• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1995. gada 14. novembra noteikumi Nr. 350 "Noteikumi par starptautiskā tūrisma darbību licencēšanu Latvijas Republikā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.11.1995., Nr. 184 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38082

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi nr. 352

Grozījums Ministru kabineta 1995.gada 31.oktobra noteikumos nr.316 "Noteikumi par akcīzes nodokļa piemērošanu benzīnam un dīzeļdegvielai, to aizstājējproduktiem un komponentiem"

Vēl šajā numurā

28.11.1995., Nr. 184

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 350

Pieņemts: 14.11.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi nr. 350

(prot.nr.61, 18.§) Rīgā 1995.gada 14.novembrī

Noteikumi par starptautiskā tūrisma darbību licencēšanu Latvijas Republikā

Izdoti saskaņā ar likuma “Par uzņēmējdarbību” 32.pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka starptautiskā tūrisma darbību licencēšanas kārtību Latvijas Republikā, lai, aizsargājot patērētāju tiesības un likumīgās intereses, paaugstinātu ārvalstu tūristu uzņemšanas, kā arī Latvijas iedzīvotāju tūrisma braucienu uz ārvalstīm kvalitāti un drošību.

2. Starptautiskā tūrisma darbības ir tūrisma pakalpojumu realizācija klientiem. Tūrisma pakalpojumu realizācija, apkalpojot tūristus, kuri apmeklē Latviju, uzskatāma par tūrisma pakalpojumu eksportu, bet tūrisma pakalpojumu realizācija, organizējot Latvijas iedzīvotāju tūrisma braucienus uz ārvalstīm, — par tūrisma pakalpojumu importu.

3. Šajos noteikumos paredzētā licencēšanas kārtība ir obligāta visām juridiskajām personām Latvijas Republikā, kuras vēlas nodarboties ar ārvalstu tūristu uzņemšanu Latvijas Republikas teritorijā vai organizēt Latvijas iedzīvotāju tūrisma braucienus uz ārvalstīm.

4. Speciālu atļauju (licenci) starptautiskā tūrisma darbību veikšanai (tālāk tekstā — “licence”) var saņemt tikai likumā noteiktajā kārtībā reģistrēta juridiska persona (tālāk tekstā — “uzņēmums”), kas ir izpildījusi visas šo noteikumu prasības.

5. Starptautiskā tūrisma darbību licencēšanu veic Latvijas Tūrisma padome Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārraudzībā.

6. Licences tiek izsniegtas šādiem uzņēmējdarbības veidiem:

6.1. ārvalstu tūristu uzņemšanai Latvijas Republikā (tālāk tekstā — “eksportlicence”);

6.2. Latvijas iedzīvotāju tūrisma braucienu uz ārvalstīm organizēšanai (tālāk tekstā — “importlicence”).  

II. Licencēšanas komisija

7. Latvijas Tūrisma padome izveido Starptautiskā tūrisma darbību licencēšanas komisiju (tālāk tekstā — “Komisija”) piecu cilvēku sastāvā. Komisijas sastāvā ietilpst divi Latvijas Tūrisma padomes pilnvaroti pārstāvji, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pilnvarots pārstāvis, Satiksmes ministrijas pilnvarots pārstāvis un Iekšlietu ministrijas pilnvarots pārstāvis.

8. Komisijas nolikumu un personālsastāvu pēc saskaņošanas ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru apstiprina Latvijas Tūrisma padome.

9. Komisija izskata iesniegumus licenču saņemšanai (tālāk tekstā — “iesniegumi”) un pieņem lēmumu par licences izsniegšanu, par atteikumu izsniegt licenci vai par izsniegto licenču anulēšanu.

10. Par Komisijas darba materiāltehnisko nodrošinājumu ir atbildīgs Latvijas Tūrisma padomes izpilddirektors.

11. Komisija ir tiesīga:

11.1. pārbaudīt šo noteikumu 12.punktā minēto dokumentu pareizību un tajos norādīto ziņu atbilstību īstenībai;

11.2. pārbaudīt licencēto uzņēmumu darbības kvalitāti un šo noteikumu prasību ievērošanu;

11.3. saņemt no licencētajiem uzņēmumiem pārskatu par licences izmantošanu;

11.4. izskatīt jautājumus par šo noteikumu 12.punktā minētajos dokumentos norādīto ziņu neatbilstību īstenībai, kā arī par citiem pārkāpumiem, pieaicinot ieinteresētās personas;

11.5. pieņemt lēmumu par atteikumu izsniegt licenci vai par licences anulēšanu, ja konstatēti šādi pārkāpumi:

11.5.1. ar tūrisma darbībām saistīto tiesību aktu pārkāpumi;

11.5.2. šo noteikumu 12.punktā minētajos dokumentos norādīto ziņu neatbilstība īstenībai;

11.5.3. tiek sniegti tikai starpniecības pakalpojumi vīzu un citu dokumentu saņemšanā nevis tūrisma pakalpojumi;

11.6. pieņemt lēmumu par licences anulēšanu arī tad, ja konstatēta darba nepienācīga izpilde (līgumsaistību ar klientiem nepildīšana vai nekvalitatīvu tūrisma pakalpojumu sniegšana).  

