• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Centrālās vēlēšanu komisijas 1995. gada 4. septembra lēmums Nr. 65 "Par Instrukciju par vēlēšanu iecirkņa komisijas darbību Saeimas vēlēšanās". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.09.1995., Nr. 137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36691

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Precizējot iepriekš publicēto

Vēl šajā numurā

08.09.1995., Nr. 137

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Centrālā vēlēšanu komisija

Veids: lēmums

Numurs: 65

Pieņemts: 04.09.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

CEĻĀ UZ 6. SAEIMU

Latvijas Republikas Centrālās vēlēšanu komisijas lēmums nr.65

Par Instrukciju par vēlēšanu iecirkņa komisijas darbību Saeimas vēlēšanās

Centrālā vēlēšanu komisija nolemj:

Apstiprināt “Instrukciju par vēlēšanu iecirkņa komisijas darbību Saeimas vēlēšanās” (pielikumā).

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs A.Kramiņš
Rīgā 1995.gada 4.septembrī Centrālās vēlēšanu komisijas sekretāre Dz.Ceihnere

Instrukcija
par vēlēšanu iecirkņa komisijas darbību
Saeimas vēlēšanās

1. Vēlēšanu iecirkņa komisija (turpmāk — iecirkņa komisija) darbību Saeimas vēlēšanu sarīkošanā uzsāk Centrālās vēlēšanu komisijas noteiktajā termiņā un šo darbību organizē likuma “Par pilsētu, rajonu, pagastu vēlēšanu komisijām un vēlēšanu iecirkņu komisijām” III nodaļā noteiktajā kārtībā.

2. Iecirkņa komisija nodrošina, lai vēlēšanu telpas būtu iekārtotas un apgādātas ar visu aizklātai balsošanai nepieciešamo aprīkojumu.

3. Aplokšņu iemešanai jāsagatavo viena vai vairākas vēlēšanu kastes. Tām jābūt neizjaucamām, viscaur cieši noslēgtām, ar spraugu virspusē un atveramu vāku. Līdzīgi sagatavojamas arī mazākas kastes, lai varētu organizēt balsošanu vēlētāju atrašanās vietā, ja viņi veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties vēlēšanu telpās.

4. Vismaz desmit dienas pirms vēlēšanu pirmās dienas iecirkņa komisija:

1) izliek redzamā vietā paziņojumu par komisijas darba laiku;

2) izliek redzamā vietā priekšvēlēšanu programmas un paziņojumus ar visu vēlēšanu apgabalā pieteikto kandidātu sarakstiem;

3) nodrošina, lai vēlētājiem būtu pieejamas Saeimas vēlēšanu likumā norādītās ziņas par deputātu kandidātiem;

4) pieņem to vēlētāju rakstveida pieteikumus, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties vēlēšanu telpās, un reģistrē tos īpašā žurnālā.

5. Vēlēšanu iecirknī saņemtās vēlēšanu zīmes un aploksnes līdz vēlēšanu pirmajai dienai glabājamas policijas vai Zemessardzes uzraudzībā.

6. Vēlēšanu dienās iecirkņa komisija atver vēlēšanu telpas un ielaiž tajās vēlētājus no pulksten 8.00 rītā līdz pulksten 8.00 vakarā.

7. Pēc vēlēšanu telpu atvēršanas tajās tiek ielaisti pilnvarotie novērotāji no politiskajām organizācijām (partijām) un to apvienībām, kā arī šo organizāciju (partiju) vai apvienību teritoriālajām struktūrvienībām, kurām ir juridiskās personas tiesības, kā arī Centrālās vēlēšanu komisijas locekļi vai tās pilnvarotas personas un attiecīgās republikas pilsētas vai rajona vēlēšanu komisijas locekļi. Pilnvarotajiem novērotājiem ir vajadzīgs attiecīgs rakstveida pilnvarojums.

8. Pēc vēlēšanu telpu atvēršanas iecirkņa komisija sāk rakstīt vēlēšanu gaitas protokolu, atzīmējot tajā visus starpgadījumus un traucējumus, kā arī vēlētāju sūdzības, protestus un sakarā ar tiem pieņemtos lēmumus.

9. Pirms vēlēšanu sākuma iecirkņa komisijas priekšsēdētājs vai sekretārs komisijas, kā arī pilnvaroto novērotāju klātbūtnē pārliecinās par to, vai vēlēšanu kastes, kurās paredzēts iemest vēlēšanu zīmes, ir tukšas. Pēc tam vēlēšanu kastes aizzīmogo un par to izdara atzīmi vēlēšanu gaitas protokolā. Ja pilnvarotie novērotāji nav ieradušies, vēlēšanu kastes aizzīmogo pirmā vēlētāja klātbūtnē.

