• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vietvārdu aizsardzību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.07.1995., Nr. 104 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35836

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgā visi nami dūc

Vēl šajā numurā

12.07.1995., Nr. 104

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Projekti, koncepcijas, plāni

Likumprojekts
Valsts valodas centra Vietvārdu komisijas sagatavots,
Ministru kabineta sēdē (27.06.1995.) akceptēts un
tiek gatavots izskatīšanai Saeimā

Par vietvārdu aizsardzību

1. nodaļa. Vispārīgie noteikumi

Likumā lietotie termini:

Ģeogrāfiskais objekts — dabas vai cilvēka darbības rezultātā radīts nekustams objekts uz Zemes, kas no apkārtnes atšķiras ar savām fiziskajām īpašībām un (vai) juridiski vai dabā noteiktām robežām un kura atrašanās vietu izsaka ģeogrāfiskās koordinātnes.

Vietvārds — dabīga vai cilvēka darbības rezultātā radīta ģeogrāfiska objekta nosaukums.

Vietvārdu aizsardzība — sistēma, kas vērsta uz Latvijas videi atbilstošu seno vietvārdu atjaunošanu un jaunu vietvārdu pareizu veidošanu.

1.pants. Šis likums nosaka kārtību, kādā veidojami, atjaunojami un maināmi Latvijas Republikas vietvārdi.

2.pants. (1) Latvijas Republikas vietvārdi ir nacionālā bagātība un to aizsardzību īsteno valsts.

(2) Vietvārdi tiek ietverti Valsts vietvārdu reģistrā. Ministru kabinets nosaka Valsts vietvārdu reģistra izveides un darbības kārtību.

3.pants. (1) Vietvārdi veidojami un maināmi latviešu vai lībiešu valodā.

(2) Nav pieļaujams nepamatoti atsacīties no paaudzēs pārmantotiem, katram novadam raksturīgiem vietvārdu veidošanas un lietošanas paņēmieniem.

2.nodaļa. Vietvārdu veidošana, atjaunošana un mainīšana

4.pants. (1) Šī nodaļa nosaka kārtību, kādā veidojami, atjaunojami un maināmi Latvijas Republikas vietvārdi.

(2) Nosaukumu piešķiršanas un mainīšanas kārtību Latvijas Republikas administratīvajām teritorijām, apdzīvotajām vietām, izņemot viensētas, kā arī dzelzceļa stacijām, ostām un lidostām nosaka šā likuma 3.nodaļa.

5.pants. Jebkurai fiziskai vai juridiskai personai (iesniedzējam) ir tiesības ierosināt jaunu vietvārdu, kā arī tiesības ierosināt agrākā vietvārda atjaunošanu vai esošā vietvārda mainīšanu, iesniedzot par to rakstisku priekšlikumu pašvaldība, kuras teritorijā atrodas ģeogrāfiskais objekts.

6.pants. (1) Priekšlikumā par jaunu vietvārdu veidošanu vai atjaunošanu jābūt izvēlētā nosaukuma pamatojumam, objekta tuvākajā apkārtnē lietoto apdzīvoto vietu un dabas objektu sarakstam ar to izvietojuma shēmu.

(2) Priekšlikumā par vietvārdu mainīšanu, papildus šā panta pirmajā daļā minētajam, jāargumentē, kāpēc nevar izmantot līdzšinējo nosaukumu, un jāpievieno agrāk lietoto šā ģeogrāfiskā objekta nosaukumu saraksts.

7.pants. (1) Pašvaldība izvērtē priekšlikumu un pieņem lēmumu atbalstīt to vai neatbalstīt.

(2) Ja pašvaldība priekšlikumu atbalsta, tad šis lēmums kopā ar visiem iesniedzēja materiāliem jānosūta Vietvārdu komisijai apstiprināšanai.

(3) Ja pašvaldība priekšlikumu neatbalsta, iesniedzējam ir tiesības priekšlikumu kopā ar sagatavotajiem materiāliem un pašvaldības lēmumu iesniegt Vietvārdu komisijai, kura sešdesmit dienu laikā no priekšlikuma saņemšanas pieņem galīgo lēmumu. Par šādu lēmumu desmit dienu laikā Vietvārdu komisijai jāinformē attiecīgā pašvaldība un priekšlikuma iesniedzējs. Ja Vietvārdu komisija šajā termiņā lēmumu nav pieņēmusi, uzskatāms, ka tas ir noraidīts.

