• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
1995. gada 23. augusta likums "Grozījumi likumā "Par namīpašumu denacionalizāciju Latvijas Republikā"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.09.1995., Nr. 137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36672

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Grozījums likumā "Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju un bankrotu"

Vēl šajā numurā

08.09.1995., Nr. 137

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 23.08.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā “Par namīpašumu denacionalizāciju Latvijas Republikā”

Izdarīt likumā “Par namīpašumu denacionalizāciju Latvijas Republikā” (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 46.nr.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, 9., 16.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 3.pantu šādā redakcijā:

“3.pants. Pamats izskatīt jautājumu par namīpašuma denacionalizāciju ir bijušo īpašnieku vai viņu mantinieku pieteikums.

Pieteikumam jāpievieno īpašuma tiesības apliecinošs dokuments vai valsts arhīva izziņa par īpašuma tiesībām namīpašuma nacionalizācijas brīdī, bet bijušo īpašnieku mantiniekiem — arī dokuments, kas apliecina īpašnieka miršanas faktu (miršanas apliecība), un citi dokumenti, kas dod pamatu atzīt tiesības uz mantojumu (dzimšanas apliecība, laulības apliecība, testaments un citi dokumenti).

Pieteikums jāiesniedz pilsētas domei vai rajona padomei pēc namīpašuma atrašanās vietas līdz 1994.gada 1.jūnijam, bet pārējie dokumenti — ne vēlāk kā līdz 1996.gada 1.jūnijam.”

2. Papildināt 4.panta ceturto daļu pēc vārda “natūrā” ar vārdiem “vai arī likumīgā spēkā stājies tiesas spriedums par īpašuma tiesību atjaunošanu”.

3. 6.pantā:

papildināt pantu ar jaunu otro daļu šādā redakcijā:

“Ja īpašuma tiesību atjaunošanai nepieciešamie dokumenti nav iesniegti līdz 1996.gada 1.martam, šā likuma 4.panta pirmajā daļā paredzētā pilsētas domes vai rajona padomes komisija nosūta personām, kuras pieprasījušas atjaunot īpašuma tiesības, brīdinājumu par to, ka triju mēnešu laikā jāiesniedz nepieciešamie dokumenti, šajā brīdinājumā norādot, kādu dokumentu trūkst, lai varētu atjaunot īpašuma tiesības. Ja trūkstošie dokumenti netiek iesniegti šā likuma 3.panta trešajā daļā norādītajā termiņā, pilsētas dome vai rajona padome pieteikumu noraida.”;

uzskatīt līdzšinējo otro un trešo daļu attiecīgi par trešo un ceturto daļu;

papildināt pantu ar piekto daļu šādā redakcijā:

“Pilsētu domes un rajonu padomes atbrīvojamas no tiesas izdevumu segšanas lietās par namīpašumu atdošanu un ar to saistīto zaudējumu atlīdzināšanu, ja tiesa nekonstatē attiecīgās pilsētas domes vai rajona padomes vainu.”

4. Papildināt likumu ar jaunu 6.1 pantu šādā redakcijā:

“6.1 pants. Ja bijušais īpašnieks vai viņa mantinieki sešu mēnešu laikā pēc tam, kad pilsētas dome vai rajona padome ir pieņēmusi lēmumu par namīpašuma atdošanu natūrā, nav to pārņēmuši vai ierakstījuši zemesgrāmatā (izņemot gadījumus, kad namīpašums nav pārņemts pašvaldības vainas dēļ), attiecīgā pašvaldība turpina namīpašumu pārvaldīt un var tajā iemitināt jaunus īrniekus (nomniekus), kā arī izdarīt namīpašuma uzturēšanai nepieciešamos remontus, un tai ir tiesības prasīt izdevumu atlīdzību no personas, kurai atjaunotas īpašuma tiesības.”

5. Izteikt 15.panta ceturto daļu šādā redakcijā:

“Ja denacionalizētais nams ir tādā stāvoklī, ka tas draud sagrūt (avārijas stāvoklis), pašvaldībai ir pienākums gada laikā no īpašnieka iesnieguma saņemšanas brīža nodrošināt īrniekus ar līdzvērtīgām dzīvojamām telpām un tiesības sniegt materiālu palīdzību nama defektu novēršanai.”

6. Papildināt likumu ar pārejas noteikumiem šādā redakcijā:

“Pārejas noteikumi

1. Ministru kabinets nodrošina, ka valsts arhīvi līdz 1996.gada 1.aprīlim izsniedz nepieciešamās izziņas personām, kuras iesniegušas pieteikumu par namīpašuma denacionalizāciju.

2. Rīgas pilsētā visus lēmumus, kas saistīti ar namīpašumu denacionalizāciju, pieņem priekšpilsētu (rajonu) valdes, ja Rīgas Dome šo lēmumu pieņemšanu neiekļauj savā kompetencē.”

Likums Saeimā pieņemts 1995.gada 23.augustā.

Valsts prezidents G.Ulmanis

Rīgā 1995. gada 8. septembrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!