• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
21.jūlija sesija. Stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.08.1995., Nr. 114 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36207

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas 3. augusta sēdes darba kārtība

Vēl šajā numurā

02.08.1995., Nr. 114

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

21.jūlija sesija

Stenogramma

Sēdi vada Latvijas Republikas 5. Saeimas priekšsēdētājs

Anatolijs Gorbunovs.

Sēdes vadītājs. 21.jūlija Saeimas ārkārtas sesiju paziņoju par atklātu. Darba kārtībā — Saeimas lēmuma projekts “Par rudens sesijas sākšanu ar 1995.gada 20.jūliju”.

Lūdzu deputātus iesniedzējus nākt tribīnē! (Aplausi.) Pirmais parakstītājs ir deputāts Rozentāls. Rozentāla nav. Otrais parakstītājs ir Gundars Bērziņš. Lūdzu!

 

G.Bērziņš (LZS). Es ierosinu par iesniegto lēmuma projektu balsot un izteikt viedokļus ar balsojumu. Lēmuma projekts ir ļoti īss. Viena rindiņa. Es nedomāju, ka tur būtu jākomentē.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Par procedūru — Aivars Endziņš, Juridiskās komisijas priekšsēdētājs!

 

A.Endziņš (LC). Pirmām kārtām, manuprāt, mēs jau tagad pārkāpjam Kārtības rulli, jo Kārtības rullī ir skaidri un gaiši pateikts, ka ārkārtas sēdes notiek kārtējās sesijas laikā. Kārtējā sesija mums vēl nav sākusies. Mums vēl turpinās ārkārtas sesija, kuras turpinājums šodien ir pasludināts uz 26.datumu pulksten 14.00. Tas ir viens.

Otra lieta. Kā Saeima var balsot ar atpakaļejošu datumu par kaut kādu lēmumu? Jo tajā, kuru parakstījuši šie deputāti, ir ierakstīts, ka nolemt sasaukt Saeimas kārtējo sesiju ar 20.jūliju. Tas ir absurds. Es uzskatu, ka tāds priekšlikums vispār nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Godātais deputāt Endziņ! Godātais deputāt Endziņ! Vai jūs to gribat formulēt kā Kārtības ruļļa zinātājs ar attiecīgu pantu vai tie ir vispārīgi spriedumi? Es sapratu, ka jūs gribējāt atsaukties uz Kārtības rulli. Lūdzu!

 

A.Endziņš. Šos jautājumus, kā jūs jau pats, cienījamais Gorbunova kungs, vairākkārt citējāt, reglamentē Kārtības ruļļa 38.pants, kur ir šā panta otrajā daļā rakstīts, ka, ja ir saņemta vienas trešdaļas Saeimas deputātu prasība sasaukt, tad pēc šādas prasības saņemšanas Prezidijs sasauc ārkārtas sesiju ne vēlāk kā 48 stundu laikā, bet ārkārtas sēdi kārtējās sesijas laikā — ne vēlāk kā 24 stundu laikā. Šeit ir runa tikai par ārkārtas sesiju un par ārkārtas sēdi kārtējās sesijas laikā. Tālāk jau ir 4.daļa. “Ārkārtas sesijā vai ārkārtas sēdē izskatāmi tikai tie darba kārtības jautājumi, kuri norādīti ierosinājumā vai prasībā par ārkārtas sesijas vai ārkārtas sēdes sasaukšanu, un pēc šo jautājumu izskatīšanas sesiju vai sēdi slēdz.” Rullis tātad praktiski runā tikai par ārkārtas sēdi kārtējās sesijas laikā. Uz šo brīdi jau Prezidijs ir sasaucis, un pašreiz vēl turpinās ārkārtas sesija. Mēs vēl neesam šo sesiju pabeiguši. Pie tam tā nav sadalīta vairākās sēdēs, kā to mēģina šeit interpretēt cienījamais Tomiņa kungs. Tā ir sesija, kura ir sēde, kurai ir starpbrīži saistībā ar mūsu pašu disciplīnu un neatrašanos savās darba vietās, bet atrašanos kaut kur citur. Un es domāju, ja mēs būtu disciplinēti un būtu strādājuši normāli, tad arī būtu pabeigta ārkārtas sesija, un tad būtu viss pamats, lai varētu izskatīt arī šo jautājumu. Bet pašreiz vēl turpinās ārkārtas sesija. Paldies!

