• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents pirms došanās uz ANO. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.1995., Nr. 162 https://www.vestnesis.lv/ta/id/37399

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vēlēšanu rezultāti apstiprināti

Vēl šajā numurā

21.10.1995., Nr. 162

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents pirms došanās uz ANO

Vakar, 20.oktobrī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis pirms došanās uz Ņujorku, kur piedalīsies Apvienoto Nāciju Organizācijas 50 gadu jubilejas sēdē, Rīgas lidostā tikās ar žurnālistiem.

Valsts prezidents sacīja:

— Esiet sveicināti šajā jaukajā rudens rītā! Kā jums jau zināms, es dodos uz Apvienoto Nāciju piecdesmitās gadadienas jubilejas svinībām.

Ja runājam par šī brauciena nozīmīgumu un saturu, tad es vēlētos atgādināt, ka Apvienoto Nāciju spēks ir kolektīvā drošība un preventīvā diplomātija, bet Apvienoto Nāciju vājums ir šīs organizācijas nespēja novērst konfliktsituācijas pasaulē, jo, lai arī cik tas būtu nepatīkami, ir jāatzīst, ka ne vienmēr visas valstis un visas tautas ir gatavas kaut ko no sevis upurēt, lai garantētu drošību savā reģionā vai kaimiņvalstīs.

Apvienotajās Nācijās notiks nāciju pārstāvju sanāksme, kurā arī man būs gods uzstāties. Un paredzētajās tikšanās — katru vakaru ir plānota tikšanās vai nu ar Ņujorkas mēru, vai ar Amerikas Savienoto Valstu prezidentu, vai ar Apvienoto Nāciju Organizācijas ģenerālsekretāru, vai arī ar visu valstu valdības galvām — es ceru, ka mēs noskaidrosim arī kaut ko tādu, kas varētu dot ievirzi pasaules politikai nākotnē.

Pēc savas īsās runas Guntis Ulmanis atbildēja uz žurnālistu jautājumiem.

 

Jautājums. — Šīsdienas presē izskanējis viedoklis, ka vakar pēc tikšanās ar politiskajiem spēkiem jūs esat izteicies par jaunās valdības sastādīšanas uzticēšanu Mārim Grīnblatam. Vai tāda būtu jūsu galīgā nostādne?

 

Atbilde. — Raksts avīzē ir tikai raksts avīzē, un diez vai tas ir tāds, kā mans viedoklis. Jā, vakar es tikos ar Čevera kungu, kurš pārstāvēja bloku, kas tiek veidots ap “Saimnieku”, un ar “Latvijas ceļa” un Nacionālā bloka pārstāvjiem. Šajās sarunās es noskaidroju, ka abi šie bloki ļoti intensīvi strādā, lai varētu izvirzīt savu kandidātu Ministru prezidenta amatam. Šobrīd izskatās, ka tam vairāk gatavi, konstruktīvāki un enerģijas pilnāki ir tā bloka dalībnieki, kas grupējas ap “Saimnieku”. Un varētu teikt, viņi ir tā noskaņoti, ka, ja jaunā Saeima rīt sāktu darbu, tad viņi jau būtu gatavi tajā darboties. Mazliet pasīvāks un ne tik konstruktīvs, un ne tik enerģisks izskatījās bloks, kas grupējas ap “Tēvzemei un Brīvībai”. Šo sarunu rezultātā bloks, kas grupējas ap “Tēvzemei un Brīvībai”, solīja savus priekšlikumus, savu deklarāciju, savus priekšstatus par personālijām valdībai dot vēlāk — nedēļas vai desmit dienu laikā.

Savukārt man bija tikšanās arī ar juristiem, kas pārstāvēja parlamentu, un šajās sarunās tika konstatēts, ka aicināt Ministru prezidenta kandidātu, vadoties no juridiskiem un ētiskiem likumiem, būtu iespējams, tikai 6.Saeimai uzsākot darbu, jo tās pilnvaras sāksies ar mandātu apstiprināšanu, bet man savu aicinājumu un priekšlikumu ir gods izteikt tikai 6.Saeimai. Šobrīd nav organizācijas, kurai es varētu šo aicinājumu izteikt. Valdība, kas pašreizējā situācijā atrodas pie varas, grib strādāt un savas pilnvaras noliks tikai 7.novembrī. Pēc šiem diviem juridiskajiem aktiem — valdības pilnvaru nolikšanas un jaunās Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas — es paziņošu par savu aicinājumu un Ministru prezidenta kandidāta izvēli. Es uzskatu, ka situācija ir normāla un visas partijas normāli strādā. Es gribu atgādināt, ka parlaments sastāv gan no pozīcijas, gan no opozīcijas, un, runājot ar abiem blokiem, mēs spriedām arī par šīm problēmām, jo valsti virza ne tikai pozīcija, bet lielā mērā to dara arī opozīcija. Un šādā ziņā es esmu ļoti dziļi ieinteresēts, lai partijas būtu gatavas konstruktīvam darbam, sākoties 6.Saeimai. Tāda pārliecība man vakar radās.

 

Jautājums. — Vai jūs atbalstīsit tādu premjerministra kandidātu, kura sastādītajā valdībā būs ministrs, kas nezina valsts valodu?

 

Atbilde. — Tas ir jautājums, uz kuru vakar man nespēja dot atbildi arī juristi. Es zinu, ka šāds likums attiecas uz deputātiem, uz ierēdņiem, bet nezinu, kā šis likums attiecas uz ministriem. Taču šis jautājums būs manis izvirzītā Ministru prezidenta kandidāta un parlamenta kompetencē. Ja parlaments uzskatīs, ka tāda amatpersona var būt vai arī nevar būt, tad tās ir parlamenta tiesības — apstiprināt vai neapstiprināt izvirzīto cilvēku šajā amatā.

 

Jautājums. — Vakar Čevera kungs jūs iepazīstināja ar viņa vadītā bloka deklarāciju un viņa sastādīto valdību. Kā jūs to vērtējat? Cik tas ir nopietni?

 

Atbilde. — Čevera kungs to darīja ļoti nopietni. Šai Ministru kabineta ministru kandidātu sastāvā bija pārstāvji no visām partijām, kas ietilpst “Saimnieka” veidotajā koalīcijā.

 

Jautājums. — Sakiet, lūdzu, vai jūs jau esat izdarījis izvēli, kam uzticēt veidot jauno Ministru kabinetu?

 

Atbilde. — Par savu izvēli es paziņošu 7.novembrī, pirmajā 6.Saeimas plenārsēdē.

Vairis Ozols,
“LV” iekšpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!