• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Strādāsim raiti, bet bez steigas!". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.07.1995., Nr. 107 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35932

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas un Latvijas Komercbanku asociācijas kopīgais paziņojums

Par provokācijām pret Latvijas bankām

Vēl šajā numurā

20.07.1995., Nr. 107

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

CEĻĀ UZ 6. SAEIMU

“Strādāsim raiti, bet bez steigas!”

Ar 12.jūliju Centrālā vēlēšanu komisija sāka pieņemt kandidātu sarakstus 6.Saeimas vēlēšanām. Tālu nav arī pēdējā sarakstu iesniegšanas diena: tos pieņems līdz 1.augusta pēcpusdienai — pulksten 18.00.

Par to, kas būtu jāņem vērā sarakstu iesniedzējiem un kādas jaunas nianses raksturos šo vēlēšanu norisi, stāsta CVK priekšsēdētājs Atis Kramiņš :

— Politiskajām partijām nevajadzētu vilcināties ar sarakstu iesniegšanu. Kā noteikts likumā un arī mēs to esam vairākkārt uzsvēruši, dokumentos nav pieļaujamas ne kļūdas, ne labojumi. To sastādītājiem laikus vajadzētu konsultēties ar valodas speciālistiem, lai novērstu stila un gramatiskās kļūdas, neprecizitātes svešvārdu rakstībā un pieturas zīmju lietošanā. Mēs nekā labot nedrīkstam, varam vienīgi atdot dokumentus atpakaļ pārrakstīšanai. Bet katram kandidātu sarakstam nāk līdzi prāva dokumentu kaudzīte, jo par kandidātiem sniedzamas visai sīkas ziņas.

Vēlēšanu tiesisko bāzi veido Saeimas vēlēšanu likums un Latvijas Republikas likums par pilsētu, rajonu, pagastu vēlēšanu komisijām un vēlēšanu iecirkņu komisijām. Visās administratīvajās teritorijās no vēlētājiem izveidotas pastāvīgas pilsētas, rajona un pagasta vēlēšanu komisijas. Esam atteikušies no apgabalu vēlēšanu komisijām, kam būtībā bija tikai uzraudzības un koordinācijas funkcijas. Turklāt veidojās tāda kurioza situācija, ka, piemēram, Jūrmalai bija jāved dokumenti uz Cēsīm, kur atradās Vidzemes apgabala komisija, lai tos pēc tam vestu atpakaļuz Rīgu.

Jauna kārtība paredzēta to vēlētāju apkalpošanā, kas veselības stāvokļa dēļ paši nevar ierasties balsošanas vietā.

Ja atsevišķi vēlētāji veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties vēlēšanu telpās, iecirkņa komisija pēc šo vēlētāju vai viņu pilnvarotas personas rakstveida iesnieguma, kas tiek reģistrēts īpašā žurnālā, uzdod diviem komisijas locekļiem organizēt balsošanu šo vēlētāju atrašanās vietā. Noteikts, ka izsaukumi uz mājām jāiesniedz līdz pulksten 12.00 otrajā balsošanas dienā. Citu vēlētāju balsošana ārpus vēlēšanu telpām nav pieļaujama. Vēlēšanu komisijas uzdevums ir dot ikvienam iespēju nobalsot, bet tās pienākums nebūt nav apkalpot vēlētājus, kas paši varbūt vienkārši nevēlas aiziet uz balsošanas vietu.

Vēlēšanu komisijas uzdevums ir taisnīgi un precīzi konstatēt vēlētāju gribu. Pašvaldību vēlēšanu protokolos diemžēl bija 16 procentu kļūdu, un 15 pašvaldībās bija jāmaina deputātu sastāvs. Saldus rajonā nonāca pat līdz tiesas darbiem.

Centrālās vēlēšanu komisijas locekļi tagad apbraukājuši visu Latviju, konsultējot jaunizveidotās komisijas, lai tās labi izprastu savu statusu, funkcijas un finansējumu.

Strādāsim raiti, bet bez steigas. Tas attiecas arī uz vēlēšanu rezultātu apkopošanu. Lai cilvēkiem nebūtu jāstrādā naktī, kad noguruma dēļ var notikt kļūdīšanās, balsošanas beigās saskaitīs tikai par partiju sarakstiem nodotās balsošanas zīmes, lai noskaidrotu, cik vietu katra partija ieguvusi, un paziņos iepriekšējos jeb provizoriskos vēlēšanu rezultātus, bet īstā balsu skaitīšana notiks otrā dienā, kad komisijas locekļi būs atpūtušies, lai garantētu mierīgu, precīzu darbu.

Līdz 19.jūlija pēcpusdienai Centrālā vēlēšanu komisija bija pārbaudījusi un reģistrējusi apvienības “Tēvzemei un Brīvībai” kandidātu sarakstu un saņēmusi kandidātu sarakstus no Latvijas Zemnieku savienības, Latvijas Kristīgo demokrātu savienības un Latgalē — Latgales Demokrātiskās partijas apvienoto sarakstu, Tautas frontes kandidātu sarakstu un Latvijas konservatīvās partijas LNNK un Latvijas Zaļās partijas apvienoto sarakstu.

Aina Rozeniece,
“LV” korespondente
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!