• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
1995. gada 19. jūlija Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.08.1995., Nr. 114 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36189

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

02.08.1995., Nr. 114

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 19.07.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeima ir pieņēmusi un Valsts

prezidents izsludina šādu likumu:

Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likums

1. pants. Likuma mērķis

(1) Šis likums reglamentē politisko organizāciju (partiju) un to apvienību [turpmāk — politiskās organizācijas (partijas)] finansēšanas noteikumus.

(2) Šā likuma mērķis ir nodrošināt politisko organizāciju (partiju) finansiālās darbības atklātumu, likumību un atbilstību parlamentārās demokrātijas sistēmai.

 

2.pants. Finansēšanas avoti

(1) Politiskās organizācijas (partijas) var finansēt no:

1) biedru naudas un iestāšanās naudas;

2) fizisko un juridisko personu naudas un citu finansu līdzekļu un mantas dāvinājumiem (ziedojumiem);

3) ienākumiem, ko dod attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) uzņēmējdarbība un cita saimnieciskā darbība;

4) citiem finansēšanas avotiem, izņemot tos, no kuriem ar likumu ir aizliegts finansēt politiskās organizācijas (partijas).

(2) Dāvinājums (ziedojums) šā likuma izpratnē ir fiziskajai vai juridiskajai personai piederošu naudas vai citu finansu līdzekļu (turpmāk — finansu līdzekļi) vai arī kustamās vai nekustamās mantas bezatlīdzības nodošana politiskās organizācijas (partijas) īpašumā.

 

3. pants. Biedru nauda un iestāšanās nauda

(1) Biedru naudas un iestāšanās naudas lielums un tās maksāšanas kārtība tiek reglamentēta attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) statūtos.

(2) Ienākumi, ko politiskās organizācijas (partijas) ir guvušas no biedru naudas un iestāšanās naudas, nav apliekami ar nodokļiem.

 

4. pants. Dāvinājumi (ziedojumi)

(1) Dāvinājumus (ziedojumus) politiskās organizācijas (partijas), ievērojot šā likuma 6.pantā minētos ierobežojumus, var pieņemt no:

1) Latvijas pilsoņiem;

2) personām, kurām saskaņā ar likumu ir tiesības saņemt Latvijas Republikas nepilsoņa pasi;

3) Latvijā reģistrētām juridiskajām personām.

(2) Fiziskā vai juridiskā persona vienai politiskajai organizācijai (partijai) kalendārā gada laikā var dāvināt (ziedot) finansu līdzekļus vai mantu par summu, kura nepārsniedz 25 tūkstošus latu.

 

5. pants. Nodevu atvieglojumi

Fiziskās un juridiskās personas, kuras, ievērojot šā likuma noteikumus, ir dāvinājušas (ziedojušas) politiskajai organizācijai (partijai) finansu līdzekļus vai mantu, tiek atbrīvotas no attiecīgo valsts nodevu maksāšanas.

 

6. pants. Finansēšanas ierobežojumi

(1) Politiskās organizācijas (partijas) dāvinājumu (ziedojumu) vai jebkādā citā veidā finansēt ir aizliegts:

1) valstij un pašvaldībām, izņemot likumos īpaši paredzētus gadījumus;

2) valsts un pašvaldību iestādēm, uzņēmumiem un statūtsabiedrībām, kā arī uzņēmējsabiedrībām, kurās valsts vai pašvaldības daļa pamatkapitālā atsevišķi vai kopsummā pārsniedz 50 procentus;

3) citu valstu iestādēm, uzņēmumiem, uzņēmējsabiedrībām, bankām, apdrošināšanas sabiedrībām, organizācijām un pilsoņiem, kā arī bezvalstniekiem;

4) reliģiskajām organizācijām.

(2) Visi finansu līdzekļu dāvinājumi (ziedojumi) tieši jāpārskaita attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) bankas kontā, bet mantas dāvinājumi (ziedojumi) tieši jānodod attiecīgajai politiskajai organizācijai (partijai).

(3) Aizliegts finansēt politiskās organizācijas (partijas), izmantojot trešo personu starpniecību.

(4) Aizliegts politisko organizāciju (partiju) finansēšanai izveidot īpašus fondus — juridiskās personas vai jebkāda cita veida starpniekorganizācijas, uzņēmumus vai uzņēmējsabiedrības.

 

7. pants. Anonīmu dāvinājumu (ziedojumu) aizliegums

(1) Aizliegts, izņemot šā panta ceturtajā daļā minēto gadījumu, finansēt politiskās organizācijas (partijas) anonīmu dāvinājumu (ziedojumu) veidā.

(2) Dāvinājums (ziedojums) šā likuma izpratnē tiek uzskatīts par anonīmu, ja politiskās organizācijas (partijas) grāmatvedības dokumentos attiecībā uz dāvinātāju (ziedotāju) — fizisko personu nav norādīts vārds, uzvārds, personas kods un dzīvesvieta, bet attiecībā uz juridisko personu — pilns nosaukums, juridiskā adrese, bankas iestāde un konta numurs.

(3) Ja politiskā organizācija (partija) saņem anonīmu dāvinājumu (ziedojumu) vai arī dāvinājumu (ziedojumu), kas ir pretrunā ar šā likuma 4. un 6.panta noteikumiem, finansu līdzekļi piecu dienu laikā pēc saņemšanas jāpārskaita Tieslietu ministrijas norādītajā kontā, bet manta jānodod valsts īpašumā Finansu ministrijas noteiktajā kārtībā.

