• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas policijas aktivitātēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.09.1995., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36958

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jelgavas domes sēdes protokola izraksts

Par pašvaldības nodevām par būvinspektora pakalpojumiem

Vēl šajā numurā

27.09.1995., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MINISTRIJU ZIŅAS

Par Latvijas policijas aktivitātēm

Piektdien, 23.septembrī, Iekšlietu ministrijas Policijas departamentā notika preses konference, kurā piedalījās Policijas departamenta priekšnieks Aldis Lieljuksis, Kriminālpolicijas priekšnieks Aloizs Blonskis un Kārtības policijas priekšnieks Ivars Stūrainis.

Policijas departamenta priekšnieks informēja par starptautisku, nelegālās imigrācijas problēmām veltītu konferenci, kas notika Šveicē 14. un 15.septembrī. Šai konferencē piedalījās delegācijas no 35 pasaules valstīm. Latviju šai konferencē pārstāvēja Policijas departamenta priekšnieks A.Lieljuksis un Imigrācijas policijas priekšnieks Aivars Kurpnieks. Kā tika atzīmēts, ļoti daudzās Eiropas valstīs, kā arī ASV un Austrālijā, nelegālās imigrācijas problēma ir ļoti aktuāla un sarežģīta. Visvairāk nelegālo imigrantu attīstītajās pasaules valstīs ierodas no Āfrikas, Dienvidamerikas un Āzijas. Visi konferences delegāti izteikuši vienotu uzskatu: pret nelegālo imigrāciju jācīnās, izmantojot pastāvošo likumdošanu vai pieņemot jaunus likumus. Nelegālie imigranti no valstīm, kurās tie ir nelikumīgi ieceļojuši, ir jāsūta atpakaļ uz valstīm, no kurienes viņi ir ieradušies. Visu valstu pieredze apliecina, ka nelegālie bēgļi izraisa nenovēršamu kriminogēnās, ekonomiskās un demogrāfiskās situācijas pasliktināšanos. Viena nelegālā imigranta uzturēšana atbilstoši visām Ženēvas bēgļu konvencijas normām gadā izmaksā apmēram 55000 dolāru. Tā ir ļoti smaga ekonomiska nasta pat attīstītām un bagātām valstīm. Konferences delegāti ir vienojušies par to, ka tuvākā pusgada laikā jāorganizē šai konferencē pārstāvēto valstu imigrāciju lietu ministru un policijas struktūru pārstāvju tikšanās, lai izstrādātu konkrētu plānu nelegālo bēgļu plūsmas apturēšanai. Nepieciešams unificēt Eiropas valstu likumdošanu, kā arī izstrādāt vienotu informācijas sistēmu par nelegālajiem bēgļiem un šīs informācijas nodošanas un apmaiņas kanāliem.

A.Lieljuksis teica, ka pēc viņa domām Latvijai, lai tā varētu sekmīgi cīnīties ar nelegālo imigrāciju, ir jāslēdz divpusējie līgumi ar kaimiņvalstīm. Šādi līgumi jau noslēgti ar Igauniju un Lietuvu. Latvijas Ārlietu ministrijai vajadzētu aktivizēt savu darbu, lai pēc iespējas ātrāk varētu noslēgt atbilstošus līgumus ar Krieviju un Baltkrieviju. Līdz šim visbiežāk Latvijā nelegālie imigranti ir ieradušies tieši no Krievijas un Baltkrievijas. Pēdējā laikā Krievija un Baltkrievija atsakās pieņemt šos bēgļus, motivējot savu rīcību ar to, ka nav noslēgti attiecīgi līgumi ar Latviju.

Preses konferencē Kārtības policijas priekšnieks Ivars Stūrainis informēja, ka laika posmā no 25.septembra līdz 3.oktobrim visā Latvijas teritorijā sadarbībā ar Zemessardzi un citām tiesību sargāšanas un spēka struktūrām tiks veikta operācija “Drošība”. Šīs operācijas mērķis: uzlabot kriminogēno situāciju un nodrošināt valstī mieru un kārtību vēlēšanu laikā. Operācijas “Drošība” īstenošanas laikā īpašu vērību pievērsīs profilaktiskiem un preventīviem pasākumiem, lai novērstu huligānismu, terorisma draudus, aizturētu meklēšanā esošas personas un kriminālus elementus. Visos vēlēšanu iecirkņos dežūrēs policisti. Iespējams, ka tiks saņemti patiesi vai maldinoši signāli par iespējamiem terora aktiem vēlēšanu iecirkņos. Katrā Latvijas rajonā un pilsētā kopā ar policistiem dežūrēs Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji — sapieri. 20.septembrī Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Staris ir parakstījis pavēli, kurā atbilstoši pastāvošajai likumdošanai Ceļu policijai ir uzdots pārbaudīt transporta līdzekļus. Šī pavēle ir izdota tādēļ, lai veiktu profilaktiskus pasākumus cīņā pret terorismu un sprādzieniem.

Operatīvā informācija liecina, ka tie noziedznieki, kas gatavojas sarīkot sprādzienus, spridzekļus pārvadā automašīnās.

Preses konferences noslēgumā īsu pārskatu par kriminogēno situāciju valstī sniedza Kriminālpolicijas priekšnieks A.Blonskis. Viņš teica, ka pēdējā laikā Kriminālpolicija ir guvusi konkrētus panākumus cīņā ar reketu. Nesen Rīgā aizturētas vairākas naudas izspiedēju grupas. Taču pēdējā laikā visā Latvijā strauji palielinājies automašīnu zādzību skaits, sevišķi Rīgā. Šī gada astoņos mēnešos visā Latvijā ir nozagtas 1767 automašīnas, kas ir par 187 automašīnām vairāk nekā analoģiskā periodā pērn. Lielākā daļa no automašīnu zādzībām tā arī netiek juridiski atklātas. Kriminālpolicijas priekšnieks paškritiski atzīmēja, ka šajā sakarībā liela daļa vainas ir jāuzņemas arī policijas struktūrām. Slikti strādā Rīgas Kriminālpolicijas speciālā nodaļa, kuras uzdevums ir cīnīties ar autotransporta zādzībām.

Kriminālpolicijas priekšnieks A.Blonskis informēja, ka Ekonomiskā policija ierosinājusi krimināllietu par nolaidību un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu sakarā ar valsts akciju sabiedrības “Latvijas gāze” pārskaitīto naudu (800 000 dolāriem) “Lainbankai”. Šis darījums starp “Latvijas gāzi” un “Lainbanku” notika šā gada ziemā. Pagājušajā nedēļā Ekonomiskās policijas darbinieki kā liecinieku nopratināja “Latvijas gāzes” prezidentu Adrianu Dāvi.

Viesturs Avots,
“LV” tieslietu nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!