• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas un Lielbritānijas sadarbībai izglītībā, zinātnē un kultūrā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.11.1995., Nr. 182 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38060

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Memorands par sadarbību aizsardzības un militārajā jomā starp Amerikas Savienoto Valstu Aizsardzības departamentu un Latvijas Republikas Aizsardzības ministriju

Vēl šajā numurā

23.11.1995., Nr. 182

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas un Lielbritānijas sadarbībai izglītībā, zinātnē un kultūrā

Vakar, 22.novembrī, Izglītības un zinātnes ministrijā ministrs Jānis Gaigals un Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes vēstnieks Latvijā Ričards Ralfs parakstīja Latvijas un Lielbritānijas līgumu par sadarbību izglītībā, zinātnē un kultūrā (līguma teksts — 4.lpp.).

Līguma mērķis — nodrošināt abu valstu tālāku sadarbību izglītībā, zinātnē un kultūrā, nostiprinot Lielbritānijas padomes darbu Latvijā. Līgumā paredzēts attīstīt abu valstu izglītības un zinātnes darbinieku un iestāžu sadarbību, veicināt angļu valodas apguvi, pētniecības darbu par savstarpēji interesējošām problēmām zinātnē un tehnikā, kā arī attīstīt abu valstu izdevniecību sadarbību kultūras mantojuma aizsardzībā, tūrisma attīstībā, sportā un citos pasākumos.

Kopš 1992.gada, kad Rīgā atklāja Lielbritānijas padomi, vairāk nekā 100 Latvijas pilsoņiem ir piešķirtas stipendijas studijām Lielbritānijā, ar mācību materiāliem nodrošināti vairāk nekā 1000 angļu valodas skolotāji, kas izmantojuši Skolotāju informācijas centra un Rēzeknes, Krāslavas, Daugavpils, Liepājas, Ventspils un Limbažu filiāļu pakalpojumus. Tāpat nozīmīgs bijis līdzšinējais Lielbritānijas padomes ieguldījums, pilnveidojot angļu valodas skolotāju tālāko izglītību un pārveidojot eksaminēšanas sistēmu Latvijā, kā arī atbalstot Latvijas kultūras iestādes koncertu, izstāžu un teātra izrāžu organizēšanā.

Pēc jaunā līguma parakstīšanas Jānis Gaigals sacīja: “Šis līgums ir skaists noslēgums jau ilgai mūsu valstu sadarbībai. Latvijai ir gods būt Baltijas centram, kur risinās galvenā Lielbritānijas padomes darbība.

Ar šīs padomes palīdzību mums ir radusies iespēja izvērst plašu angļu valodas apmācību valstī, attīstīt visdažādākās sadarbības formas kongresu, semināru sagatavošanā, pieredzes apmaiņā un jaunu zināšanu iegūšanā, kas patlaban mums ir ļoti svarīgi.”

Atbildes runā Ričards Ralfs teica: “Šis ir pēdējais līgums ar Latviju, kuru es parakstu, jo beidzies mans vēstnieka darba termiņš Latvijā. Un tāpēc jo lielāks ir mans prieks un gandarījums, ka līgums nosaka mūsu valstu sadarbību tieši izglītībā, zinātnē un kultūrā. Jāatzīmē, ka šis ir pirmais šāda veida līgums ar kādu no Baltijas valstīm. Interesanti un patīkami arī pieminēt, ka līgums tiek parakstīts tikai dažas dienas pēc Latvijas Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa un Viņa Karaliskās Augstības Velsas prinča Čārlza sarunām, kurās tika uzsvērta nepieciešamība attīstīt mūsu valstu sadarbību izglītībā un kultūrā. Sadarbība ilgst ne tikai pēdējos piecus gadus, tai ir daudz garāka vēsture. Jaunais, es teiktu, pat brīnišķīgais līgums nodrošinās šī procesa turpinājumu.”

Līgums būs spēkā nākamos piecus gadus. Galvenais Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes pārstāvis šā līguma īstenošanā Latvijā ir Lielbritānijas padome.

Vairis Ozols,
“LV” iekšpolitikas redaktors
Foto: Atis Ieviņš

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!