Sēdes vadītājs. Godātie deputāti! Es biju cerējis, ka deputāts Endziņš teiks, ka viņš iesniedz priekšlikumu, ka attiecīgā lieta pēc būtības nav apspriežama, bet viņš to neiesniedza, viņš turpina komentēt Kārtības rulli. Bet korekta atrisinājuma nav šai situācijai, ka ārkārtas sesijas laikā deputāti iesniedz, un tādas tiesības viņiem ir, priekšlikumu sasaukt citu ārkārtas sēdi vai ārkārtas sesiju šeit. Tad jau ir nianses par sēdi vai sesiju, bet tiešām tādas tiesības ir dotas deputātiem, Valsts prezidentam, Ministru prezidentam, un Prezidija uzdevums ir, protams, nevis traktēt Kārtības rulli un komentēt to, bet 48 stundu laikā sasaukt. Jāsaka, paldies Dievam, Prezidijam arī izdevās sasaukt šo sēdi. Jo tur bija vislielākā problēma. Bet tagad, protams, tas ir Saeimas izlemšanā. Un Kārtības rullis, es jau jums pašā sākumā teicu, Kārtības rullis paredz plašas iespējas, kā rīkoties konkrētajā situācijā.

Lūdzu! Andrejs Panteļējevs, “Latvijas ceļš”!

 

A.Panteļējevs (LC). Cienījamais priekšsēdētāj! Cienījamie klātesošie! Es gan nedomāju, ka Prezidija galvenais pienākums ir problēmas no sevis pārlikt uz Saeimu. Un vinnēt ar to, ka kaut ko ir izdevies izdarīt un radīt pietiekami komplicētu situāciju Saeimā. Es domāju, ka Prezidijs ir priekš tā, lai mēģinātu vispirms iekšpusē noskaidrot, ja vajadzīgs, ar frakciju padomu un palīdzību, un tad nest tās komplikācijas uz Saeimu, jo, man liekas, tas nebūt nepalīdz Saeimai —visas šīs komplikācijas atdot risināt šeit, zālē. Priekš tā jau Prezidijs nav domāts. Tas ir mans personīgs viedoklis.

Kas attiecas uz šo konkrēto gadījumu, cik jau nu Prezidijs mums ir veiksmīgi novēlējis šo problēmu, tad es tiešām aicinu nobalsot, lai vienreiz beigtu šo lietu, pieliktu punktu. Es nedomāju, ka tas ir sevišķi pareizs risinājums, es baidos, ka Prezidijam nākotnē tas radīs jaunas komplikācijas un precedentus, kur atkal nevarēs tikt ārā no trim priedēm. Bet, nu, tā kā mēs te esam, tad es domāju, ka nobalsosim, jo beigu beigās būtība taču ir skaidra. Tos 3, 4 parakstus iesniedza tāpēc, lai valdība 81.panta kārtībā piektdien nevarētu pieņemt likumprojektu. Tātad valdība, vienalga, nevar pieņemt tāpēc, ka ārkārtas sesija ir pārtraukta, ir starpbrīdis ārkārtas sesijā, viņa pašlaik turpinās līdz trešdienai. Tas nozīmē neatkarīgi no šī balsojuma, ka valdība, vienalga, piektdien 81.panta kārtībā neko nevar pieņemt. Opozīcija ir savu panākusi. Tāpēc es domāju, mums te nav ko kašķēties, nobalsojam. Kā ir, tā ir, un ejam un darām citus darbus. Paldies!

Sēdes vadītājs. Vai kāds vēlas runāt? Es ļoti atvainojos! Deputāt Endziņ, tad es pareizi jūs sapratu. Jūs 135.pantu gribējāt ierosināt, vai tas nav jābalso?

(Deputāts A.Endziņš kaut ko skaidro no vietas.)

 

A.Endziņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie kolēgas! Jūsu paziņojums par to, ka tiek atklāta nākošā sesija, var radīt tagad tādu pašu situāciju, kādā mēs nupat bijām, izskatot likumprojektu. Zālē, kad bija jābalso, — nav kvoruma, reģistrējamies — kvorums ir. Kārtības rullis pasaka, ka sesiju vai sēdi var slēgt tad, kad ir izskatīti dienas kārtības jautājumi. Un tagad ir tāda pati situācija, ka, lūk, kāds tagad nereģistrēsies, vienkārši nepiedalīsies balsošanā un lēmums nav pieņemts. Un mēs šinī gadījumā atrodamies jau nevis vienā ārkārtas sesijā, bet nu jau būs otra ārkārtas sesija. Es pateicos Prezidijam par šo ļoti veiksmīgo risinājumu! Un tieši tāpēc aicinātu cienījamos iesniedzējus, kaut vai dažus cilvēkus, atsaukt, un līdz ar to nebūs šī pamata — vienas trešās daļas. Viņi var noņemt šo lēmuma projektu.