III. Licenču izsniegšanas un anulēšanas nosacījumi

12. Lai saņemtu licenci, licences pieprasītājam jāiesniedz šādi dokumenti:

12.1. iesniegums;

12.2. uzņēmuma reģistrācijas apliecības noraksts;

12.3. Valsts ieņēmumu dienesta izsniegta izziņa par stāšanos nodokļu maksātāju uzskaitē un likumos paredzēto nodokļu samaksu;

12.4. telpu nomas līguma vai telpu īpašuma apliecinošo dokumentu noraksti;

12.5. izziņa par iespēju izmantot telefaksu;

12.6. rakstiskas vienošanās ar apdrošināšanas sabiedrību par tūristu apdrošināšanu noraksts;

12.7. izziņa par to, ka uzņēmumā strādā vismaz viens profesionāls tūrisma darbinieks, kura darba stāžs tūrismā nav mazāks par diviem gadiem vai kurš ieguvis attiecīgu izglītību;

12.8. rakstiskas vienošanās ar tūristu izmitināšanas uzņēmumu (viesnīcu, moteli u.c.) noraksts (eksportlicences saņemšanai);

12.9. rakstiskas vienošanās ar ārvalstu partnerfirmu noraksts (importlicences saņemšanai);

12.10. rakstiskas vienošanās ar transporta uzņēmumu noraksts vai licences transporta pakalpojumu sniegšanai noraksts.

13. Licences pieprasītāja iesniegtie dokumenti un tajos norādītās ziņas ir konfidenciālas. Komisijas locekļiem ir aizliegts izpaust un izplatīt dokumentus un tajos norādītās ziņas (izņemot tiesību aktos īpaši paredzētajos gadījumos).

14. Komisijai 30 dienu laikā no iesnieguma saņemšanas dienas jāizskata iesniegums un jāpieņem lēmums par licences izsniegšanu vai jāsniedz motivēts atteikums izsniegt licenci.

15. Pretenzijas, kas saistītas ar Komisijas lēmumu par atteikumu izsniegt licenci vai par licences anulēšanu, jāiesniedz Latvijas Tūrisma padomei.

16. Licence tiek izsniegta uz vienu gadu.

17. Licence izsniedzama divos formātos: lielākā formāta licence jānovieto uzņēmuma birojā apmeklētājiem labi saskatāmā vietā; mazākā formāta licencei ceļojuma laikā jāatrodas pie grupas vadītāja, un tā jāuzrāda pēc attiecīga pieprasījuma.

18. Par eksportlicences izsniegšanu tiek iekasēta valsts nodeva 100 latu apmērā, bet par importlicences izsniegšanu — 200 latu apmērā.

19. Licenci izsniedz pēc tam, kad licences pieprasītājs ir uzrādījis dokumentu par valsts nodevas samaksu.

20. Komisija licences pieprasītājam var sniegt ar licences izsniegšanu saistītus maksas pakalpojumus (ja licences pieprasītājs vēlas tos saņemt). Minēto pakalpojumu apmēru un maksāšanas kārtību pēc saskaņošanas ar Finansu ministriju un Latvijas Tūrisma padomi nosaka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

21. No valsts nodevas iegūtie līdzekļi un līdzekļi, kuri iegūti no pakalpojumiem, kas saistīti ar licences izsniegšanu, tiek ieskaitīti Latvijas Tūrisma padomes speciālajā budžetā. Tie izlietojami tūrisma reklāmas pasākumu organizēšanai, reklāmas materiālu izdošanai un citiem mērķiem tūrisma attīstības veicināšanai.  

IV. Licencēto uzņēmumu atbildība un darbības kontrole

22. Licences saņēmējs ir atbildīgs par likumu un citu tiesību aktu, kā arī šo noteikumu prasību ievērošanu attiecībā uz licencē norādīto uzņēmējdarbību.

23. Licence jāuzrāda pēc katra uzņēmuma apmeklētāja pirmā pieprasījuma.  

V. Noslēguma jautājumi

24. Visām juridiskajām personām, kuras veic starptautiskā tūrisma darbības, mēneša laikā pēc šo noteikumu stāšanās spēkā jāiesniedz Latvijas Tūrisma padomē iesniegums licences saņemšanai.

25. Ar dienu, kad uzņēmums saņēmis licenci vai Komisijas lēmumu par atteikumu uzņēmumam izdot licenci, zaudē spēku visas uzņēmumam iepriekš izsniegtās licences.

26. Atzīt par spēku zaudējušu Ministru Padomes 1991.gada 17.aprīļa lēmumu nr.99 “Par ārzemju tūrisma darbību licencēšanas kārtību Latvijas Republikā” (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 27./28.nr.).

Ministru prezidents M.Gailis

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs J.Iesalnieks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!