• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija par tautsaimniecības attīstību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.08.1995., Nr. 114 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36230

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valdības 1. augusta sēdē

Vēl šajā numurā

02.08.1995., Nr. 114

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta ziņas

Ekonomikas ministrija par tautsaimniecības attīstību

Vakar, 1. augustā, Ekonomikas ministrijas jaunajās telpās, Brīvības ielā 55, notika preses konference. Tajā ekonomikas ministrs Jānis Zvanītājs, ministrijas valsts sekretārs Inesis Feiferis un sekretāra vietnieks Juris Cebulis iepazīstināja žurnālistus ar Ekonomikas ministrijas speciālistu sagatavoto materiālu apkopojumu “Ziņojums par Latvijas tautsaimniecības attīstību”. Pirmais šāds ziņojums par stāvokli un prognozēm Latvijas tautsaimniecībā tika izdots pagājušā gada septembrī. Šajā, otrajā, ziņojumā galvenokārt akcentēti šādi jautājumi: tautsaimniecības struktūrpolitika, rūpniecības un enerģētikas attīstība, tirdzniecības politika, ārvalstu investīcijas Latvijā, privatizācijas gaita valstī, nacionālās programmas un valsts investīciju programma.

Ziņojumā raksturota pašreizējā ekonomiskā situācija Latvijā, ekonomisko reformu gaita un prognozēta tautsaimniecības attīstība 1995. un 1996. gadam, kā arī sniegtas rekomendācijas ekonomiskās politikas izstrādei un tās realizēšanai valstī; parādīta gan makroekonomisko rādītāju — iekšzemes kopprodukts, inflācija, tirdzniecības bilance un cits — attīstības dinamika, gan stāvoklis svarīgākajās tautsaimniecības nozarēs. Ekonomisko prognožu aprēķinos 1995. gada noslēgumam un 1996. gadam ņemta vērā komercbanku krīzes sagaidāmā ietekme uz procesiem tautsaimniecībā. Aplēses rāda, ka komercbanku krīze 1995. gada iekšzemes kopprodukta apjomu var samazināt par vienu procentu, tādējādi saglabājot šo rādītāju 1994. gada līmenī.

Ekonomikas ministrijas sagatavotā ziņojuma noslēgumā ievietots Dānijas Orhūsas universitātes speciālistu Filipa Šrodera un Ebes Jangāra analītisks raksts “Kritiski apsvērumi par Latvijas tautsaimniecību 1995. gadā”, kas, no neitrālām pozīcijām vērojot Latvijas tautsaimniecības attīstību, izvērtē Latvijas eksporta iespējas pasaules tirgos un relatīvās konkurētspējas nodrošināšanu. Šī ziņojuma autori ir Ekonomikas ministrijas un tās pārraudzībā esošo institūciju speciālisti.

“Ekonomiskie procesi ir jāvērtē zināmā laika periodā un dinamikā,” sacīja ministrs Jānis Zvanītājs. “Tāpēc šis ziņojums dod priekšstatu par ekonomiskajiem procesiem Latvijā.”

“Ziņojums par Latvijas tautsaimniecības attīstību” tiks izsūtīts valsts un pašvaldību institūcijām, bibliotēkām, augstskolām un pētnieciskajām iestādēm. To varēs nopirkt arī grāmatnīcās. Šis materiāls katrā ziņā ieinteresēs politiķus un ekonomistus, lai veiktu dažāda veida analīzes, uzņēmējus — savas darbības plānošanai, valdības locekļus — valdības ekonomiskās politikas izstrādāšanai, kā arī citus interesentus.

Pašlaik tiek gatavots ziņojuma angļu variants, bet tipogrāfijās top masveida tirāža.

Plānots, ka turpmāk šādus ziņojumus par tautsaimniecības stāvokli un tās prognozēm Latvijā ekonomikas speciālistu grupa sagatavos un publicēs divas reizes gadā. Nākamais šāds materiālu apkopojums gaidāms 1995. gada beigās.

Vairis Ozols,
“LV” nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!