• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Raratongas līgumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.1995., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/37489

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Ukraina nekad nav šaubījusies par savu piederību Eiropai"

Vēl šajā numurā

26.10.1995., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

DIPLOMĀTIJA

Par Raratongas līgumu

Latvijas Republikas Ārlietu ministrija ir saņēmusi Francijas Republikas vēstniecības notu, kurā Latvijas puse tiek informēta par š.g. 20.oktobrī izplatīto Francijas, ASV un Apvienotās Karalistes kopīgo paziņojumu, kurā šo valstu valdības deklarē pārliecību, ka starptautiski atzītas kodolbrīvas joslas, kuras veidotas uz attiecīgo reģionu valstu brīvas vienošanās pamata, var kalpot par nozīmīgu ieguldījumu starptautiskajam mieram un drošībai.

Kā zināms, šādu joslu izveidošanas nepieciešamību īpaši akcentēja 1995.gada aprīlī notikusī Kodolieroču neizplatīšanas līguma pārskata un pagarināšanas konference. Šajā konferencē tika arī atzīts, ka šo joslu maksimāli efektīva funkcionēšana iespējama ar nosacījumu, ka šajā jautājumā sadarbojas visas kodolvalstis un ka tās respektē un atbalsta atbilstošos starptautiskos protokolus šajā jomā.

Ņemot vērā šos nosacījumus, Francija, ASV un Apvienotā Karaliste ir paziņojušas par gatavību 1996.gada pirmajā pusē parakstīt nepieciešamos Raratongas līguma protokolus.

(Kā zināms, Raratongas līgums jeb Klusā okeāna dienvidu daļas kodolbrīvās joslas līgums tika parakstīts Kuka salās 1985.gada augustā. Līgums aizliedz jebkura veida kodolsprādzieniem paredzētu iekārtu ražošanu vai cita veida to iegūšanu, kā arī to uzturēšanu vai kontroli no līgumslēdzēju valstu puses jebkurā vietā šīs joslas ietvaros vai ārpus tās. Tas arī nepieļauj radioaktīvo vielu apglabāšanu jūrā, kā arī aizliedz kodolsprāgstvielu izmēģināšanu mierīgos nolūkos.)

Latvijas Republikas Ārlietu ministrija ar gandarījumu ir uzņēmusi šo kodolvalstu kopīgo paziņojumu kā nozīmīgu praktisku soli Kodolieroču neizplatīšanas līguma (KNP) pārskata un pagarināšanas konferencē pieņemto lēmumu īstenošanas virzienā. Kā zināms, Latvijas Republika konferences laikā aktīvi iestājās par KNP bezierunu pagarināšanu uz nenoteiktu laiku, kodolbrīvu joslu izveidošanu, kā arī efektīva mehānisma radīšanu kodolieroču izmēģinājumu pārtraukšanai un tās kontrolei.

ĀM preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!