• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidenta oficiālā vizīte Lietuvā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.07.1995., Nr. 102 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35742

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Baltijas studenti - senajā Tērbatā, mūsdienu Tartu

Vēl šajā numurā

06.07.1995., Nr. 102

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Brīvība mūsu tautām devusi apņēmību un pārliecību par Baltijas valstu nākotni

Valsts prezidenta oficiālā vizīte Lietuvā

Vakarrīt uz Latvijas un Lietuvas robežas Latvijas Valsts prezidenta vadīto oficiālo delegāciju sagaidīja Lietuvas ārlietu ministrs, Latvijas vēstnieks Lietuvā, Lietuvas vēstnieks Latvijā un citas oficiālās personas.

Prezidents, Aina Ulmane un delegācijas locekļi pārsēdās lietuviešu automobiļos un devās uz Lietuvas galvaspilsētu. Viļņā, Seima laukumā, pie Prezidenta kancelejas Latvijas Valsts prezidentu Gunti Ulmani un Ainu Ulmanes kundzi sveica Lietuvas Republikas prezidents Aļģirds Brazausks un viņa meita Audrona Usonienes kundze. Turpat izvietojās abu valstu oficiālās delegācijas un Lietuvā akreditētais diplomātiskais korpuss.

Plīvojot abu valstu karogiem, izskanēja Latvijas un Lietuvas himnas. Latvijas Valsts prezidentu un A.Ulmanes kundzi iepazīstināja ar Lietuvas delegāciju un savukārt Lietuvas prezidentu — ar Latvijas delegāciju.

Tad abi prezidenti devās uz konfidenciālām sarunām. Tajā pašā laikā sākās arī delegāciju sarunas, kurām vēlāk pievienojās G.Ulmanis un A.Brazausks. Pēc tam prezidenti ieradās Lietuvas Republikas Seima Sēžu zālē, kur Latvijas Valsts prezidentu Seima deputātu vārdā sveica Seima priekšsēdētājs. Notika Latvijas Republikas Valdības un Lietuvas Republikas Valdības Līguma par valsts robežu ratifikācijas dokumentu apmaiņa. Dokumentu parakstīja abu valstu ārlietu ministri.

Seimā Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis teica runu. Viņš atgādināja, ka šī ir pirmā Latvijas Valsts prezidenta oficiālā valsts vizīte Lietuvā abu kaimiņvalstu attiecību vēsturē un ka šī vizīte vēl vairāk nostiprina labās attiecības, kādas pastāv ne tikai starp valstu vadītājiem, bet kas kopš seniem laikiem veidojušās arī starp abām tautām. Guntis Ulmanis vairākkārt uzsvēra Latvijas un Lietuvas ciešās un savstarpēji izdevīgās sadarbības nozīmību un arī to, ka visām trim Baltijas valstīm tikai kopā ir iespējams atrisināt drošības un ekonomiskās attīstības problēmas. Latvijai un Lietuvai gan vēl ir savstarpēji kārtojami jautājumi, taču tie nav šķērslis; piemēram, tuvākajā laikā jāparaksta vienošanās par lauksaimniecības ražojumu tirdzniecību.

Pēc Lietuvas Valsts prezidenta rīkotajām pusdienām Latvijas Valsts prezidents svinīgā ceremonijā nolika vainagus Antakalna kapos, godinot pie TV torņa nogalināto un muitas punktā nošauto lietuviešu piemiņu.

Pēcpusdienā Latvijas Valsts prezidents kopā ar delegāciju devās uz Lietuvas Republikas Seimu, tur viņi tikās ar Seima priekšsēdētāju. Vēlāk Valsts prezidents un A.Ulmane ar latviešu kopienas pārstāvjiem pārrunāja aktuālus jautājumus gan par latviešu dzīvi Lietuvā, gan par norisēm Latvijā.

Pievakarē risinājās Latvijas Republikas vēstniecības jaunās ēkas atklāšana. Vēstniecībā ieradās arī Lietuvas Republikas prezidents Aļģirds Brazausks un Audrona Usonienes kundze. Ceremonija sākās ar vēstniecības iesvētīšanu. Šīs norises vadīja Romas katoļu Baznīcas bīskaps Viļņā un ev. luterāņu Baznīcas mācītājs.

Latvijas Valsts prezidenta
preses dienests, no Viļņas —
speciāli “Latvijas Vēstnesim”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!