Sēdes vadītājs. Es gandrīz gribētu Endziņa kunga intonācijā teikt: godīgie kolēģi... tas ir, es atvainojos... godājamie kolēģi! Nu tiešām, vai tad Prezidijs var paredzēt tādu situāciju, ka deputāti nenāks uz sēdi? Otrs variants — deputāti atnāks uz sēdi un nepiedalīsies balsošanā. Un tad nu Prezidijam visa tā lieta ir jāizdomā un jāizdara tā, lai deputātiem nekādu grūtību zālē nebūtu. Nu nevar tā izdarīt Prezidijs! Prezidijs var darīt to, ko viņam lūdz... iesniedz deputāti un tālāk virzīt saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli un Satversmi.

Deputāte Laviņa — “Līdztiesība”!

 

L.Laviņa (L). Cienījamie kolēģi! Mani pamudināja izteikties Gorbunova kungs, vērsdamies pie godīgiem un godājamiem kolēģiem. Mūsu frakcijas deputāti atsauc savus parakstus, lai atrisinātu šo strupceļa situāciju.

Tajā pašā laikā es tomēr gribētu arī atgādināt, ka ārkārtas sesijas jāsasauc ārkārtas jautājumu izskatīšanai un nevis šādu izrāžu veidošanai. Paldies!

Sēdes vadītājs. Andrejs Krastiņš, Latvijas Nacionālā neatkarības kustība. Lūdzu!

 

A.Krastiņš (LNNK). Godātais priekšsēdētāj, godātie kolēģi! Es domāju, ka atrisinājums pēc Laviņas kundzes uzstāšanās ir pavisam vienots. Jo šis ierosinājums ir par ārkārtas sēdes... Bet, nu, tā ir noteikti drukas kļūda, jo tiešām Kārtības rullī nav paredzētas šādas ārkārtas sēdes ārkārtas sesijas laikā, te ir domāta noteikti ārkārtas sesija, bet viņa ir sasaucama tikai vienā variantā: ka tiek noteikta darba kārtība un tiek izskatīta tikai šī darba kārtība. Tā ka te ir kompleksā šis jautājums skatāms, jo te ir tikai viens punkts — gan par šīs sesijas sasaukšanu, gan par darba kārtību. Līdz ar to, par cik ir atsaukuši godājamie deputāti no “Līdztiesības” savus parakstus, praktiski šim dokumentam vairs nav formāla pamata nekādā gadījumā, un vienkārši šeit ir Saeimai jāpieņem lēmums, tā kā vairs nav pamata sasaukt šo ārkārtas sesiju, uzskatīt šo ārkārtas sesiju par nenotikušu. Ar šādu lēmumu tiek atrisināts šis jautājums, jo zūd sesijas pamats. Nevar sasaukt ārkārtas sesiju, ja nav nekāda darba kārtība paredzētas šeit iekšā. Un pārējais.

Tāpēc es domāju, ka risinājums tik tiešām ir Saeimas ziņā... Un es gribētu arī pie reizes, ja jau esmu nācis šodien tribīnē, oponēt Endziņa kungam, ka tiešām tad jāizdara labojumi Kārtības rullī, un te es kā Prezidija loceklis varu teikt, tādi, kas Prezidijam dotu plašākas iespējas. Jo Prezidijam ir dotas tiesības tikai procesuāli noformēt deputātu, komisiju vai attiecīgo valsts augstāko amatpersonu iesniegumus šajā gadījumā, nevis pašam lemt pēc būtības — labs vai slikts ir šis priekšlikums. Kārtības rullis to neļauj Prezidijam. Prezidijam ir vienkārši jāreaģē un jārīkojas attiecīgi procesuāli. Nekas vairāk. Bet nevis pēc būtības.

Tāpēc es ierosinātu šinī gadījumā, lai izietu no situācijas, godājamajai Saeimai, par cik mums tik un tā turpinās ārkārtas sesija, ir tikai pārtraukums, un viņa turpināsies līdz trešdienai, un nezin, kā būs tālāk, šinī gadījumā šo priekšlikumu kā neaktuālu, nebūtisku, kuru deputāti ir atsaukuši... uzskatīt par nenotikušu ar savu balsojumu. Paldies!

Sēdes vadītājs. Gundars Bērziņš, Latvijas Zemnieku savienība. Lūdzu!

