertifikācijas procedūra”.

4. Telekomunikāciju līdzekļu obligāto sertifikāciju par to atbilstību izmantošanai Latvijas Republikas publiskajos telekomunikāciju tīklos un atbilstību Eiropas Savienības direktīvu 73/23 EEC, 89/336 EEC, 91/263 EEC prasībām nodrošina Satiksmes ministrijas “Telekomunikāciju līdzekļu sertifikācijas komisija”, kas organizēta un akreditēta atbilstoši Latvijas standartam LVS EN 45011.

5. Sertifikācijas komisija uz akreditētas testēšanas laboratorijas telekomunikāciju līdzekļa pārbaudes protokola pamata mēneša laikā izsniedz:

5.1. atbilstības sertifikātu par telekomunikāciju līdzekļa atbilstību Latvijas Republikas publisko telekomunikāciju tīklu tehniskajām un ekspluatācijas prasībām un rādītājiem;

5.2. uz Latvijas Republikā reģistrēta uzņēmuma iesniegtās ražotāja deklarācijas (par produkcijas atbilstību standartiem un citiem normatīvajiem aktiem, atbilstoši LVS EN 45014) pamata izsniedz pagaidu atļauju par telekomunikāciju līdzekļa izmantošanu Latvijas Republikas publiskajos telekomunikāciju tīklos. Šādu atļauju var izsniegt līdz Nacionālās kvalitātes sistēmu sertifikācijas iestādes izveidošanai.

6. Punkts 5.1. attiecas arī uz citās valstīs ražotiem telekomunikāciju līdzekļiem tikai tādā gadījumā, ja to realizētājs uzrāda telekomunikāciju līdzekļa atzītu atbilstības sertifikātu par atbilstību rādītājiem, kas garantē drošību un nekaitīgumu cilvēka dzīvībai, veselībai un videi. Ja atbilstības sertifikāta nav, Sertifikācijas komisija lūdz jautājumu risināt Latvijas Nacionālā standartizācijas un metroloģijas centra Sertifikācijas centram.

7. Atteikums izdot atbilstības sertifikātu vai pagaidu atļauju Sertifikācijas komisijai jāizsniedz rakstveidā, motivējot atteikuma iemeslu.

8. Ja saņemts atteikums izdot atbilstības sertifikātu vai pagaidu atļauju, pieteicējs ar motivētu iebildumu var griezties Satiksmes ministrijā. Ja arī tās lēmums pieteicēju neapmierina, atteikumu var pārsūdzēt tiesā.

9. Ārzemju sertifikātu atzīšana:

9.1. Atzītot Eiropas Savienības direktīvu 91/263 EEC par dalībvalstu likumdošanas saskaņošanu, tai skaitā telekomunikāciju līdzekļiem izsniegtā atbilstības sertifikāta savstarpēju atzīšanu — Latvijas Republikā tiek atzīti Eiropas Savienības dalībvalstu akreditētu sertifikācijas institūciju izsniegtie atbilstības sertifikāti.

9.2. Latvijas Republikā atzīst arī citu valstu akreditētu sertifikācijas institūciju izsniegtos atbilstības sertifikātus, kā arī atbilstoši starptautisko standartu prasībām akreditētu sertifikācijas institūciju zīmes.

9.3. Latvijas Republikā nav atļauts realizēt un izmantošanai publiskajā telekomunikāciju tīklā ārzemēs ražotus telekomunikāciju līdzekļus bez atbilstības sertifikāta, ko izsniegusi akreditēta sertifikācijas institūcija.

9.4. Visu ārzemēs ražoto telekomunikāciju līdzekļu atbilstību izmantošanai Latvijas telekomunikāciju tīklos obligāti jāsertificē šajos noteikumos noteiktā kārtībā, neskatoties uz to, ka šiem telekomunikāciju līdzekļiem ir atbilstības sertifikāts.

9.5. Telekomunikāciju līdzekli, kuram ir atbilstības sertifikāts, bet kuram konstatēta kāda parametra atkāpe, nosūta testēšanas laboratorijai pārbaudei, pievienojot aktu par konstatēto atkāpi.

10. Kārtība, kādā telekomunikāciju līdzekļu ražotājs, piegādātājs vai lietotājs (kā juridiska, tā arī fiziska persona) var saņemt sertifikātu par telekomunikāciju līdzekļa atbilstību lietošanai Latvijas Republikas publiskajos telekomunikāciju tīklos, noteikta Satiksmes ministrijas Sakaru departamenta direktora apstiprinātā nolikumā “Telekomunikāciju līdzekļu sertifikācijas procedūra”.

11. Par obligāti sertificējamo telekomunikāciju līdzekļu realizāciju bez atbilstības sertifikāta vai pagaidu atļaujas vainīgās personas saucamas pie atbildības saskaņā ar pastāvošo likumdošanu.

12. Pārejas noteikumi:

12.1. Latvijas Republikā ražoto un tirgū realizējamo obligāti sertificējamo telekomunikāciju līdzekļu sertifikācija jāveic pakāpeniski, sākot ar 1995. gada 1. decembri.

12.2. Ar 1996. gada 1. janvāri aizliegta Latvijas Republikā ražoto, obligāti sertificējamo telekomunikāciju līdzekļu realizācija bez Sertifikācijas komisijas izsniegtā atbilstības sertifikāta vai pagaidu atļaujas par ražotāja deklarācijas lietošanu saskaņā ar LVS EN 45014.

12.3. Ar 1996. gada 1. februāri Latvijā aizliegta importēto telekomunikāciju līdzekļu realizācija bez Sertifikācijas komisijas izsniegtā atbilstības sertifikāta.

LR SM Sakaru departamenta

direktora vietnieks A.Jākobsons

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!