• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Lauksaimniecības tehnika '95". No pasaules - Rāmavā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.10.1995., Nr. 163 https://www.vestnesis.lv/ta/id/37428

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par cenu un darba samaksas izmaiņām 1995.gada III ceturksnī un septembrī

Vēl šajā numurā

24.10.1995., Nr. 163

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

INFORMĀCIJA

“Lauksaimniecības tehnika '95”. No pasaules — Rāmavā

Šogad jau trešo reizi lauku ļaudis, un ne tikai viņus, uz starptautisko izstādi “Lauksaimniecības tehnika’ 95" aicina izstāžu komplekss Rāmavā. Kārtējo rudens izstādi organizējis Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības departaments un SIA “A.M.L.”. Izstāžu dalībnieku vidū bez mūsu valsts ražotājiem ir arī viesi no Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Krievijas, ASV, Čehijas un citām valstīm. 120 firmas no 18 valstīm demonstrē daudzveidīgu lauksaimniecības tehniku. Atšķirībā no citiem gadiem ļoti plaši pārstāvēta mežizstrādes tehnika. Baltijas Mašīnu izmēģinājumu stacijas speciālisti konsultē tehnikas ražotājus un iepazīstina ar tehnikas sertifikācijas noteikumiem.

Kā publiskā sarunā pastāstīja Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības departamenta direktora vietnieks Ainārs Lāčgalvis, Latvijas lauksaimniecības tehnikas ražotājiem ir grūti konkurēt. Patlaban vienlaicīgi notiek izstāde arī Ulbrokā “Agrotehnoloģija’ 95", kurā pārsvarā ir ārzemju firmu lauksaimniecības mašīnas un firmu piedāvātā tehnoloģija. Ārvalstu mašīnbūvētāji cenšas rast noietu savai precei. Vienīgi augstās cenas, kas trīs līdz piecpadsmit reizes pārsniedz vietējā ražojuma tehnikas cenas, attur vietējos pircējus. Arī pašmāju tehnikai tiek izvirzītas augstas prasības, tai jābūt sertificētai. Patlaban Baltijas MIS no pārbaudītajām lauksaimniecības mašīnām tikai 15 atzinusi par kvalitatīvām, Rāmavā tās bija eksponētas.

Par daudziem dalībniekiem izstādes rīkotāji varēja teikt, ka tie šeit ir pirmo reizi. Tie bija gan biškopji, gan pazīstamie zivju produkcijas ražotāji “Auda”, SIA “Liedags”, gan “Rīgas piensaimnieks”, kas piedāvāja degustācijai savu jaunāko produkciju. Plaši pārstāvēti arī selekcionāri — gan Valsts Priekuļu selekcijas un izmēģinājumu stacija, kuras darbinieki iepazīstināja ar jaunākajām kartupeļu šķirnēm, gan dārzkopības saimniecības — Bulduru un Pūres izmēģinājumu stacijas —, kuras piedāvāja iegādāties stādāmo materiālu.

Tirgus apstākļos ir jāmāk strādāt. Un tas ir pa spēkam uzņēmumam “Kurzemes sēklas”, kurš apgādā ar sēklām turpat vai visu valsti, tā pārziņā ir deviņi firmas veikali. Piedāvāto sēklu klāsts ir ļoti plašs — apmēram 400 veidu. Uzņēmums noslēdzis sadarbības līgumus par sēklu audzēšanu ar 60 zemnieku un paju sabiedrībām, sekmīgi sadarbojas ar kolēģiem Vācijā, Dānijā, Holandē, Čehijā, Polijā un Krievijā.

Piensaimnieku interesi izraisa Dānijas firmas “POUL TARP A/S” piena savākšanas autocisternu aprīkojums — pārvietojamā laboratorija, ar kuras palīdzību iespējams noteikt piena temperatūru, skābumu. Visi reģistrētie parametri tiek kodēti, datora atmiņā ievada arī parauga laboratorisko analīžu rezultātus. Šādas mašīnas būtu ļoti nepieciešamas mūsu piensaimniekiem, taču tās maksā 12 līdz 25 tūkstošus latu — nezin vai daudziem būs pa kabatai.

Bet ko spēj mūsu ražotāji? Piemēram, ekonomisku piena dzesētāju ar siltuma rekuperācijas iekārtu piedāvā uzņēmums “Straume”.

Visdažādākos kombinētās lopbarības veidus ražo Tukuma kombinētās lopbarības ražošanas uzņēmums “Straume”, kas nesen sācis sadarbību ar tāda paša profila firmu Somijā. Ārvalstu investīcijas sekmēs produkcijas kvalitātes un sortimenta palielināšanos.

Tik plašu mežizstrādes tehnikas klāstu vienuviet reti nākas redzēt. Līdzās pašmāju uzņēmuma “Silava TEH”, kas ražo kokvedēju mašīnas, pasaulē pazīstamas firmas “Jonsered” mežizstrādes tehnika — motorzāģi, krūmgrieži, parku un dārzu kopšanas tehnika u.c.

Izstāde — tā ir ne tikai iespēja iepazīties ar ražotāju produkciju, bet to arī iegādāties. Izstāde Rāmavā būs atvērta vēl tikai šodien un rīt, līdz 25.oktobrim.

Ingrīda Rumbēna,
“LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!