(4) Šā panta trešajā daļā minētajā kontā pārskaitītās summas veido fondu, kura finansu līdzekļus Tieslietu ministrija ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc Saeimas vēlēšanām pārskaita tām politiskajām organizācijām (partijām), kuru pieteiktie kandidāti ir ievēlēti Saeimā. Šīm politiskajām organizācijām (partijām) finansu līdzekļi tiek pārskaitīti proporcionāli no attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) Saeimā ievēlēto deputātu skaitam.

(5) Šā panta trešajā daļā minētajā kontā fiziskās un juridiskās personas var pārskaitīt finansu līdzekļus jebkurā daudzumā. Šajā kontā finansu līdzekļus var pārskaitīt arī anonīmi.

 

8. pants. Finansiālās darbības deklarācija

(1) Katru gadu ne vēlāk kā līdz 1.martam politiskā organizācija (partija) iesniedz Tieslietu ministrijai un Valsts ieņēmumu dienestam attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) vadītāja parakstītu finansiālās darbības deklarāciju.

(2) Deklarācijā norāda iepriekšējā kalendārajā gadā:

1) biedru naudas un iestāšanās naudas veidā saņemtos finansu līdzekļus;

2) dāvinājumu (ziedojumu) veidā saņemtos finansu līdzekļus, norādot visus dāvinātājus (ziedotājus);

3) no politiskās organizācijas (partijas) uzņēmējdarbības iegūtos finansu līdzekļus;

4) no politiskās organizācijas (partijas) citas saimnieciskās darbības iegūtos finansu līdzekļus;

5) politiskās organizācijas (partijas) saņemtos banku kredītus, norādot visas bankas, to izsniegtās kredītu summas, termiņus un procentus;

6) dāvinājumu (ziedojumu) veidā saņemto kustamo un nekustamo mantu, ja tās vērtība pārsniedz 1000 latus, norādot katras mantas dāvinātāju (ziedotāju) un tās vērtību;

7) iegādātos nekustamos īpašumus, transportlīdzekļus un citu mantu, ja tās vērtība pārsniedz 1000 latus, norādot katra nekustamā īpašuma, transportlīdzekļa vai citas mantas pārdevēju un pirkuma līgumā minēto summu;

8) izdarītos citus izdevumus, kuru summa pārsniedz 1000 latus.

(3) Finansiālās darbības deklarācijas viens eksemplārs glabājas Tieslietu ministrijā, otrs — Valsts ieņēmumu dienestā, bet trešais — attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) lietvedībā.

 

9. pants. Finansiālās un saimnieciskās darbības atklātums

Persona, kurai ir tiesības dāvināt (ziedot) politiskajai organizācijai (partijai) finansu līdzekļus un mantu, kā arī jebkurš masu informācijas līdzekļa žurnālists Tieslietu ministrijā var iepazīties ar jebkuras politiskās organizācijas (partijas) finansiālās darbības deklarāciju un publicēt tajā minēto informāciju.

 

10. pants. Finansiālās darbības deklarācijas neiesniegšanas sekas

(1) Ja politiskā organizācija (partija) neiesniedz finansiālās darbības deklarāciju līdz šā likuma 8.pantā noteiktajam termiņam vai tajā nav norādītas šajā likumā prasītās ziņas, tieslietu ministram ir pienākums divu nedēļu laikā rakstveidā brīdināt attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) vadītāju.

(2) Ja mēneša laikā pēc brīdinājuma nosūtīšanas politiskā organizācija (partija) neiesniedz finansiālās darbības deklarāciju, tieslietu ministram ir pienākums divu nedēļu laikā likumā noteiktajā kārtībā ierosināt attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) darbības apturēšanu tiesas ceļā.

 

11. pants. Finansiālās un saimnieciskās darbības revīzija

(1) Ne retāk kā reizi gadā katras politiskās organizācijas (partijas) finansiālo un saimniecisko darbību revidē neatkarīga auditorfirma, kuras atzinums par attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) finansiālo un saimniecisko darbību pievienojams ikgadējai finansiālās darbības deklarācijai, kura tiek iesniegta Valsts ieņēmumu dienestam.

(2) Šā panta pirmajā daļā paredzētā revīzija tiek finansēta no attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) līdzekļiem.

 

12. pants. Atbildība par šā likuma izpildi

(1) Par šā likuma 7.panta trešās daļas, 8.panta pirmās un otrās daļas noteikumu izpildi atbild attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) vadītājs.

(2) Par šā likuma 9. un 10.panta noteikumu izpildi atbild tieslietu ministrs.

 

Pārejas noteikums

Visas Latvijā reģistrētās politiskās organizācijas (partijas) ne vēlāk kā līdz 1995.gada 1.septembrim iesniedz Tieslietu ministrijai un Valsts ieņēmumu dienestam attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) finansiālās darbības deklarāciju, kurā jānorāda, cik daudz finansu līdzekļu šā likuma spēkā stāšanās dienā ir attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) rīcībā. Šajā deklarācijā jānorāda, no kādiem avotiem minētie finansu līdzekļi saņemti.

Likums Saeimā pieņemts 1995.gada 19.jūlijā.

Valsts prezidenta vietā

Saeimas priekšsēdētājs A.Gorbunovs

Rīgā 1995.gada 2.augustā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!