8.pants. (1) Vietvārdu komisijai sešdesmit dienu laikā no pašvaldības lēmuma saņemšanas dienas jāizlemj, apstiprināt to vai neapstiprināt un par to desmit dienu laikā rakstiski jāinformē attiecīgā pašvaldība. Ja lēmums netiek apstiprināts, jānorāda tā iemesli.

(2) Pašvaldības lēmums stājas spēkā dienā, kad Vietvārdu komisija to apstiprina, bet ja Vietvārdu komisija lēmumu nav pieņēmusi, pašvaldības lēmums stājas spēkā nākošajā dienā, kad paiet šā panta pirmajā daļā minētais termiņš.

(3) Ja priekšlikums tiek noraidīts, iesniedzējam ir tiesības to atkārtoti iesniegt Vietvārdu komisijai, pievienojot papildu argumentāciju.

3.nodaļa. Nosaukumu piešķiršana un mainīšana
administratīvajām teritorijām, apdzīvotajām vietām,
dzelzceļa stacijām, ostām un lidostām

9.pants. Pašvaldības var rīkot aptaujas, lai noskaidrotu iedzīvotāju viedokli par to, kāds nosaukums piešķirams vai maināms republikas pilsētai, rajonam, rajona pilsētai, pagastam, ciemam, pilsētas rajonam (priekšpilsētai), vai par nepieciešamību mainīt to nosaukumus.

10.pants. (1) Nosaukumus republikas pilsētām un rajoniem piešķir un maina Saeima ar likumu.

(2) Nosaukumus rajonu pilsētām, pagastiem, ciemiem un pilsētas rajoniem (priekšpilsētām) piešķir un maina Ministru kabinets.

(3) Likumprojektam un Ministru kabineta tiesību akta projektam par nosaukuma piešķiršanu vai mainīšanu ir jāpievieno Vietvārdu komisijas atzinums un ieinteresēto pašvaldību lēmumi, kā arī aptaujas rezultāti, ja tāda ir notikusi.

11.pants. Mainot nosaukumus apdzīvotām vietā, kurās ir pasta un telegrāfa iestādes, kā arī dzelzceļa stacijas, lidlauki un ostas, par to jāinformē ministrijas, kuru pārziņā ir attiecīgās nozares.

12.pants. Dzelzceļa stacijām, ostām, lidostām nosaukumus piešķir un maina Satiksmes ministrija, saskaņojot to ar attiecīgo pašvaldību un Vietvārdu komisiju.

Pārejas noteikumi

Ar šā likuma spēkā stāšanos spēku zaudē likuma “Par Latvijas Republikas administratīvo teritoriju izveidošanu un apdzīvoto vietu statusa noteikšanu” (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 29./

30.nr.) III nodaļa “Nosaukumu piešķiršana administratīvajām teritorijām un apdzīvotām vietām un to pārdēvēšana”, likuma “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas administratīvo teritoriju izveidošanu un apdzīvoto vietu statusu”” (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1993, 29.nr.) 5.,6.,7. un 8.punkts, Augstākās Padomes 1991.gada 6.jūnija lēmums “Par fiziskās ģeogrāfijas un citu objektu nosaukumu piešķiršanas un pārdēvēšanas kārtību” (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1993, 30.nr.).

 

Par likumprojektu

Projekts sagatavots, pamatojoties uz I.Bišera 11.10.91. rezolūciju.

Latvijas vietu nosaukumu līdzvērtība kultūras pieminekļiem un folklorai prasa rūpību un precizitāti, tādēļ vietvārdu aizsardzībai Latvijas Republikā jākļūst par nozīmīgu valsts kultūrpolitikas sastāvdaļu. Likuma projekta nepieciešamību nosaka fakts, ka šobrīd Latvijā nav atbilstošu tiesību aktu, kuri nodrošinātu vietvārdu aizsardzību, un tāpēc praksē bieži tiek izveidoti Latvijas kultūrvidei neatbilstoši vietvārdi.

Šis likuma projekts nosaka kārtību, kādā veidojami, atjaunojami un maināmi Latvijas Republikas vietvārdi, kā arī ar to saistīto personu kompetenci.

Projekts saskaņots ar visām nepieciešamajām institūcijām. Sīkāk par to norādīts pievienotajā saskaņojuma sarakstā.

Likumprojekta autori - Valsts valodas centra Vietvārdu komisija.

Nepieciešamās izmaiņas citos tiesību aktos iestrādātas projekta pārejas noteikumos.

Tieslietu ministrs Romāns Apsītis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!