• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pie Valsts prezidenta - Portugāles vēstnieks (akreditējoties) un Eiropas Savienības vēstnieks (atvadoties). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.09.1995., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36943

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par uzņēmējdarbības regulēšanu enerģētikā

Vēl šajā numurā

27.09.1995., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pie Valsts prezidenta — Portugāles vēstnieks (akreditējoties) un Eiropas Savienības vēstnieks (atvadoties)

Portugāles Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Paulo de Kastiljo

WPEB.JPG (13699 BYTES) WPEC.JPG (19448 BYTES)

Vakar, 26.septembrī, Rīgas pilī LR Valsts prezidents pieņēma akreditācijas rakstu no Portugāles ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Latvijā Paulo de Kastiljo (Paulo Guilherme Pires de Lima de Castilho).

Savā runā akreditācijas ceremonijā vēstnieks (attēlā pa kreisi) teica:

Man ir liels gods būt ieceltam par Portugāles vēstnieku Latvijā. Man ir arī liels gods ierasties Rīgā un iesniegt Jūsu ekselencei Portugāles prezidenta parakstīto akreditācijas vēstuli. Lūdzu, pieņemiet to ne tikai kā simbolu Portugāles valsts galvas dziļajai cieņai pret Jūsu ekselenci, bet arī kā skaidri izteiktu Portugāles vēlēšanos tālāk attīstīt un padziļināt attiecības ar Latviju.

Šī kopīgā mērķa virzienā jau ir sperti vairāki svarīgi soļi. 1993.gadā savu akreditācijas rakstu iesniedza pirmais Portugāles vēstnieks, kopš Latvija atguva savu suverenitāti. Tā bija īpaši zīmīga rīcība, ja ņem vērā to, ka Portugāle nekad nav atzinusi Latvijas integrāciju Padomju Savienībā. Bet tomēr vissvarīgākās bija valsts vizītes, kas ir notikušas kopš tā brīža: Portugāles prezidents Mario Soarešs ieradās Latvijā 1994.gada oktobrī; un Jūs, prezidenta kungs, pagājušā gada maijā ieradāties atbildes vizītē. Esmu pārliecināts, ka abas vizītes ne tikai veicināja mūsu attiecību stiprināšanu, bet arī uzsvēra galvenos principus, kuriem būtu jāvada Eiropa, t.i., nāciju neatkarības un identitātes cienīšana, demokrātija, cilvēktiesības un tirgus ekonomika.

Prezidenta kungs!

Portugāle vēlas dot savu ieguldījumu konsolidētas un drošas Eiropas veidošanā, Eiropas, kurā uz visiem laikiem būtu aizliegti bruņoti konflikti. Mēs visi labi apzināmies ar to saistītās grūtības un uzdevumus. Portugāle uzskata, ka mums ir noteiktā solī jādodas uz priekšu, bet jācenšas neradīt nelīdzsvarotas un nestabilas situācijas. Laiks ir faktors, kuru mums jāmācās saprātīgi izmantot.

Atļaujiet man, lūdzu, teikt pāris vārdus par Eiropas Savienību un tās nākotni, kura rūp gan Portugālei, gan Latvijai. Portugāle kļuva par šīs kopienas locekli 1986.gadā pēc ļoti sarežģītām un garām sarunām. Tāpēc mēs labi spējam saprast Latvijas interesi iestāties Eiropas Savienībā. Portugālei šajā sakarā ir ļoti skaidra nostāja. Mēs esam par Savienības paplašināšanu, jo uzskatām: Eiropas valstīm, kuras vieno principi un mērķi, jāļauj piedalīties šajā kopīgajā projektā. Portugāle uzskata arī, ka visi pieteikumi uz Savienības dalībvalsts statusu — gan pašreizējie, gan turpmākie — jāizskata uz vienlīdzības principiem un jāvērtē pēc valstu nopelniem. Līdztekus mums jāturpina aktīvi piedalīties strukturētajā dialogā starp Savienības dalībvalstīm un asociētajām Viduseiropas un Austrumeiropas valstīm. Portugālei ir liels gandarījums piedalīties strukturētajā dialogā ar Latviju.

