• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kas virinās Saeimas nama durvis. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.10.1995., Nr. 152 https://www.vestnesis.lv/ta/id/37075

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi nr. 286

Noteikumi par ostu izmantošanu aizsardzības vajadzībām

Vēl šajā numurā

04.10.1995., Nr. 152

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ceļā uz 6. Saeimu

Kas virinās Saeimas nama durvis

Aizvadītas 6. Saeimas vēlēšanas, kurās piedalījušies 71,9 procenti balsstiesīgo pilsoņu. Par vēlēšanās piedalījušos vēlētāju kopskaitu tiek uzskatīts derīgo vēlēšanu aplokšņu kopskaits. Salīdzinājumā ar 5. Saeimas vēlēšanām, kad tika konstatētas aptuveni 15 tūkstoši nederīgu (saplēstu, nepareizi izpildītu) vēlēšanu zīmju, šoreiz, kā uzskata CVK locekļi, šādu nederīgu vēlēšanu zīmju būs krietni mazāk. Tātad esam kļuvuši apzinīgāki, izglītotāki.

Arī starptautiskie novērotāji atzinīgi novērtēja vēlētāju labo informētību. Tomēr ne jau visiem pie rokas Saeimas vēlēšanu likums un ne visi ir papūlējušies tajā iedziļināties. Tālab vēlētāji un arī politisko organizāciju pārstāvji zvana uz CVK un interesējas, kālab tāds un ne citāds ir provizoriskajos datos minētais mandātu sadalījums un kāpēc vēl netiek nosaukti ievēlēto deputātu vārdi.

Kā atzīmē CVK sekretāre Dzidra Ceihnere, Saeimas vēlēšanu likums tiešām prasa iedziļināšanos. Jau 8. jūnijā ar CVK lēmumu tika noteikts ievēlējamo deputātu skaits katrā no pieciem vēlēšanu apgabaliem. To aprēķina atkarībā no vēlētāju skaita, un vislielākais tas ir Rīgā (Rīgas vēlēšanu apgabalā tiek ieskaitīti arī ārvalstīs dzīvojošie Latvijas pilsoņi). Tātad uzvara Rīgas vēlēšanu apgabalā, kur paredzētas 27 deputātu vietas, partijai var dot vairāk mandātu nekā uzvara Latgalē vai Kurzemē, kur paredzēti attiecīgi 19 un 14 mandāti.

Kā paredzēts Vēlēšanu likuma 38. pantā, vēlēšanu apgabalos ievēlētos deputātus nosaka CVK. Vietu sadalē nepiedalās tie saraksti, kas kopā pa visu Latviju saņēmuši mazāk par 5 procentiem no nodoto balsu kopskaita. Saeimas deputātu vietu sadale starp vēlēšanu apgabalā pieteiktajiem kandidātu sarakstiem ir diezgan sarežģīta: par katru kandidātu sarakstu nodoto vēlēšanu zīmju skaitu dala secīgi ar nepāra skaitļiem 1, 3, 5, 7 utt., līdz dalījumu skaits ir vienāds ar kandidātu sarakstā pieteikto kandidātu skaitu. Visus iegūtos dalījumus numurē kopējā dilstošā secībā. Deputātu vietas vēlēšanu apgabalā secīgi saņem tie saraksti, kuriem atbilst lielākie dalījumi.

Galīgo vēlēšanu rezultātu aprēķināšanai vajadzīgs ilgāks laiks arī tāpēc, ka metariāli tiek gaidīti no 25 ārvalstīs esošajām vēlēšanu komisijām. Tos paredzēts pasludināt pēc 12 dienām.

Saskaņā ar Vēlēšanu likumu katrā kandidātu sarakstā pieteiktie kandidāti sarindojami pēc saņemto balsu skaita. Par kandidātu nodoto balsu skaits ir vienāds ar balsu skaitu, kas nodots par kandidātu sarakstu, kurā minēts šis kandidāts, mīnus to vēlēšanu zīmju skaits, kurās šā kandidāta vārds vai uzvārds ir svītrots, plus to vēlēšanu zīmju skaits, kurās vēlētāji pretī šā kandidāta uzvārdam ir izdarījuši atzīmi “+”. Ja par diviem vai vairākiem viena kandidātu saraksta kandidātiem nodots vienāds balsu skaits, viņi savstarpēji sarindojami kandidātu saraksta iesniedzēju paredzētajā secībā. Ievēlēti ir tie kandidāti, kuri saņēmuši lielāko balsu skaitu, bet atlikušie ieskaitāmi kandidātos tādā secībā, kādā viņi sarindojas atbilstoši balsu skaitam, kas nodots par viņiem.

Tātad — vēl mazliet pacietības, un uzzināsim visu 6. Saeimas deputātu vārdus.

Aina Rozeniece,
“LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!