10. Ielaižot vēlēšanu telpās vēlētājus, iecirkņa komisija pārliecinās, vai atnākušās personas ir vēlētāji, kuru pasē nav atzīmes par attiecīgās Saeimas vēlēšanām. Vēlētāji, kuru pasēs jau ir atzīmes par šīm vēlēšanām, vēlēšanu telpās nav ielaižami.

11. Vēlētāja personu apliecinošs dokuments ir Latvijas pilsoņa pase. Vēlētāji, kuri nav saņēmuši Latvijas pilsoņa pasi, uzrāda:

1) bijušās PSRS pilsoņa pasi, kurā ir Pilsonības un imigrācijas departamenta atzīme, ka attiecīgā persona ir Latvijas pilsonis;

2) ārvalstīs dzīvojošie vēlētāji — Pilsonības un imigrācijas dienesta izdotu reģistrācijas lapu ar vēlētāja personas kodu.

12. Kopā ar vēlētājiem, kuriem ir fiziski trūkumi un kuri tādēļ personiski nevar izdarīt atzīmes vēlēšanu zīmē, tiek ielaisti viņu ģimenes locekļi vai kāda cita persona, kurai vēlētājs uzticas.

13. Iecirkņa komisija balsotāju sarakstā ieraksta vēlētāja vārdu, uzvārdu, personas kodu, kā arī izdara vēlētāja pasē vai citā šīs instrukcijas 11.punktā minētajā dokumentā atzīmi par attiecīgās Saeimas vēlēšanām.

14. Latvijas pilsoņa pasē atzīme izdarāma 14.lappusē. Bijušās PSRS pilsoņa pasē atzīme izdarāma tajā lappusē, kurā ir Pilsonības un imigrācijas departamenta atzīme par Latvijas pilsonību.

15. Pirms vēlēšanu zīmju un aploksnes saņemšanas katram vēlētājam jāparakstās balsotāju sarakstā.

16. Katram vēlētājam iecirkņa komisija izsniedz visu vēlēšanu apgabalā pieteikto kandidātu sarakstu vēlēšanu zīmes un īpašu aploksni, kura apzīmogota ar iecirkņa komisijas zīmogu. Atsevišķu vēlēšanu zīmju izsniegšana ir aizliegta.

17. Iecirkņa komisijas locekļiem aizliegts aģitēt vai ieteikt balsot par vai pret kādu kandidātu vai kandidātu sarakstu. Iecirkņa komisijas loceklis nedrīkst izdarīt atzīmes tiem vēlētājiem izsniegtajās vēlēšanu zīmēs, kuri fizisku trūkumu dēļ paši nevar balsot.

18. Pēc tam, kad vēlētājs izdarījis atzīmes vēlēšanu zīmē, ielicis to aploksnē un aizlīmējis, iecirkņa komisijas loceklis vēlētāja klātbūtnē iemet aploksni aizzīmogotā vēlēšanu kastē.

19. Vēlēšanu dienās vēlēšanu zīmes un aploksnes var saņemt un nodot tie vēlētāji, kuri ieradušies vēlēšanu telpās līdz pulksten 8.00 vakarā.

20. Pirmajā vēlēšanu dienā pēc balsošanas beigām vēlēšanu kastes aizzīmogojamas ar iecirkņa komisijas zīmogu tādējādi, lai līdz tām izņemt vēlēšanu aploksnes; arī iecirkņa komisijas locekļiem un pilnvarotajiem novērotājiem ir tiesības aizzīmogot vēlēšanu kastes ar saviem zīmogiem. Par vēlēšanu kastu aizzīmogošanu izdarāma atzīme vēlēšanu gaitas protokolā.

21. Vēlēšanu kastes atstājamas vēlēšanu telpās iecirkņa komisijas, policijas vai Zemessardzes uzraudzībā.

22. Vēlēšanu otrajā dienā pirms balsošanas sākuma iecirkņa komisijas priekšsēdētājs komisijas, kā arī pilnvaroto novērotāju klātbūtnē pārliecinās par to, vai vēlēšanu kastes aizzīmogojums nav bojāts, un par to izdara atzīmi vēlēšanu gaitas protokolā. Ja pilnvarotie novērotāji nav ieradušies, vēlēšanu kastēm aizzīmogojumu noņem pirmā vēlētāja klātbūtnē.

23. Iecirkņa komisija vēlēšanu pirmajā dienā līdz pulksten 8.00 vakarā un vēlēšanu otrajā dienā līdz pulksten 12.00 rītā turpina pieņemt rakstveida pieteikumus no tiem vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties vēlēšanu telpās, kā arī šo vēlētāju pilnvarotām personām.