Līdzās mūsu attiecībām daudzpusējās struktūrās mums jāstrādā pie mūsu divpusējo kontaktu stiprināšanas. Tālāks solis šajā virzienā ir Līgums par investīciju abpusēju veicināšanu un aizsardzību starp Latviju un Portugāli, kas tiks parakstīts manas uzturēšanās laikā Rīgā. Prezidenta kungs, vēlētos Jums apliecināt: es kā savas valsts akreditētais vēstnieks Latvijā darīšu visu, lai intensificētu mūsu valstu attiecības politikā, ekonomikā un kultūrā.

 

Savā atbildes runā Latvijas Republikas Valsts prezidents Guntis Ulmanis teica:

 

Jūsu ekselence! Es Jūs apsveicu kā Portugāles ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā. Pēdējais gads bijis ļoti intensīvs Portugāles un Latvijas attiecību veidošanā. Domāju, ka gan Portugālē, gan Latvijā ļaudis glabā labā atmiņā abu valstu valsts vizītes un mūsu tikšanos. Gribu nodot sveicienu Soareša kungam un izteikt pārliecību, ka Jūsu iecelšana šajā augstajā amatā ir vēl viens solis Portugāles un Latvijas attiecību uzlabošanā un pilnveidošanā. Ir ieskicētas galvenās problēmas un galvenie uzdevumi, kas jārisina starp abām mūsu valstīm. Ir jāveido un jāpilnveido juridiskā bāze attiecībās starp mūsu valstīm un jāpieņem galīgie lēmumi par līgumiem, kas ir jau izstrādāti un atrodas vienā un otrā valstī. Es domāju, ka ir labs pamats veidot tālāk ciešāku mūsu ekonomisko sadarbību. Tas zināmā mērā būtu paraugs sadarbībai starp Baltijas reģionu un Eiropas dienvidvalstīm. Mēs jau šodien jūtam atbalstu, ko mums sniedz Portugāle, runājot par Eiropas Savienību un integrēšanos Eiropā pats būtiskākais Latvijai nākotnē būs tās drošības sistēmu veidošana un integrēšanās Eiropas Savienības struktūrās. Caur Portugāli, caur jūsu darbību mēs sastopam tiešu atbalstu no Eiropas dienvidvalstu puses šajā mums ļoti būtiskajā jautājumā. Esmu pārliecināts: arī jūsu ierosinājums ciešāk sadarboties kultūras jomā atradīs dzirdīgas ausis un nebūs ilgi jāgaida, ka Portugāli un Latviju apmeklēs otras valsts mākslinieki. Zinot Jūsu talantu un lielo darba apjomu rakstniecībā, es šodien gribētu vēlēt, lai pēc laika, kad Jūs būsit pastrādājis Baltijas reģionā un iepazinies ar mūsu dzīvi, taptu kāda grāmata par Latviju. Domāju: pamats šādai grāmatai jau tika likts mūsu divpusējās sarunās Portugālē, kad mēs braucām cauri jūsu galvaspilsētai un redzējām, ko nozīmē Eiropas Savienība un tautas strādīgums. Es vēlreiz novēlu Jums panākumus jūsu turpmākajā vēstnieka darbā!

 

Pēc akreditācijas raksta iesniegšanas Paulo de Kastiljo sniedza pirmo interviju “Latvijas Vēstnesim”.

 

— Jūsu ekselence, atļaujiet Jūs apsveikt ar šo svinīgo notikumu!

— Sirsnīgi pateicos!

 

— Ko Jums nozīmē šis norīkojums?

— Tas man patiešām nozīme daudz. Pirmkārt, jau tas, protams, ir liels gods. Otrkārt, šis ir arī ļoti interesants norīkojums. Jo Latvija ir valsts, ar kuru Portugāle cer nākotnē attīstīt sakarus visās jomās. Ir daudzas nozares, kurās varam attīstīt savu sadarbību. Galvenokārt, protams, ekonomikas sfērā, taču arī kultūras jomā. Tāpat arī politikas sfērā. Mums ļoti interesants un nozīmīgs ir fakts, ka Latvija parakstījusi Eiropas Savienības asociētā locekļa līgumu un nākotnē acīmredzot kļūs Eiropas Savienības locekle. Latvija Portugālei ir ļoti svarīga valsts, jo mūsu attiecības kļūst aizvien ciešākas un ciešākas.

