• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministrs ir gandarīts. Zemkopības ministrs Ārijs Ūdris savā atskata preses konferencē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.11.1995., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/37960

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Un dvēselē dzeļ tāluma ilgas un ticība gaišumam

Vēl šajā numurā

16.11.1995., Nr. 178

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

NOZARU INFORMĀCIJA

Ministrs ir gandarīts

Zemkopības ministrs Ārijs Ūdris savā atskata preses konferencē

Aizvadītajā nedēļā savu darba pārskata preses konferenci rīkoja zemkopības ministrs Ārijs Ūdris. Tiekoties ar žurnālistiem, kopā ar preses sekretāru Valdi Dzeni (a t t ē l ā) viņš teica:

— Zemkopības ministrijas speciālisti ir bijusi vienota komanda, izstrādājot likumprojektus, kas saistīti ar lauksaimniecību. Esam palīdzējuši arī citām ministrijām tajās jomās, kur esam kompetenti, tajā skaitā muitas lietu sakārtošanā.

Runājot par finansu lietām, ministrs Ārijs Ūdris konstatēja, ka izdevies izmaksāt tikai pusi no paredzētajām subsīdijām, tāpat par 400 000 latu nokārtot parādu zemniekiem par piena iepirkumu 1992./1993.gadā.

Vairāki aizsāktie projekti, piemēram, alus miežu audzēšanā, tāpat Aizputes sausā vājpiena rūpnīcas darba atjaunošanā, rit veiksmīgi.

Tomēr ne tik labi veicas Rēzeknes gaļas kombināta privatizācija.

Tas pats sakāms par privatizācijas gaitu citos uzņēmumos, kur dažreiz cilvēki nespēj savstarpēji vienoties, un rezultātā vietējo ražotāju intereses netiek pieteikami labi aizstāvētas. Tādi gadījumi bijuši Latgales rajonos.

Runājot par to, kāds stāvoklis ir lauksaimniecībā Baltijas valstīs, ministrs atzīmēja, ka tas ir līdzīgs. Valsts līmenī ir veiksmīgi aizsākta sadarbība ar Baltkrieviju, iepērkot lauksaimniecības mašīnas, stādāmo materiālu un sēklas. Tiek domāts par šī tirgus attīstību.

Kas būtu veicams turpmāk?

Ārijs Ūdris uzskata, ka jāstrādā pie finansu sistēmas sakārtošanas, Zemes bankai jāpalielina statūtkapitāls, bet Valsts bankai jāgādā par zemes tirgus sakārtošanu. Viens no būtiskākajiem jautājumiem — zemes izmantošana, jāmaina attieksme pret to. Jāizstrādā nodokļu diferenciācijas mehānisms, lai veicinātu investīcijas tām zemnieku saimniecībām, kas attīsta ražošanu, lai zināma daļa līdzekļu tiktu ieguldīta ēku būvniecībā un atjaunošanā.

Patlaban Latvijas lauksaimnieki spēj pilnībā nodrošināt pircējus tikai ar pienu un tā produktiem, pārējais ir deficīts un tikko sasniedz pat 50 procentus no tirgus pieprasījuma.

Ministrs Ārijs Ūdris aicināja klātesošos iepazīties ar Zemkopības ministrijas sagatavoto lauksaimniecības gada pārskatu, kurā apkopota plaša un daudzpusīga informācija par šo nozari.

Zemkopības ministram Ārijam Ūdrim sveicienus no Igaunijas Lauksaimniecības ministrijas bija atvedusi preses sekretāre Tea Karina (Thea Karin), par sadarbību pateicās arī klātesošie žurnālisti.

Ingrīda Rumbēna,

“LV” nozares redaktore

Foto: Arnis Blumbergs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!