 

G.Bērziņš (LZS). Es arī piekristu Krastiņa kunga priekšlikumam un tikai gribētu, lai valdošā koalīcija arī to ņemtu vērā. Tad, kad opozīcija nonāk strupceļā, mēs varētu ilgi vēl maldīties starp trim priedēm. Opozīcija reti kad izmanto un nedara to. Valdošā koalīcija savu spēku tad, kad tas ir vajadzīgs, demonstrē pilnīgi neskatoties ne uz ko, tā iet pāri visam. Tā ka es domāju, ka sapratnes garā mums ir jāstrādā abām pusēm, un es arī piekrītu Krastiņa kungam kā otrais iesniedzējs tiešām risināt šo jautājumu, bet tikai cerēt arī uz tādu sapratni citos jautājumos, kad varbūt intereses saduras valdošajai koalīcijai un kur spēks ir valdošās koalīcijas pusē.

Sēdes vadītājs. Vai vēl kāds vēlas runāt? Godātie deputāti, tā kā iesniedzēji, daži iesniedzēji konkrēti no frakcijas “Līdztiesība”, atsauc savus... varbūt nosauksim — no “Līdztiesības” deputāte Laviņa un deputāts Stroganovs, no Zemnieku savienības deputāti Gundars Bērziņš un Gunārs Resnais atsauc savu prasību par Saeimas ārkārtas sēdi un par Saeimas lēmuma projektu, kuru viņi piedāvāja izskatīt šajā ārkārtas sēdē, tad zūd tiesisks pamats tālāk turpināt sēdi, un līdz ar to arī sēdi slēdzu.

Deputāti, lūdzu reģistrēties! Godātie deputāti, kamēr notiek reģistrācija, mazu uzmanību! Vienkārši šīs diskusijas rezultātā es ceru, ka mums visiem ir jāizdara secinājumi, tajā skaitā arī Prezidijam, un nākamās ārkārtas sēdes, es domāju, ja to lūgs komisijas, Prezidijs sasauks tikai tad, ja būs konsultācija ar Frakciju padomi un ja Prezidijs un Frakciju padome pieņems kopīgu lēmumu, jo citādi, kā es jums teicu, ir tomēr problēmas — komisijas uzskata, ka viņu jautājumi ir paši svarīgākie un valstiskākie, un Prezidijā šo diskusiju ir ļoti grūti organizēt tādā veidā, lai visu to izšķirtu. Šie jautājumi ir lemjami Saeimā, un tāpēc, manuprāt, pēc Prezidija iesnieguma jeb ierosinājuma, kad komisijas lūdz, sesijas vai sēdes vairs nevajadzētu organizēt, bet organizēt papildu sēdes, kurās Saeima pati var lemt, kā bīdīt dienas kārtību.

Tas ir mans viedoklis, ko es izteikšu arī Frakciju padomes sēdē, bet tagad tikai zināšanai.

Lūdzu Irēnu Folkmani nolasīt... nosaukt deputātus, kuri nepiedalījās šajā vēsturiskajā sēdē!

 

I.Folkmane (Saeimas sekretāra biedre). Cienījamie deputāti! Pulksten 14.23 nav reģistrējušies šādi deputāti: Andris Ameriks, Dzintars Ābiķis, Martijans Bekasovs, Vilnis Edvīns Bresis, Igors Bukovskis, Alfreds Čepānis, Imants Daudišs, Olga Dreģe, Gaļina Fjodorova, Oskars Grīgs, Māris Grīnblats, Jānis Jurkāns, Kārlis Jurkovskis, Imants Kalniņš, Viesturs Pauls Karnups, Ēriks Kaža, Aleksandrs Kiršteins, Mārtiņš Ādams Kalniņš, Odisejs Kostanda, Aivars Kreituss, Ludmila Kuprijanova, Aristids Lambergs, Ruta Marjaša, Voldemārs Novakšānovs, Aleksandrs Pētersons, Jānis Ritenis... ir zālē... Andris Rozentāls, Indra Sāmīte, Anna Seile, Juris Sinka, Modris Spuģis, Dainis Stalts, Leonards Stašs, Jānis Straume, Pēteris Tabūns, Jānis Urbanovičs, Jānis Vaivads, Jevgenijs Zaščerinskis, Joahims Zīgerists, Alfrēds Žīgurs.

Sēdes vadītājs. Godātie deputāti! Ārkārtas sēdi, kuru mēs pārtraucām, turpināsim 26. jūlijā pulksten 14.00.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!