• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Domājot par mandātiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.1995., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/37493

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ceļā uz Eiropas Savienību

Vēl šajā numurā

26.10.1995., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

CEĻĀ UZ 6. SAEIMU

Domājot par mandātiem

Vakar, 25.oktobrī, notika 6. Saeimas pagaidu Mandātu komisijas pirmā sēde, kas darbosies līdz pastāvīgās Mandātu komisijas ievēlēšanai jaunā parlamenta pirmajā plenārsēdē. Sēdē piedalījās pa vienam pārstāvim no katras nākamās Saeimas frakcijas — R.Apalups (Vienības partija), R.Apsītis (“Latvijas ceļš”), I.Bišers (DP “Saimnieks”), J.Mauliņš (Tautas kustība Latvijai (Zīgerista partija)), A.Rugāte (Zemnieku savienība, Kristīgo demokrātu savienība un Latgales Demokrātiskā partija), P.Tabūns (LNNK un Zaļā partija) un J.Vidiņš (“Tēvzemei un Brīvībai”). Klāt nebija M.Bekasovs no Sociālistiskās partijas, bet deputātu J.Urbanoviču (Tautas saskaņas partija) atvietoja A.Dātavs.

Par pagaidu Mandātu komisijas priekšsēdētāju tika ievēlēts Ilmārs Bišers, par viņa vietnieku — Romāns Apsītis, bet par komisijas sekretāri — Anta Rugāte.

Sēdē tika uzklausīts un pieņemts zināšanai Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja A.Kramiņa ziņojums par 6. Saeimas vēlēšanu rezultātiem. Esot saņemti daži protesti par vēlēšanu norisi, tomēr tajos minētie pārkāpumi bijuši nenozīmīgi un rezultātus nav ietekmējuši. Tagad — septiņu dienu laikā pēc vēlēšanu oficiālo rezultātu paziņošanas 20.oktobrī — vēl var tos apšaubīt, ja vien tam ir nopietns un dokumentēts pamatojums. Taču pēdējās dienās neviens iebildums CVK nav saņemts. Ir jau pienākuši vairāki iesniegumi par atsevišķu jaunievēlēto deputātu neatbilstību likuma prasībām, taču tāpat bez dokumentētas argumentācijas. Bet jebkādi anonīmi ziņojumi vispār netiek ievēroti.

Bija runa arī par protesta iesniegumu Valsts prezidentam un Saeimai, ko parakstījušas desmit 5 procentu barjeru nepārvarējušās partijas, uzskatot, ka nepieciešams anulēt vēlēšanu rezultātus un rīkot atkārtotas Saeimas vēlēšanas. Taču tika atzīts, ka šajā vēstulē izteiktās pretenzijas, kas saistītas ar spēkā esošajiem likumiem, nav nedz CVK, nedz Mandātu komisijas kompetencē, bet būtu nododamas izskatīšanai Saeimas Juridiskajā komisijā.

Vēlreiz pagaidu Mandātu komisijas locekļi sanāks 6.novembrī, lai apstiprinātu Saeimas 7.novembra plenārsēdē nolasāmā Mandātu komisijas dokumentu.

Mintauts Ducmanis,
“LV” Saeimas–valdības lietu redaktors


Sarunas biedri (no kreisās) : 5. Saeimas sekretārs Imants Daudišs, Centrālās vēlēšanu komisijas sekretāre Dzidra Ceihnere, Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Atis Kramiņš, 6. Saeimas deputāts Juris Vidiņš, 5. un 6. Saeimas deputāte Anta Rugāte, 6. Saeimas deputāts Raitis Apalups, 6. Saeimas deputāts Ilmārs Bišeps un 5. un 6. Saeimas deputāts Romāns Apsītis. Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!