 

— Ar ko Jūs sāksit savu vēstnieka darbību Latvijā?

— Šī ir mana pirmā vizīte Latvijā. Un pirmais uzdevums, protams, bija akreditācijas raksta iesniegšana Latvijas Valsts prezidentam. Protams, ārkārtīgi svarīga un arī ļoti interesanta man bija saruna ar Valsts prezidentu. Man bija saruna ar ārlietu ministru, un ekonomikas ministru. Man būs dažas sarunas ar saviem kolēģiem no Latvijas Ārlietu ministrijas. Tajās mēs pārrunāsim jautājumus, kas ir vienlīdz svarīgi kā Portugālei, tā Latvijai. Bet vizītes noslēgumā parakstīsim Līgumu par investīciju sekmēšanu un aizsardzību.

 

— Jūs, kā zināms, esat Portugāles vēstnieks arī Zviedrijā, un Jūsu rezidence ir Stokholmā. Cik bieži plānojat būt Rīgā?

— Esmu nolēmis Rīgu apmeklēt regulāri, lai uzturētu kontaktus ne tikai ar Ārlietu ministrijas darbiniekiem, bet arī ar cilvēkiem citās ministrijās, ar darījuma aprindu pārstāvjiem, lai sekmētu mūsu valstu ekonomisko sadarbību. Es patiešām ceru apmeklēt Rīgu visnotaļ regulāri.

 

— Paldies par šo Jūsu pirmo interviju Latvijā. Novēlu panākumus Jūsu atbildīgajā vēstnieka darbā!

— Sirsnīgi pateicos!

Viņa ekselence Paulo de Kostiljo, Portugāles ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā, dzimis 1944.gada 10.februārī Porto. 22 gadu vecumā viņš beidza Lisabonas universitāti ar diplomu tiesību zinātnēs. No 1967.gada Paulo de Kostiljo strādāja Portugāles ārlietu ministrijā — vispirms bija atašejs, tad trešais sekretārs. No 1970.gada viņš strādāja Portugāles vēstniecībā Vašingtonā, 1974.gadā tika iecelts par Portugāles ārlietu valsts sekretāra kabineta vadītāju, bet pēc gada — par ārējās tirdzniecības valsts sekretāra kabineta vadītāju. No 1976.gada P.de Kastiljo bija Portugāles premjerministra kancelejas ministrs bez portfeļa — kabineta vadītājs, bet 1979.gadā tika norīkots par Ārlietu ministrijas Eiropas nodaļas vadītāja vietnieku. No 1980.gada Paulo de Kostiljo strādāja par padomnieku Londonā, bet no 1985.gada — ģenerāldirektora padomnieks Eiropas Kopienas lietās. No 1987.gada Paulo de Kostiljo bija 2. kategorijas pilnvarotais ministrs un no 1990.gada — 1. kategorijas pilnvarotais ministrs. Kopš 1991.gada decembra — Eiropas Kopienas lietu ģenerāldirektors. Šajā amatā viņš ir arī Kopienas lietu Starpministriju komisijas viceprezidents, kā arī Ekonomikas un sociālās padomes loceklis. Šogad Paulo de Kostiljo tika iecelts par Portugāles ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Zviedrijā.

Paulo de Kostiljo ir arī pazīstams portugāļu rakstnieks. Vairāki viņa romāni ir izpelnījušies Portugāles Rakstnieku savienības, Portugāles PEN kluba un Lisabonas domes izcilas balvas.

Paulo de Kostiljo saņēmis vairākus ārvalstu apbalvojumus. Viņš ir Norvēģijas Svētā Olafa ordeņa komandors, Polijas Ordeņa par īpašiem nopelniem komandors un Senegālas Nacionālā Lauvas ordeņa virsnieks.

Valsts prezidenta preses dienests,
J.Ūdris,
"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!