• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas ziņas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.1995., Nr. 154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/37175

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimā ceturtdien, 12. oktobrī

Vēl šajā numurā

06.10.1995., Nr. 154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas ziņas

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā

Šonedēļ LR Saeimas Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas deputāti vēlreiz apsprieda likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 1995. gadam”” (2. lasījumā Saeimas sēdē to izskatīs nākamnedēļ). Budžeta deficīta pieaugums paredzēts par 52,2 miljoniem latu, sasniedzot 92,3 miljonus latu. Kā pastāstīja komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kehris, papildus iepriekš izvērtētajiem priekšlikumiem deputāti atbalstīja Ministru kabineta ierosinājumu palielināt Privatizācijas fonda iemaksas valsts pamatbudžetā par 1,8 miljoniem latu, vienlaikus šādu summu piešķirot Izglītības un zinātnes ministrijai. Proti, zinātnei — 0,7 miljonus latu, augstskolām — 0,6 un arodskolām — 0,5 miljonus latu. Savukārt Tieslietu ministrijas budžeta ietvaros Saimnieciskajai tiesai ieteikts piešķirt 18,8 tūkstošus latu, attiecīgi samazinot izdevumus apgabaltiesām, rajonu tiesām un Valsts cilvēktiesību birojam. Komisijas vairākums noraidīja ierosinājumu piešķirt jaunievēlētajai Radio un TV padomei 20 tūkstošus latu, tātad par to būs jāizšķiras deputātiem Saeimas sēdē, teica O. Kehris.

Vēl komisija apsprieda likumprojektu “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli””, akceptējot priekšlikumu, ka, nosakot apliekamo ienākumu kredītiestādēm, peļņu samazina par to atskaitījumu summu, kuri gada laikā izdarīti noguldījumu apdrošināšanas fondos. Diskusiju izraisīja deputāta M.Ā. Kalniņa ierosinājums papildināt šā likuma 2. pantu, kurā noteikti nodokļu maksātāji, ar jaunu redakciju: “Uzņēmumu ienākuma nodokli nemaksā krājaizdevu sabiedrības. Ienākumu sadala krājaizdevu sabiedrības biedriem. Krājaizdevu sabiedrības iesniedz deklarāciju par sadalītās peļņas saņēmējiem.” Pret to iebilda sēdē klātesošie komercbanku pārstāvji, jo tādējādi daži sabiedrības dibinātāji, izvairoties no nodokļa maksāšanas, varot izvērst iespaidīgu darbību, paskaidroja O. Kehris. Savukārt deputāts I. Kalniņš atzina, ka tas esot ceļš, kā blēdības no pilsētas beidzot pāries arī uz laukiem. Gan komisijas deputātu vairākuma, gan Finansu ministrijas atzinums par šo priekšlikumu bija noraidošs.

Komisijas deputāti izvērtēja arī deputātu A. Počas, A. Seiles, I. Kalniņa, G. Bērziņa un A. Gūtmaņa iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par muitas nodokli (tarifiem)””, kas paredz atbrīvot no muitas nodokļa piegādes valsts investīciju programmā ietverto projektu realizācijai Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. Piemēram, izstrādājot un ieviešot attīrīšanas iekārtu projektus, ko pamatoja vides aizsardzības valsts ministrs Indulis Emsis. Deputāti šādu priekšlikumu nodēvēja par “birokrātu sapni” un, lai gan kopumā to pirmajā lasījumā akceptēja, nolēma, ka šādām pamatotām investīciju programmām nepieciešami starpvaldību līgumi vai citas vienošanās.

Anita Martinsone, Saeimas ziņu dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!