24. Lai izvairītos no vairākkārtējas izbraukšanas uz vienu vietu, organizēt balsošanu vēlētāja atrašanās vietā ieteicams otrajā vēlēšanu dienā pēc pieteikuma reģistrācijas pabeigšanas. Komisijas locekļus vēlēšanu organizēšanai vēlētāja atrašanās vietā izraugās iecirkņa komisijas priekšsēdētājs, un šiem komisijas locekļiem izsniedz aploksnes un vēlēšanu zīmju komplektus atbilstoši pieteikumu skaitam. Citu vēlētāju balsošana ārpus vēlēšanu telpām nav pieļaujama.

25. Vēlētāji, kuri balso savā atrašanās vietā, ierakstāmi atsevišķā balsotāju sarakstā, un aizlīmētas aploksnes iemetamas atsevišķā aizzīmogotā vēlēšanu kastē.

26. Iecirkņa komisija nodrošina kārtību vēlēšanu telpās, kā arī to, lai vēlēšanu telpās un tuvāk par 50 metriem no ieejas šajās telpās nenotiktu vēlēšanu brīvības ierobežošana, kārtības traucēšana un aģitācija.

27. Sūdzības par vēlēšanu norisi vēlētājs vēlēšanu dienās var iesniegt iecirkņa komisijas priekšsēdētājam, kurš tās reģistrē īpašā sūdzību reģistrācijas žurnālā. Jebkuru sūdzību iecirkņa komisija nekavējoties izskata un dod atbildi iesniedzējam, izdarot atzīmi sūdzību reģistrācijas žurnālā.

28. Ziņas, ko iecirkņa komisija vēlēšanu dienās sniedz attiecīgajai republikas pilsētas vai rajona vēlēšanu komisijai un kas uzrādītas šīs instrukcijas pielikumā, ierakstāmas vēlēšanu gaitas protokolā.

29. Otrajā vēlēšanu dienā pēc pulksten 8.00 vakarā iecirkņa komisija uzsāk balsu skaitīšanu Saeimas vēlēšanu likumā un Centrālās vēlēšanu komisijas attiecīgajā instrukcijā noteiktajā kārtībā.

30. Ja nepieciešams, iecirkņa komisija saskaņā ar likuma “Par pilsētu, rajonu, pagastu vēlēšanu komisijām un vēlēšanu iecirkņu komisijām” 22.pantu balsošanas procesa un balsu skaitīšanas nodrošināšanai pieaicina civildienesta ierēdņus un citus speciālistus no vēlētāju vidus.

31. Balsošanas procesa un balsu skaitīšanas nodrošināšanai pieaicinātajām personām jāatbilst likuma “Par pilsētu, rajonu, pagastu vēlēšanu komisijām un vēlēšanu iecirkņu komisijām” 6.panta noteikumiem, un tās pielaižamas pie darba pēc saskaņošanas ar republikas pilsētas vai rajona vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju.

32. Katras pieaicinātās personas pienākumus nosaka iecirkņa komisijas priekšsēdētājs, un viņš arī atbild par to, lai pieaicinātās personas precīzi izpildītu uzdotos pienākumus un ievērotu likumu.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs A.Kramiņš
Centrālās vēlēšanu komisijas sekretāre Dz.Ceihnere

Pielikums Instrukcijai

Vēlēšanu iecirkņa komisijas

informācija republikas pilsētas (rajona)

 

vēlēšanu komisijai

29.septembris (vakarā):

Ziņo par vēlēšanu aplokšņu un vēlēšanu zīmju saņemšanu, iecirkņa gatavību darba uzsākšanai.

 

30.septembris:

8.00 — ziņo par darba uzsākšanu,

12.00, 16.00 un 20.00 ziņo par vēlēšanās piedalījušos balsotāju skaitu.

 

1.oktobris:

8.00 — ziņo par darba uzsākšanu,

12.00 - 16.00 — ziņo par vēlēšanās piedalījušos balsotāju skaitu, no 20.00 — sāk balsu skaitīšanu, aizpilda iepriekšējās balsu skaitīšanas protokolu un telefoniski paziņo par katru kandidātu sarakstu nodoto balsu skaitu. Nosūta iepriekšējās balsu skaitīšanas protokolu.

Par ārkārtējiem starpgadījumiem nekavējoties jāpaziņo republikas pilsētas (rajona) vēlēšanu komisijai.

Centrālas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs A.Kramiņš
Centrālās vēlēšanu komisijas sekretāre Dz.Ceihnere

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!